štvrtok 21. novembra 2019

Hviezdy sú svedkami tisícov osudov

Vydavateľstvo i527.net pokračuje v trende vydávania kníh zasadených do vojnového obdobia, keď vzniknuté situácie denno-denne preverovali ľudský charakter a vieru v dobro. Americká autorka Melanie Dobsonová napísala román, ktorý mi sadol svojou kompozíciou. Mám totiž rád príbehy odohrávajúce sa v rôznych časových rovinách, sú komplexnejšie a poskytujú širší pohľad na životy dotknutých postáv. Nachádzať prepojenia medzi generáciami je vždy zárukou zaujímavého čítania a román Ukryté vo hviezdach nie je v tomto smere výnimkou. Okrem súčasnosti nahliadneme do roku 1938, keď sa nad Rakúskom začala zaťahovať sieť nacistického Nemecka.
"Tohto nového kancelára na uliciach zvelebovali, akoby bol boh. Ale boh čoho? Akú cnosť prinášal? Niektorí vraveli, že zmierenie. Hitler dokázal tak ako nikto iný vyjadriť hnev, ktorý mnohí Rakúšania prechovávali voči Židom, a nenávisť, čo v nich vrela už stáročia. Židovskí utečenci prišli do mesta približne pred ôsmimi storočiami a odvtedy boli viackrát vyhostení, opätovne prijatí a potom znovu vyhostení, pričom im počas úteku pálili synagógy." (str. 31)
Samozrejme, že vzhľadom na dramatické vojnové udalosti na vás zapôsobí viac dejová línia z minulosti, sústreďujúca sa na Maxa Dornacha a jeho snahu ochrániť svoju židovskú priateľku Luziu. Situáciu mu komplikuje nielen atmosféra radosti z nového vedenia štátu, ale aj problémy na domácej pôde. V jeho úsilí mu totiž pomáha Annika, dcéra správcu rodinného sídla, ktorá ho dlho miluje a žiarli na Luziu, a tiež jej otec, hrdý podporovateľ Hitlera. Do hry vstupujú aj nacisti a ich túžba nájsť tak možných utečencov, ako aj poklad... Po osemdesiatich rokoch sa majiteľke kníhkupectva Callie dostane do rúk zvláštny zoznam spolu s fotografiou, čo ju privedie na stopu nevšednému príbehu. To ju donúti prekročiť svoju zónu komfortu a vydať sa na púť za dramatickou pravdou. Ako to už býva v podobných príbehoch zvykom, napokon na ňu čaká na konci cesty nečakaná odmena v podoby možnej lásky... To tvorí kontrast s ťažkou dobou vojny, hoci jej hrôzy nie sú podané surovo, ale s ohľadom na citlivé povahy čitateľov. Preto je román Ukryté vo hviezdach vhodný aj pre tých, ktorí sa inak vojnovým príbehom vyhýbajú.
"Zvonku sa ozýval ďalší krik a do izby prenikal štipľavý dym, síra ju pálila v nose a na ústach jej vytvárala povlak. Zatvorila okno, ale tým nezabránila tomu, aby ním neotriasali výkriky. V tme trpel niekto ďalší. Pravdepodobne niekto z tých desiatich tisícov ľudí v meste, ktorí sa opovážili byť Židmi. Tí muži boli ako lovecké psy, stále na stope." (str. 199)
Ako som spomenul v úvode, kniha sa nesie v znamení preverovania ľudských charakterov, čo hrdinovia v oboch časových rovinách spĺňajú do bodky. Niekomu by možno vadilo, že sa Melanie Dobsonová nevenovala podrobnejšie ani jednej z nich, ale mne to vyhovovalo, keďže vďaka tomu je v texte minimum hluchých miest a príbeh rýchlo odsýpa. Ukryté vo hviezdach je román o sile viery, o druhých šanciach pre lásku, o vzopretí sa útlaku a o pomoci blížnemu. Dodá nádej, poučí a nastolí myšlienku o nutnosti zachovať si ľudskosť za každých okolností, preto je opisovaný aj ako Kniha, #KdeDobroVíťazí. 

Originálny názov: Hidden Among the Stars
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Lucia Sekerová
Počet strán: 310

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára