štvrtok 19. augusta 2021

Láska pristane aj praktickým úmyslom

Mary Baloghová má na konte už také kvantum diel odohrávajúcich sa v rovnakom univerze, že ak by ste ich chceli začať čítať v poradí vydania, máte o zábavu postarané na pekne dlho. Jednotlivé série, samozrejme, toto množstvo ústretovo okliešťujú a systematizujú a ani ich samotné časti nemusíte čítať v určenom poradí, keďže ide o relatívne uzavreté príbehy. Väčšinou. V prípade novinky Na krídlach lásky odporúčam aspoň sčasti poznať predošlé knihy či aspoň východiská série, pretože sa v deji vyskytne viacero fanúšikom známych postáv. Nečudo, rodina Westcottovcov je poriadne rozvetvená, čomu zodpovedá aj počet dielov. Do rúk sa nám dostáva už siedma časť a zdá sa, že autorka ešte ani zďaleka nekončí. 

"Všetko, o čom práve rozmýšľal, určite znamenalo všeličo, len nie to, čo mala pod romantizovaním na mysli lady Jessica. Prečo ju považoval za takú plytkú? Veď vedel, že nie je plytká. Len si nedokázal predstaviť, že by bola náchylná prijímať lichôtky. Hľadela by cez neho s vystrčenou bradou, akoby mu videla vlasy na šiji. Nie. Jej sa dotklo pomyslenie, že ju vníma ako tovar, nie ako ľudskú bytosť. Naozaj ju tak vnímal? Čo ak mala pravdu? Chcela, aby ju videl takú, aká je - alebo skôr, kto je v skutočnosti, bez prívlastkov, ktoré z nej robili jednu z najlepších partií v Anglicku." (str. 90)

V centre deja je tentoraz Jessica Archerová, sesternica a najlepšia priateľka Abigail Westcottovej, ktorá je istým symbolom, ba priam základným kameňom celej série. Jessica je veľmi praktická osoba a pokrytectvo vyšších kruhov anglickej spoločnosti ju nesmierne sklamalo v súvislosti s tým, ako sa Abigail otočili chrbtom. Zároveň si však uvedomuje, že podľa dobových zvyklostí už pomaly prekročila vek súci na vydaj a mala by sa porozhliadnuť po vhodnom manželovi. Príležitosť sa jej naskytne, keď sa zoznámi s Gabrielom Thornom. Vzbudí jej pozornosť nielen tajomnosťou a príťažlivým vizuálom, ale aj faktom, že sa vrátil do Anglicka po niekoľkých rokoch strávených v Amerike. Žil teda bokom od skostnatených pravidiel, ktoré však majú veľkú moc dostihnúť človeka, nech by na svoju chvíľu čakali akokoľvek dlho. Gabriel sa síce prišiel ujať dedičstva, no vznáša sa nad ním tieň dávnych sporov, ba dokonca vraždy. Hoci sa Jessica navonok neraz tvári, že je nad vecou a k životu pristupuje bez zbytočnej idealizácie, už od detstva túži po vydaji z lásky. Lenže čo ak má jej vyvolený prirodzený odpor k šľachtičnám, ktoré považuje za plytké a vypočítavé? Mary Baloghová má talent spájať ľudí, ktorí ani netušia, že sa navzájom tak veľmi potrebujú. Jessica je stmeľovacím prvkom série a fanúšikovia mali možnosť vybudovať si k nej určitý vzťah už skôr, no moje sympatie si v tomto prípade uzurpoval hlavne Gabriel. Je si vedomý svojho miesta vo svete, vyhýba sa zbytočným konfliktom a vidí v človeku jeho skutočný potenciál. Autorka nikdy neskĺzla k dobrodružným motívom a od jej románov nemožno čakať napätie, no to neznamená, že by boli prehnane melodramatické. Postavy sa držia pri zemi, sú pomerne realistické a dokážete sa do nich vcítiť viac než pri iných romanciach. Hoci tí priaznivci žánru, ktorí uprednostňujú strhujúcejšie príbehy, ňou nemusia byť celkom ohúrení. Autorka si však za roky pôsobenia na knižnom trhu vybudovala silné renomé a stále má čo ponúknuť. Nehovoriac o tom, že čím viac dielov majú Westcottovci, tým viac sa ponárate do ich sveta a tým vzrastá aj váš záujem o ďalšie časti. 

Mary Balogh (zdroj: Amazon)
"Ženskosť čipky a mužnosť jeho rúk pôsobili zvláštne kontrastne. Možno bol obchodník, ale pochybovala, že trávi všetky dni alebo väčšinu dní za pracovným stolom. Odložil kefu a prehrabol jej vlasy prstami od slúch až k pleciam. Upieral jej zrak do očí, potom sklonil hlavu a pobozkal ju na šiju. Ten bozk cítila až v špičkách prstov na nohách. Chytil ju za ramená a postavil ju, ešte stále bola k nemu obrátená chrbtom. Potom jej prehodil vlasy cez plece a rozopol jej šaty na chrbte od šije až po boky. Spustil jej ich z ramien. Rozliali sa jej okolo nôh a nechal ich tam ležať." (str. 226)
Do deja, samozrejme, vstupuje veľa vedľajších postáv. Občas sa v nich môžete strácať, najmä pokiaľ ide o Jesicciných príbuzných. K lepšej orientácii vám určite pomôže rodokmeň v úvode knihy, s ktorým si dala autorka očividne veľa práce. A zároveň vidieť, koľko možných príbehov nás ešte čaká! Čo oceňujem na slovenskom vydaní, je názov knihy. Preklady ignorujú pôvodné "someone" spájajúce všetky časti, no Na krídlach lásky je naozaj výstižné. Jessica a Gabriel zo seba dokážu spolu vydať to najlepšie a podporiť sa vo svojich cieľoch. Nepochybujem, že sa s nimi ešte stretneme v budúcich pokračovaniach, bola by škoda nevrátiť ich "do obehu".

Originálny názov: Someone to Romance
Príslušnosť k sérii: Westcottovci (7. diel)
Preklad: Tamara Chovanová
Počet strán: 304

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára