piatok 22. novembra 2019

Citlivé spojenie drámy a japonského mýtu

Patrick Ness sa preslávil predovšetkým v žánri young adult. Málokto dokáže skĺbiť reálny svet s nadprirodzeným s takou ľahkosťou a šarmom ako on. Novinka z vydavateľstva Lindeni Noc žeriava síce cieli na dospelejšie publikum, no je nutné podotknúť, že autor si zachováva svoj typický rukopis a dostanete presne to, čo očakávate. Symbolikou obohatený príbeh vychádzajúci z bežných životných skúseností, ktorý vás donúti pristaviť sa a zamyslieť nad vecami, čo neraz vnímame ako samozrejmosť. Patrick Ness je dôkazom, že morálne hodnoty a ľudskosť netreba pripomínať iba mladým na prahu dospelosti, ale aj tým skôr narodeným.
"Hoci sa Roy s Georgeom celkom zotavili, ich život visel na vlásku niekoľko neznesiteľných sekúnd, keď vedeli len to, že dvaja chlapci pravdepodobne boli pred bránou smrti a nebolo nič, čo by ktorýkoľvek z prizerajúcich sa dospelých mohol urobiť, toto bolo niečo, čo George úplne pochopil až v jedno popoludnie, keď Amanda, ktorá sa ešte stále učila chodiť, šla po chodníku pätnásť metrov pred ním a odrazu sa vrhla nabok a spadla z obrubníka medzi dve zaparkované autá a v momente mu zmizla z očí." (str. 53)
Ako vidno aj z úryvku, Patrick Ness ide proti prúdu jednoduchých, krátkych viet a balí svoje myšlienky do dlhých súvetí s viacerými rovinami. Jeho texty nútia čitateľa vnímať o niečo pozornejšie, nielen preto, že na konci vety nemusíte tušiť, čo stálo na začiatku, ale hlavne preto, aby vám neušli jemné nuansy jeho hlbokých zamyslení. Aj na banálnej udalosti dokáže nájsť niečo neopakovateľné, čím nám pripomína krásu ukrytú v  maličkostiach. Akoby išlo o Nessovu potrebu vypísať sa z množstva emócií, ktoré zmietajú jeho vnútrom. A taký je aj samotný George, štyridsaťosemročný hlavný hrdina, ktorému klope na dvere vyšší vek. Noc žeriava je o všetkom, čo vytvára náš život, všetky dobré i zlé udalosti, pamätné i letmé stretnutia, pominuteľnosť i večnosť umenia. Georgeov vzťah s Japonkou Kumiko môže čitateľ vnímať buď povrchne, alebo s náležitou analógiou s mýtom o žeriavej žene. Román sa nečíta ľahko, vidno, že Ness už neberie ohľad na cieľovú skupinu a nešetrí ju jasnými motívmi ani upokojujúcou predvídateľnosťou.
Patrick Ness

 "Pustia sa znovu tvoriť svet. Nazývajú ho svojím dieťaťom a tento žart nie je veľmi príjemný ani jednému z nich, zvlášť, keď sa opakovaním stáva pravdou. On chrlí lávu a tvorí nové planiny. Ona prináša ročné obdobia, aby ich rozložila, zasiala do nich semená a naplnila ich zeleňou. Ich pravidelný styk je zúrivý, a predsa neuspokojivý. Jeho ruky ju chcú páliť, premeniť ju na výbuch pary, a tie jej ho chcú premeniť na skalu, s treskotom spúšťať kamenné lavíny na zem." (str. 183)
Siahnuť za hranice svojho žánru sa Patrickovi Nessovi vyplatilo. Nový (dospelý) čitateľ možno bude trochu zmätený z autorovho štýlu, ale jeho fanúšikovia si zaručene užijú pestrú stavbu príbehu i charakterov. Ako je uňho zvykom, aj tentoraz sa pohral s kompozíciou textu, i keď len mierne. Okrem hlavnej dejovej línie je jeho súčasťou i spomínaná legenda o žeriavej žene, čo sa zamiluje do vulkána. Liečenie zraneného vtáka sa ukáže ako kľúčové tak pre dobráckeho Georgea, jeho príliš úprimnú dcéru i Kumiko, ktorá sa zjaví v Georgeovom obchodíku v pravý čas. Kombinácia rozprávky a rodinnej drámy sa ukázala ako dobre fungujúca výzva, Noc žeriava robí česť svojmu "pôvodcovi".

Originálny názov: The Crane Wife
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Zuzana Trstenská
Počet strán: 326

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára