štvrtok 3. decembra 2020

Využitie kontroverznej témy v napínavom príbehu

V krátkom čase nám vydavateľstvo Tatran ponúka už druhú knihu venujúcu sa téme migrácie. V júni sme mali vďaka Včelárovi z Aleppa možnosť spoznať príkoria sýrskej občianskej vojny, teraz máme príležitosť bližšie nahliadnuť do situácie na americko-mexických hraniciach. Americká zem je fiktívny príbeh, no dostanete všetko, čo od neho môžete očakávať - napätie, lásku, sociálny rozmer... Dramatický úvod vyburcuje vašu zvedavosť, a to nielen čo sa týka samotného deja, ale aj okolností, aké vládnu na danom území. Je to vhodne zvolená stratégia. Niežeby totiž neskôr dej tak rýchlo neubiehal, občas však mierne ustrnie. Ale nemusíte sa báť, väčšinou ide iba o povestné ticho pred búrkou, keď si Jeanine Cumminsová len pripravuje pôdu pre ďalšie zvraty. 

"Pustí sa do vyhľadávania, nie z paniky, ale z úprimného zúfalstva. Už nemajú inú možnosť. Otvorí prehliadač a hľadá, kde sa trasa Beštie najviac približuje k Mexiku. Z háčika vedľa obrazovky zvesí slúchadlá a zapojí ich do počítača. Prezerá si videá na YouTube a všetky pôsobia hrozivo. Omnoho hrozivejšie, než si kedy predstavovala. Je však lepšie o tom vedieť, byť pripravený. Donúti sa pozerať sa na to a nevšíma si, že pri sledovaní tých príbehov sa jej zrýchľuje dych a srdce jej bije ako opreteky." (str. 95)
Ešte pred čítaním knihy som sa dozvedel o kontroverzii, ktorá ju za veľkou mlákou sprevádza. Ozývajú sa totiž hlasy, ktoré autorke vyčítajú, že nemá latinskoamerický pôvod. Keďže sa ma zvolená téma nijako nedotýka, nedokážem posúdiť, nakoľko autenticky ju Jeanine spracovala. Áno, možno sa nájdu diela od spisovateľov, ktorí k nej majú čo povedať, no nemal som pocit, že by Americká zem poskytovala strohý pohľad na vec, ani že by bola podmienená autorkiným pôvodom. Navyše, zdá sa mi spiatočnícke a priam desivé kritizovať autora za to, že píše o veciach mimo jeho komfortnej zóny... Ale späť k románu. Hlavnými postavami sú Lydia a jej osemročný syn Luca, ktorí sa ocitnú na úteku na sever po tom, čo drogový kartel zaútočí na ich rodinu. Lydiin manžel Sebastián sa ako investigatívny novinár priveľmi priblížil k hlásaniu nebezpečnej pravdy, a to si vyžiadalo svoju krutú daň. Lydia teda nemá inú možnosť ako zanechať svoj dovtedajší domov i prácu a pokúsiť sa prežiť napriek všetkým hrozbám. Nemenej hrozivou než kartel je i migračná polícia, ba dokonca aj obyčajní ľudia s neobyčajnými (a, žiaľ, často krvilačnými) zámermi. Cudzie nešťastie je vďačným dôvodom zneužívania chudákov bez východiska a najmä vtedy, keď nebudú nikomu chýbať... Text je prešpikovaný situáciami, keď vám nabehnú zimomriavky, dokonca na to neraz stačí pár riadkov a uvedomíte si, akým ťažkým skúškam musí čeliť človek túžiaci po pokoji. Lydia a Luca nie sú jedinými postavami na ceste za hranice, čo autorke umožňuje poňať tému v širších súvislostiach a poukázať aj na iné dôvody, ktoré vedú ľudí k rozhodnutiu emigrovať. Pre našinca ide o situácie, ktoré sotva zažije na vlastnej koži, ale pocity slabej nádeje, bezmocnosti a frustrovanosti sa prenesú aj na čitateľa. Vytúžený cieľ je blízko, a pritom nesmierne ďaleko... Jediné, čo mi u postáv nesadlo, bola ich charakterová polarizácia, nikto na osi dobro - zlo nepredstavoval priemer, nedisponoval prejavmi v rámci celého spektra, čiže sme sa nedočkali v tomto smere žiadnych (ne)príjemných prekvapení. 
Jeanine Cumminsová (zdroj: Twitter)

"Ešte pred chvíľou Lydia cítila úľavu pri pomyslení na to, ako ďaleko už zašli. V záplave nových, neznámych a náhodných hrozieb, ktoré na nich číhajú, už asi spohodlnela. A odrazu je tu s nimi akýsi sicario z bohvieakého kartelu, ktorý ju uprene pozoruje zo strechy toho istého vagóna. Pozrie sa na ostatných migrantov sediacich naokolo. Ktorýkoľvek z nich môže byť členom kartelu." (str. 165)

Americká zem sa s ohľadom na tematiku ani diskriminácii, predsudkom, priepastným sociálnym rozdielom či mocenským hrám, ktorých obeťou sú nevinní jedinci naspodku "potravinového reťazca". Ja osobne som sa rád začítal do tohto románu, pretože mi rozšíril povedomie o pomeroch v tomto kúte sveta. V poslednom čase mám totiž dojem, že dianie na americko-mexických hraniciach išlo pod vplyvom iných správ do úzadia a naposledy prišlo do rečí, keď tam chcel - čoskoro bývalý - americký prezident postaviť múr... Jeanine Cumminsová si zvolila náročný námet, ale zvládala ho so cťou, nemám pocit, že by niekoho urazila alebo znevážila. Minimálne ním upozornila na stále pretrvávajúci problém spoločnosti, ktorý nikam nevymizol a treba mu venovať patričnú pozornosť.

Originálny názov: American Dirt
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Katarína Ostricová
Počet strán: 360

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára