sobota 21. septembra 2019

História ešte nikdy nebola taká živá

Len nedávno dobyl televízne obrazovky seriál Španielska princezná na motívy románu Philippy Gregory. Keďže patrím k jej fanúšikom, neunikol mojej pozornosti. Musím uznať, že sa podarilo zachovať ducha knihy, čo ale nemohlo byť veľmi ťažké - texty tejto nadanej a obľúbenej spisovateľky oživujú dejiny cez ľudské osudy, ktoré vás chytia za srdce. Strohé mená z kníh a článkov sú odrazu osobnosťami z mäsa a kostí, city a túžby sú neraz potlačené v prospech moci a politických machinácií, triedne rozdiely sú neprekonateľnou prekážkou a vône, pachy, farby a rôzne ďalšie vnemy útočia na vaše zmysly vo všetkých smeroch.
"Od mojich zásnub sa všetci tvárili, akoby kráľovná Anna len tak v tichosti odišla na večnosť. Ustavične ma upozorňovali, že anglický kráľ nebude u svojej manželky tolerovať nemravné správanie, ale nikto mi nikdy nepovedal, že by mi mohol urobiť to isté čo Anne Boleynovej. Nikto ma nikdy neupozornil, že aj ja by som mohla byť raz donútená položiť hlavu na popravný klát za zdanlivé prehrešky." (str. 107)
Niekto by mohol namietnuť, že čítať o ďalšej žene Henricha VIII. už musí byť otrepané, ale nemohol by byť ďalej od pravdy. Dedičstvo Boleynovcov pokračuje v nastolenom smere aj úrovni kvality ako u predchádzajúcich knihách série o ženách spojených s rodom Tudorovcov. Tentoraz sa v centre deja ocitá mladá Anna z Cléves, obeť bojov proti cirkvi a intríg kráľovského dvora. Dôvera je nedostatkovým tovarom a Anna má v živej pamäti, ako dopadli jej predchodkyne na poste tudorovskej manželky. Dôsledky pociťuje na vlastnej koži. Jej príbeh navyše ponúka aj mnoho iných motívov, ktoré ho približujú súčasnému čitateľovi, a to najmä vo vzťahovej rovine. Anna je mladá žena, čo sa ocitla po boku starnúceho muža. Má svoje sny, predstavy i túžby, ale tie narážajú na odmietanie, paranoju a manipuláciu, a tak akákoľvek snaha o zlepšenie vlastného postavenia naráža na odpor. Sklamanie a pocity dezilúzie sú silnými nepriateľmi, ale Anna je najvyššie postavenou ženou v Anglicku a ukážka slabosti by bola ako krv pre žralokov pohybujúcich sa okolo nej pod zásterkou lojality.
"Byť manželkou kráľa nie je len tancovanie a večierky v ružovej záhrade. Tvrdo driem ako dajaká mliekarka, ale pracujem v noci, tajne, a nikto sa nesmie dozvedieť, čo ma to stojí. Nikto sa nesmie dozvedieť, že som taká zhnusená, až sa mi chce vracať, a srdce mi takmer puká pri pomyslení, že tieto veci som sa naučila robiť z lásky a teraz ich robím preto, aby som vzrušila muža, ktorý by sa mal radšej pomodliť a ísť spať." (str. 257)
Dedičstvo Boleynovcov je už desiatym románom, ktoré spájajú osudy dynastií Plantagenetovcov a Tudorovcov v jednej rozsiahlej, bohatej a veľkolepej sérii. Nečudo, že po nej siahajú aj televízni tvorcovia (na jej základe vznikli okrem spomínanej Španielskej princeznej aj seriály Biela princezná a Biela kráľovná). Knihu však môžete bez problémov čítať aj ako samostatný príbeh. Navyše, osud Anny z Cléves je pomerne prehliadaný, a pritom si zaslúži nemalú pozornosť. Manželka číslo 4 to nemala ľahké, okrem spomínaných ťažkostí musela čeliť aj nemiestnej sexuálnej pozornosti zo strany svojho brata a biľagu, ktorý na nej ostal ako po Boleynovej vdove. Philippa Gregory tak Annu predstavuje v troch rovinách - ako sestru, vdovu a manželku, a práve na týchto premenách možno badať aj jej vnútorný prerod. V románe sa, prirodzene, vyskytujú aj nejaké odchýlky od reality, ale umelecká licencia je v tomto prípade prvoradá. Zážitok z čítania je každopádne silný a v ničom nezaostáva za ostatnými knihami série.

Originálny názov: The Boleyn Inheritance
Príslušnosť k sérii: Plantagenetovci a Tudorovci (10. diel; u nás 3.)
Preklad: Otakar Kořínek
Počet strán: 431

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára