piatok 4. decembra 2020

Tajomstvá vedúce k vášni a láske

Predvianočný čas je ako stvorený na návštevu londýnskeho Moonlight Square, kde sa znova pretkávajú osudy jeho obyvateľov. Gaelen Foley v druhej časti série predstavuje vo väčšej miere vojvodu z Rivenwoodu, ktorého sme mali možnosť spoznať už v Škandalóznom vojvodovi. Vytvoril dojem záhadného, no veľmi príťažlivého a bohatého príslušníka vysokej vrstvy.  Na rozdiel od iných mladých šľachticov, s ktorými sme sa už v rámci série stretli, sa Azrael Chambers vyhýba spoločenským udalostiam a dáva prednosť životu v ústraní. Keď jeho starostlivo budovaný pokoj naruší krásna lady Serena Parkerová, spustí sa kolotoč udalostí vedúcich k odhaleniu skrytých tajomstiev, ale aj k vzplanutiu horúcich citov.

"Vôbec sa k nemu nesnažila priblížiť alebo sa s ním nebodaj porozprávať. Zdalo sa, že jeho existencia jej je úplne ukradnutá, zatiaľ čo on ňou bol prakticky posadnutý. Pripadal si ako hlupák. Pomaly si začínal uvedomovať pravdu a prebúdzal sa v ňom hnev. Takže odo mňa chcela iba informácie. Pravdaže. To bol jediný dôvod, preto mu dovolila, aby ju pobozkal. Celá tá pozornosť, ktorú mu počas sezóny venovala, mala len jeden sebecký cieľ. Nikdy to nesúviselo s ním. Hneď ako zistila, že nedostane odpovede, ktoré chcela, odkopla ho." (str. 83)
Priaznivci autorkinej tvorby si pri tomto románe určite prídu na svoje. Okrajovo sa totiž vracia k svojej azda najznámejšej sérii - Klubu Inferno. Dokonca sa tu mihne aj niekoľko dobre známych postáv, hoci zároveň treba dodať, že dej Tajomného vojvodu sa odohráva pred udalosťami danej série, a tak je akýmsi jemným prequelom. Navyše sa viac týka nepriateľskej organizácie, čo ešte viac zvýrazňuje jeho zaujímavosť. To román odlišuje aj od predchádzajúceho - prvého - dielu. Kým ten bol založený predovšetkým na ľahkej romantike a humornom nadhľade, aktuálna novinka je o niečo dobrodružnejšia. Priznám sa, že táto spisovateľkina poloha mi vyhovuje viac, už som si na ňu zvykol. Niežeby neboli jej pokojnejšie plynúce príbehy rovnako pútavé, iba im chýba povestná napínavá iskra, ktorá je pre Gaelen Foley typická. Tajomný vojvoda už od úvodu nastolí správnu atmosféru a drží sa jej až do konca. Serena a Azrael majú medzi sebou skvelú chémiu a veríte im každé slovo aj mätež pocitov. Ich vzájomné interakcie sú totiž ako na hojdačke - od záchrany života cez následné odmerané správanie až po výbuch vášne. Hneď ako sa Serena pustí do pátrania ohľadom svojho pôvodu, prehlbujú sa jej kontakty s Azraelom, pretože je to práve on, kto jej môže poskytnúť vzácne odpovede. Preto neváha vniknúť do jeho domu pod falošnou zámienkou, i keď krátko nato mu všetko dopodrobna vyklopí - to sa mi javí ako maličký zádrhel v rámci logiky, no vzhľadom na smerovanie deja je to pochopiteľné. Samozrejme, Azrael ju nechce nijako ohroziť, Serena však nemieni ostať sedieť so založenými rukami. A tak sú naši hrdinovia chtiac-nechtiac vtiahnutí súhrou osudu a náhod do nebezpečných hier, pri ktorých ich to k sebe priťahuje čoraz bližšie. To vedie, prirodzene, k horúcim scénam aj k romanticky ladeným pasážam, takže po láske túžiaci čitatelia si opätovne prídu na svoje. 
"Čím viac sa Serena vnárala do dokumentov, tým väčšmi sa aj jej dvíhal žalúdok. Začala si priať, aby nachádzala výlučne finančné doklady a záznamy. To, čo odkryla, však bolo znepokojujúce. Oveľa horšie. Spomínal sa tam istý muž, lord Jarvis, o ktorom úprimne dúfala, že nie je jej otec. Ten bol obzvlášť zvrátený a obľuboval veľmi mladé dievčatá. Pri čítaní o únosoch náhodných mladých žien v rôznom veku, ktoré si zaobstarával na isté príležitosti, jej vyschlo v ústach." (str. 178)
Tajomný vojvoda ma bavil viac ako prvá časť série, nepochybne pre prepojenie s Klubom Inferno, ktoré si dobre pamätám aj po rokoch. Táto dejová línia robí z knihy zaujímavé čítanie, ktoré poteší každého fanúšika historických romancí. Gaelen Foley má osobitý štýl, pričom stačí jedna kapitola, aby ste sa naladili na jej vlnu a užili si všetko, čo vám ponúka. Vzhľadom na to, že séria Moonlight Square má kvalitatívne vzostupnú tendenciu, som zvedavý, čo prinesú ďalšie dva diely. Autorka má na konte už viacero vydarených diel, takže návraty k rôznym postavám a rozširovanie celkového univerza je výborným spôsobom, ako si udržať priazeň čitateľov.

Originálny názov: Duke of Secrets
Príslušnosť k sérii: 2. diel (Moonlight Square)
Preklad: Miriam Ghaniová
Počet strán: 344

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára