streda 16. decembra 2020

Je čas vystúpiť z tieňa tradícií a stereotypu

Americká princezná narušila všetky moje očakávania. Máloktorá kniha v tomto roku mi tak systematicky a s prehľadom odbúravala vopred vytvorené predstavy. Ale s rukou na srdci priznávam, že si za to môžem sám, a hneď musím aj povedať, že to myslím v dobrom! Román Katharine McGee som totiž považoval za ďalšiu odnož Selekcie, no dostal som svižný príbeh založený na zaujímavom námete. Autorka sa pohráva s myšlienkou, že Amerika sa po vydobytí nezávislosti stala kráľovstvom a dynastia Washingtonovcov jej vládne dodnes. Zameranie na mladú generáciu rodiny poskytuje priestor na rozohratie niekoľkých línií. Ďalším pre mňa nečakaným krokom je rozdelenie deja na štyri uhly pohľadu. Našťastie ho to netriešti, ale posilňuje jeho široký záber.

"Beatrice bilo srdce ostošesť. Uvedomila si každý kontakt ich tiel, každý bod, ktorým sa navzájom dotýkali. Jeho uniforma ju mierne poškrabala na líci. Cítila, ako sa mu pri dýchaní rýchlo zdvíha hrudník, cítila jeho korenisté mydlo. Mala pocit, akoby ju teplo jeho tela pálilo cez šaty; akoby sa snažilo spáliť jej pokožku na uhoľ. V hlave sa jej opäť ozvala prísaha Gardy Revere. Som majákom cti a pravdy, svetlo proti tme. Žijúc či umierajúc, vždy budem chrániť Korunu (...) Connor sa zaviazal brániť ju vlastným životom." (str. 90)
Skúsenejší čitatelia možno nebudú celkom ohúrení, keďže niektoré zvraty sa dajú vydedukovať, ale ak sa napriek tomu ako ja necháte unášať pútavým prostredím a výraznými postavami, knihu si určite užijete. Nech vás pritom neodradí trochu pomalší úvod, keď sa naplno zoznámite s dejiskom a jednotlivými protagonistami, dej sa pekne rozbehne. V jeho centre stojí následníčka trónu Beatrice, zamilovaná do svojho osobného strážcu. Zdanlivo bezvýchodisková situácia nie je v podstate ničím novým, vzťahovým klišé podliehajú aj Beatricini súrodenci - dvojičky Samantha a Jeff. Samantha je problémové dievča, robiace si zálusk na zadaného muža, a Jeff, miláčik verejnosti, sa zas ocitne uprostred boja o svoje srdce medzi bývalou priateľkou a neurodzenou dievčinou Ninou. Štyri ženské postavy - štyri uhly pohľadu. Americká princezná je jednoznačne určená pre dospievajúce dievčatá, ale to neznamená, že po nej nemôže siahnuť aj hocikto iný - som toho živým dôkazom 😀. Kniha ma bavila, aj keď už neverím na rozprávky založené na idealizácii a romantizujúcich predstavách o kráľovskej rodine. Keď už som pri tom, občas som sa pristihol pri nachádzaní paralel medzi postavami a členmi Windsorovcov. Najmä čo sa týka tety Margaret, mojej azda najobľúbenejšej vedľajšej postavy, čo si pre seba kradla každú scénu, v ktorej sa ocitla. Hnacím motorom príbehu je láska a jej rôzne podoby. Vzhľadom na viacero hrdiniek sa dočkáme odlišných prístupov k riešeniu vzťahových otázok, čo príbehu pridáva na zaujímavosti. Občas je totiž viac než túžba motiváciou spoločenské postavenie. Netreba si zakladať ružové okuliare, život za múrmi paláca je dostatočne lákavý, aby sa Jeffova odmietnutá priateľka Daphne nevzdala. Môže sa stať, že niektorá línia vás upúta menej než ostatné, ale všetky tvoria dohromady fungujúci kolorit. Je trochu škoda, že Katharine McGee nevyužila naplno možnosti, ktoré jej ponúka jadro knihy - poukázať na klady či zápory spoločenského zriadenia, kontrasty medzi konzervatívnymi pravidlami a súčasnými trendmi a podobne. Väčšinou ide len o náznaky či okrajové oživenie textu. Cieľová skupina sa tým zrejme nebude až tak zaoberať, no zdalo sa mi to ako vhodný priestor na rozšírenie obzorov a nastolenie i vážnejších otázok. 
Katharine McGee (zdroj: GirlsLife)
"Keď sa Nina rozhliadla po miestnosti, všade narážala len na zle skrývané uprené pohľady a blýskavé neúprimné úsmevy. Premýšľala, kto z nich mohol posielať jej fotky z prednáškovej sály, kto si na nete uťahoval z jej oblečenia alebo z takzvaného nedostatku štýlu. Koľko z nich prispelo nechutnými komentármi pod články v bulvári? Nikdy predtým si neuvedomila, aké to musí byť pre kráľovskú rodinu ťažké - rozhodnúť sa vôbec niekomu dôverovať." (str. 259)
Americká princezná je určená pre každého, kto verí v šťastné konce, večnú lásku a nechce sa nechať zahltiť príliš temnými myšlienkami. Niežeby bola v románe núdza o dramatické situácie, no autorka si nehovie v napínavej atmosfére, skôr v kladení prekážok do cesty svojim postavám, aby zo seba dostali lepšie ja. Miestami sa to deje možno trochu naivne a prvoplánovo, ale napriek tomu všetko funguje a kniha si udrží vašu pozornosť až do konca. Ten je primerane vygradovaný a vyburcuje odhodlanie siahnuť aj po ďalšej časti série. 

Originálny názov: American Royals
Príslušnosť k sérii: 1. diel
Preklad: Zuzana Smolinská
Počet strán: 408

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára