piatok 26. júna 2020

Spoznajte príťažlivou formou život a tvorbu kráľa pop-artu

Vydavateľstvo Lindeni nedávno vydalo komiks o spevákovi Davidovi Bowiem, ktorý som zatiaľ nemal možnosť čítať, ale keď ohlásilo príchod Warhola, už som nezaváhal. Tento všestranný umelec so slovenskými koreňmi vtisol nepopierateľnú pečať nielen pop-artu, ale aj New Yorku a množstvu ľudí, s ktorými prišiel do kontaktu či už osobne, ale profesionálne. Miestom jeho života, pôsobenia i vzťahov sa stala tzv. Factory, a hoci niekoľkokrát zmenila adresu, svoju atmosféru si niesla všade so sebou. Warhol sa realizoval ako ilustrátor, grafik, herec, režisér, scenárista, no predovšetkým ako svojrázna osobnosť, ktorá otvorila dvere každému, no málokomu sa podarilo preniknúť cez jeho vonkajší pancier a spoznať umelcov reálny obraz.
"V tom čase sa všetci chválili, že poznajú Warhola, ktorý sa z ničoho nič zjavoval a vzápätí zasa mizol rovnako ako mačka Škľabka z Alice v krajine zázrakov. Skrátka bol vždy prítomný, hlavne keď bol neprítomný, a tak sa stal nadprirodzenou bytosťou a z jeho Factory krajina zasľúbená. A z Eldorada zasa mesto slnka, do ktorého sa všetci chceli pozrieť." 
Úryvok je z predhovoru, ktorý vás zaručene navnadí na čítanie, ale to hravo zvládne už aj samotná obálka. Výrazný štýl a špecifické kontúry sú typické pre celý obsah a sú doslova pastvou pre oči. V knihe sa striedajú čierno-biele pasáže s farebnými, čo je trefne okomentované "účastníkmi" komiksu ako dôsledok nižšej finančnej dotácie. Apropo, účastníci... autori zvolili skvelú kompozíciu rozprávania, pretože komiksom a jednotlivými epizódami svojho života nás sprevádza samotný Andy Warhol. A podarilo sa mu vtesnať všetky atribúty jeho rozporuplnej osobnosti. Komentuje dianie, vyjadruje svoje postoje k rôznym ľuďom, a keď sa mu náhodou nejaká téma nepáči, nastupuje tzv. warhol-efekt... V čom spočíva, sa dozviete na stránkach komiksu 😉. Príbeh vás, ako sľubuje názov, prevedie celým umelcovým životom - od emigrácie rodičov z východného Slovenska do Ameriky, cez prekonanie choroby v detstve, počas ktorej sa prehĺbil jeho vzťah k umeniu, až po vrcholy a pády jeho tvorby. Warhol spoznal počas dekád na scéne obrovské množstvo ľudí a je priam nadľudským úsilím snažiť sa vtesnať pri čítaní do pamäti všetkých. Najmä keď sú niektorí spomenutí iba raz. Čítanie si teda občas vyžaduje väčšie sústredenie, i keď je to náročné, keď je váš zrak ustavične čímsi upútaný. Keby ste sa venovali len písanému slovu, komiks máte prečítaný raz-dva. Lenže jeho vizuálna stránka je natoľko zaujímavá, že by bola škoda nevenovať jej patričnú pozornosť. Autormi nevšednej publikácie sú Adriano Barone a Officina Infernale. Obaja sa komiksom venujú už niekoľko rokov, Adriano Barone je okrem toho aj autorom divadelnej hry Andy & Warhol, kde možno nájsť určité paralely s komiksom.
"Nie je to tak, že by som o sebe nerád hovoril, ale v skutočnosti nie je čo povedať. Rozprávam málo a v rozhovoroch toho o sebe veľa neprezradím. Napríklad práve v tomto okamihu vám nevravím vôbec nič. Ak sa chcete skutočne dozvedieť všetko o Andym Warholovi, tak vám postačí, ak sa pozriete na to, čo je na prvý pohľad zrejmé. Pozrite sa na moje obrazy, moje filmy a tiež na mňa. Nájdete ma presne tam - a nikde inde. Nič iné za tým nehľadajte." 
Napriek tomu, že Andy mal rád spoločnosť (Factory otvárala dvere prakticky komukoľvek inšpiratívnemu a kreatívnemu), často si držal odstup a nerád ukazoval svoje vnútro. Pobavil ma fakt, že niekedy poslal na akciu niekoho zo svojich známych, aby sa zaňho vydával, rovnako ako jeho ironický postoj k svetu. Netajil sa láskou k peniazom a bizarnostiam, uvedomoval si moc financií a potrebu naplnenia - či už snov, ambícií alebo vlastného pokoja. Či ho našiel on sám, je otázne. Napokon, počas svojho života čelil viacerým kritickým situáciám - chorobe, úmrtiam rodičov, pokusu o vraždu a nakoniec pomerne jednoduchej operácií, ktorá sa nečakane zvrtla. Nenadarmo mal Andy Warhol nedôveru voči nemocniciam...  Komiks Adriana Baroneho a Officinu Infernale je skvostom, ktorý obohatí každú domácu knižnicu. Ide o hodnotné spojenie slova a obrazu, predstavuje známeho velikána ako svojskú osobnosť, umelca a človeka, čo sa snaží prežiť vo svete plnom pozlátka a túžby po sláve. Lindeni spravilo ďalší skvelý krok, preto verím, že vydávania komiksových kníh o popredných dejateľoch sa len tak ľahko nevzdá.

Originálny názov: Warhol: L´Intervista
Preklad: Mária Haraštová
Počet strán: 224

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára