sobota 26. júna 2021

Prvý dojem občas klame

Možno to niekoho prekvapí, ale Mary Baloghovej pomaly ťahá na osemdesiatku. Je skvelé, že aj vo vyššom veku dokáže stále prinášať radosť svojim čitateľom po celom svete. Na konte má okolo sedemdesiat (!) titulov a rok čo rok k nim pribúdajú ďalšie. Publikovať síce začala až v strednom veku, no v jej prípade sa rozhodne nedá hovoriť o nejakom časovom sklze. Práve naopak, v každej dekáde potvrdzuje svoj status uznávanej autorky historických romancí a neustále si zachováva typický rozprávačský štýl. Ten sa vyznačuje skôr pokojným ľúbostným vzplanutím než neutíchajúcou vášňou a prvok prekonávania prekážok sa prejavuje hlavne vo vnútorných zmenách postáv. Vždy sú to totiž práve ich bremená z minulosti, čo im bránia v dosiahnutí šťastia.

"Uzavrel sa do seba. Ako ho spoznať? Veď to akoby sa pokúšala dostať do žulového balvana. A prekáža jej to? Nie, netúži ho spoznať. Je to Harryho priateľ, ale jej nie je sympatický. Nielen preto, lebo keď ho stretla prvý raz, cítila sa hlúpo - hoci musela priznať, že to veľmi nepomohlo. V skutočnosti sa pri ňom stále cítila hlúpo. Prekvapilo ju, keď sa dozvedela, že bol ženatý. Nevedela si to predstaviť. A nevedela si predstaviť ani ženu, ktorá by sa zaňho chcela vydať. Ale veru vedela, hlúpa myšlienka! Hoci pohľad naňho ju znepokojoval a cítila sa nesvoja, keď musela byť blízko neho, ak mala byť k sebe úprimná, spoznala zdroj toho, čo spočiatku považovala za odpor." (str. 83)

Román Keď príde láska je šiestou časťou série o rozvetvenej rodine Westcottovcov. Už sme mali možnosť zoznámiť sa s rôznymi jej členmi a pestrými charaktermi, no autorka ani zďaleka nepovedala posledné slovo. V pláne už má deviaty diel, a keďže jej knihy sa odohrávajú v rovnakom univerze, má prakticky nepreberné množstvo spôsobov, ako ďalej živiť osudy týchto mierne škandalóznych šľachticov. Prečo mierne? Niežeby sa extra vedome pričinili o to, že na nich občas "slušná" spoločnosť pozerá cez prsty, ale nedávna história ich pod vplyvom okolností vohnala do istej nečakanej situácie. Nechcem prezrádzať priveľa, ak niekto nepozná úvod série, môže to predsa kedykoľvek napraviť. Aktuálna novinka sa zameriava na Abigail, ktorá sa podobne ako jej ďalší príbuzní vyrovnala s otcovou smrťou a odhaleným rodinným tajomstvom (s tým sa vyrovnala na rozdiel od iných omnoho ľahšie) a teraz si užíva postavenie bohatej slobodnej ženy. Keď sa z napoleonských vojen vracia domov jej brat Harry, rozhodne sa pomôcť mu v zotavovaní. Za nie celkom všedných okolností spoznáva jeho priateľa Gilberta Benningtona a od prvého kontaktu to medzi nimi zaiskrí. Vojna strela rozdiely medzi jednotlivými vrstvami, ale isté kruhy napriek tomu nie sú schopné prijať medzi seba človeka s menej vznešeným pôvodom. Gil síce dosiahol veľké uznanie na bojovom poli i hodnosť podplukovníka, ale stále sa potýka s povýšenosťou titulovaných snobov. Abigail sa spočiatku javí presne rovnako, postupne však obaja prichádzajú na to, že nie všetko je také, aké sa javí na prvý pohľad, a dávajú si šancu napraviť svoje chyby. Podobne ako celá séria aj stránky knihy Keď príde láska sú pretkané výnimočnými príbehmi, ktoré sa skutočne mohli odohrať. Mary Baloghová vytvára hrdinov s pevnými morálnymi zásadami, čeliacich občasným bojom s veternými mlynmi, aby si napokon uvedomili, že výhra nad nimi by nebola taká sladká ako prosté zmierenie sa s daným stavom. Škoda, že slovenský preklad nepracuje vernejšie s pôvodnými názvami, pretože každý diel série sa zameriava na určitú hodnotu a Abby a Gil si zakladajú na svojej cti. Pre Abigail je dôležité zachovať si vlastnú nezávislosť, ktorá by sa vstupom do manželstva mohla razom vytratiť, a Gilbert zas dbá viac na ľudské činy a zásluhy než na pôvod a majetky. 

zdroj: carousell.ph
"Ešte pred mesiacom si robila vážne obavy, že sa nikdy nevydá. Niežeby sa bála, že ju nikto nepožiada o ruku, skôr preto, lebo nikdy nebude mať pocit... že muž, ktorý o ňu prejaví záujem, nebude ten pravý. Nechcela sa vydať, len aby mala oporný bod vo svete smotánky, kam kedysi patrila. Nechcela sa vydať za muža, ktorý by mal nižšie postavenie, len preto, že by bol ochotný prehliadnuť jej biľag. Ale vždy si myslela, že sa nemôže vydať za niekoho, kto nepatrí do sveta, v akom ju vychovali. Nebolo to snobstvo, skôr praktický pohľad. Otázka zlučiteľnosti." (str. 183)
Ďalšia časť Westcottovcov by sa mala sústrediť na Abigailinu tetu Jessicu, ktorá sa mihne aj v tejto knihe. Mimochodom, do deja vstupuje viacero postáv známych z predošlých dielov, a tak sa román Keď príde láska stáva aj akýmsi ohliadnutím za ostatnými hrdinami. Keďže séria vstupuje do druhej polovice desiatky, je to celkom primerané a osviežujúce pre tých čitateľov, ktorých pamäť časom zlyháva 😀. Mary asi nikdy nesklame, všetci už vieme, čo od nej čakať, a tým pádom sa dokážeme aj vnútorne nastaviť na jej atmosféru a celkové vyznenie. Ukazuje nám totiž, že najväčšie dobrodružstvo spočíva v prekonávaní seba samého.

Originálny názov: Someone to Honor
Príslušnosť k sérii: 6. diel (Westcottovci)
Preklad: Tamara Chovanová
Počet strán: 296

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára