piatok 11. decembra 2020

Je nebezpečnejším predátorom človek alebo zviera?

František Kozmon pokračuje v úspešnej zvieracej sérii kriminálok a ja s radosťou konštatujem, že zreje ako víno. To síce nepijem, ale knihy z pera nášho nadaného autora si prečítam vždy rád. Moje prvé literárne stretnutie s ním sa uskutočnilo prostredníctvom Vlka a už vtedy mi bolo jasné, že ak si ďalšie časti série udržia nastolenú kvalitu, bude sa na čo tešiť. Červ nielenže potvrdil moje očakávania, ale ich aj v mnohom predbehol. Rovnakou mierou sa v ňom spája temná detektívna línia s osobnými peripetiami ústredného hrdinu, čo vnímam ako záruku komplexného čitateľského zážitku. Detektívi sú predsa tiež ľudia z mäsa a kostí a nežijú iba svojou prácou. Osud Marka Wolfa je navyše bohatým zdrojom námetov, ktoré sú v rámci série využité naplno. 

"Marek vstal a pripol Bergerovu fotku na nástenku vedľa Ivany Fusekovej. Ako na nich hľadel, mal pocit, že kúsok od seba nemohli byť pochovaní dvaja odlišnejší ľudia. No potom si uvedomil, že možno predsa len mali aspoň čosi podstatné spoločné: obaja pred niekým utekali. A dátumy, keď ich oboch naposledy videli, vôbec nesedia so stavom, v akom objavili ich pozostatky. V tej chvíli si bol viac než istý, že v oboch prípadoch pátra po rovnakom páchateľovi." (str. 150)
Čo na sérii Frankieho Kozmona oceňujem, je širšie poňatie dejiska. Napríklad v Rosničke sa k slovu dostalo Chorvátsko, v Červovi sa zas Marek potýka s dôsledkami svojich zistení v Kanade. A to predovšetkým v úvode knihy, ktorý je poznamenaný jeho rodinnými záležitosťami. Je to výhodné najmä pre nových čitateľov série, pretože sa vďaka tomu zoznámia s pozadím Wolfových vzťahov a lepšie pochopia jeho charakter. A ak sú vám už dané súvislosti známe, aspoň si osviežite pamäť, tá býva občas zradná 😀. A potom sa už môžete s vervou pustiť do riešenia ďalšieho zamotaného prípadu. Ak náhodou patríte ako ja k ľuďom, ktorí nemajú radi hmyz a všemožné článkonožce, pri niektorých scénach budete s určitosťou vraštiť tvár. Zvieracia séria sa však vyznačuje aj nevšednými spôsobmi zabitia, pričom Červ tento prvok napĺňa dokonale. Mladá influencerka totiž nájde vo svojom luxusnom byte mŕtvu ženu prelezenú červami. Už len tá predstava vyvoláva zimomriavky, však? Vyšetrovanie ukáže, že táto smrť nebola ani zďaleka ojedinelá a oddelenie má dočinenia s páchateľom, ktorý svoj modus operandi aplikuje už dlhšiu dobu. Zem vydáva svoje tajomstvá v podobe niekoľkých pochovaných tiel a Marek Wolf sa ponára do temného prípadu čoraz hlbšie. Brutalitu prípadu kompenzuje František Kozmon využívaním humoru, čím dokáže funkčne odľahčiť napäté situácie a ešte viac poľudštiť svoje postavy. Inak to ani nejde, ak si chcú zachovať zdravý rozum. Všetci ústredná hrdinovia sa popri hľadaní kriminálnika musia vyrovnávať aj s vlastnou minulosťou. Do deja znova vstupuje aj Wolfov kolega Karol Lupták a my tak môžeme sledovať jeho cestu za uzdravením. Démon alkohol mu už spôsobil dosť nepríjemností a je načase vziať osud do svojich rúk. Naplno sa preto púšťa do pátrania po dcérinej zmiznutej kamarátke. Súčasťou príbehu sú, samozrejme, sú aj ďalšie známe postavy, doplnené o nových účinkujúcich. Všetci majú v deji pevné miesto, nenatrafíte na žiadne hluché miesto či zbytočnú výplň. Napriek takmer 400 stranám je text hutný a každá scéna v ňom má svoje opodstatnenie. 
zdroj: Pravda
"Vrah využil situáciu, zahnal sa po Wolfovi s nožom. Vyrútil sa naňho a Marek tentoraz nestihol zareagovať. Zastavil vraha, až keď mal nôž pod krkom. Cítil chladnú čepeľ tesne pri vlastnej tepne (...) Zo všetkých síl vraha od seba odtláčal. Podarilo sa mu to a zvalil vraha k zemi. Tentoraz baterka vypadla z jeho rúk, vypla sa a v miestnosti zavládla absolútna tma. Dočerta, zahromžil Wolf v duchu, lebo si uvedomil, že sa vrahovi ani nestihol pozrieť do tváre." (str. 291)
Červ nie je prvoplánová detektívka. Vytvoriť krutého vraha, po ktorom pátra hlavný hrdina, je jedna vec. Ale doplniť hlavnú líniu o rôzne témy presahujúce rámec krimi si už vyžaduje väčšie zanietenie. Frankie Kozmon si váži svojich čitateľov aj dar tvorby a popretkával dej pestrými motívmi. Okrem informácií o červoch natrafíte na praktiky sociálneho úradu, prejavy bipolárnej poruchy, problémy mladistvých a rodinné drámy, ktoré sa pokojne môžu odohrávať aj vo vašej blízkosti. Zvieracia séria pokračuje skutočne kvalitne a záver románu naznačuje, že autor ešte nepovedal posledné slovo a Marek Wolf bude musieť čeliť ďalším nepredvídateľným okolnostiam.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára