utorok 9. júna 2020

Historická romanca v najlepšej forme

Gaelen Foley právom patrí medzi najobľúbenejšie autorky historických romancí. Okrem nevyhnutného ľúbostného motívu sú totiž plné dobrodružstva, napätia, odvážnych hrdinov a vášne, ktorá dokáže rozpáliť každé srdce. Len nedávno nám vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prinieslo jej úplne prvú sériu z ostrova Ascension, a už tu máme ďalšiu - Moonlight Square, nazvanú podľa oblasti, kde žijú hlavní hrdinovia. Ba čo viac, súčasťou prvej časti Škandalózny vojvoda je aj úvodná krátka novela s názvom Mesačná noc. Vôbec nie je zvykom, aby sme sa dočkali aj doplnkových príbehov, preto veľmi chválim tento vydavateľský krok. Nielenže sa dozvieme, čo predchádzalo samotnému dianiu v sérii, ale získame i lepší pohľad na vzťahy a osudy jednotlivých postáv.
"Mala šťastie, že Peter nič nepovedal mame, ale nechal si to pre seba, pretože bola ešte zraniteľná po smrti ich otca, ktorý predchádzajúcu zimu umrel na horúčku. Novou hlavou rodiny sa stal práve jej starší brat a vyhlásil, že mamu by zrejme  zabilo, keby sa dozvedela, čo vystrája jej dcéra. Od toho dňa si Felicity dávala mimoriadny pozor, aby sa za každých okolností správala ako pravá dáma. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa nudila a neznášala to." (str. 125)
S ústrednými postavami hlavného príbehu sa stretneme už v úvodnej novele, o to viac si potom užijete ich vzájomnú interakciu. A ani vám preto nebude vadiť o niečo pomalší rozbeh v porovnaní s inými autorkinými dielami. Vzhľadom na vysvetlenie okolností rozvoja vzťahu medzi Felicity a Jasonom je to však pochopiteľné. Oni dvaja a Felicitin brat Peter spolu vyrastali a aj v dospelosti sú najlepšími priateľmi. Felicity prechováva voči Jasonovi silné city, no on jej dá na prahu dospelosti jasne najavo, že nič hlbšie medzi nimi nepripadá do úvahy. Až keď sa o niekoľko rokov začnú okolo nej krútiť kvôli získanému majetku pofidérni ctitelia, Jason si ju pri snahe ochrániť ju začne všímať o niečo viac. A uvedomí si, že zrelá žena so všetkými svojimi pôvabmi má ďaleko od toho neposedného dievčaťa... Hoci ani v dospelosti nevyznáva pokoj a konzervatívne pravidlá aristokracie. Na knihách Gaelen Foley sa mi vždy páčilo, že jej hrdinky nie sú typickými predstaviteľkami svojej vrstvy, ale búrajú stereotypy so šarmom im vlastným. A v prípade Škandalózneho vojvodu sa to týka aj prejavov emócií - Felicity je tá otvorená, priama a úprimná, zatiaľ čo Jason je neistý a chvíľu trvá, kým podľahne zvodom tela i duše. Čo je celkom zábavné sledovať vzhľadom na jeho prezývku "vojvoda Škandál". A Jason skutočne akoby ťahal v románe za kratší koniec - je ľahkovážny, splodil dvoch nemanželských potomkov, pôsobí trochu rozmaznane a bezcieľne... nebyť Felicitinej snahy ukázať mu správny smer a hranice činov, asi by neskončil dobre. Ešteže si uvedomí, aký má vo svojej priateľke z detstva poklad.
Gaelen Foley (zdroj: Alchetron)
"Ľudia väčšinou zostávali rovnakí. Ak sa zmenili, tak zvyčajne k horšiemu. Aj keby sa mu podarilo skrotiť svoje chúťky, stále tu bol problém: srdcové záležitosti ho odjakživa miatli. Mal veľa skúseností s telesnými rozkošami, ale z lásky bol vždy rozpačitý a tento fakt maskoval cynizmom a pohŕdaním. V skutočnosti sa však desil, že by mal otvoriť svoje srdce a zraniť ho, keby jeho láska ostala neopätovaná. Na druhej strane by to bol dokonale ironický trest pre takého zhýralca. Lenže čo ďalej? Ako by sa zmieril s tým, že prvýkrát v živote nedostal, čo chcel?" (str. 217)
Škandalózny vojvoda nie je natoľko dobrodružný ako predošlé autorkine knihy či série, ale ostáva rovnako kvalitným a vydareným čítaním. Gaelen Foley má totiž osobitý štýl, ktorým dokáže aj z pomerne jednoduchého námetu vyťažiť maximum a spracovať ho novým spôsobom. Ustálený žáner vie obohatiť moderným prvkami, jazykom, formou aj kompozíciou. Ako odlišnosť stačia už len názvy kapitol či spomínaná úvodná novela. Cesta do regentského obdobia sa v jej podaní mení na opätovnú zábavnú skúsenosť, a hoci nebolo vtedy všetko ružové, prekáranie postáv a ich silné city ho maľujú v žiarivých farbách. Séria Moonlight Square pozostáva zatiaľ zo štyroch častí, takže sa je na čo tešiť. Ak ste teda Škandalózneho vojvodu ešte nečítali, je najvyšší čas to napraviť.

Originálny názov: Duke of Scandal
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Moonlight Square)
Preklad: Miriam Ghaniová
Počet strán: 341

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára