pondelok 1. júna 2020

Nová mrazivá séria so širokým dosahom

Vydavateľstvo Lindeni sa na našom domácom trhu udomácnilo priam raketovou rýchlosťou. Môžu za to nielen kvalitné tituly, ale aj pestrosť žánrov. Čo sa týka krimi, detektívok či psychotrilerov, ešte sa zrejme nenašiel román, čo by šliapol vedľa. Medzi obľúbené autorky sa nepochybne zaradí aj švédska novinárka Tina Frennstedt. Svoje skúsenosti s pestrými prípadmi sa rozhodla zúročiť v literárnej tvorbe a rozbehla sériu Odložené prípady s triom vyšetrovateľov, ktorí sa vám okamžite dostanú pod kožu. Každá z postáv je svojrázna a osobitá, no spolu tvoria schopný tím oprašujúci staré zločiny, aby priniesli vytúžený pokoj obetiam i pozostalým.
"Devätnásťročné slušné dievča, ktoré práve zmaturovalo, prepadli len zopár stoviek metrov od domu jeho rodičov. Na ceste domov z nočného klubu, v júnovú noc na začiatku jedného z najhorúcejších liet za posledné roky. O šestnásť rokov neskôr sa jej zmiznutie stále vznášalo nad malým mestečkom na východnom pobreží Skane ako nevysvetliteľní hmla. Tess z čírej frustrácie zložku o prípade na čas odložila. Bolo to asi najhoršie vedené vyšetrovanie, o akom kedy počula. Polícia sa hneď na začiatku dopustila viacerých vážnych chýb." (str. 67)
V centre diania je Tess Hjalmarssonová, pre ktorú sa stalo odhaľovanie starých zločinov pracovnou náplňou. Jej najbližšími spolupracovníkmi sú prostoreká Marie so záľubou v heavy metale a Lundberg, ktorý je schopný prebádať akékoľvek záznamy. Ako naznačuje názov knihy, v prvej časti série sa stretneme s Nezvestnou. Ide o mladú ženu na prahu dospelosti, ktorá zmizla pred šestnástimi rokmi a ako sa zdá, mohla mať dočinenia s vrahom vyčíňajúcim tak vo Švédsku, ako i v Dánsku. Práve jeho aktivita privedie Tess k myšlienke spojiť si ho s nezvestnou dievčinou. Je zaujímavé, ako Tina Frennstedt pristupuje k budovaniu príbehu. Jednotlivé dejové línie sú predstavované postupne, najprv sa dozvedáme o aktuálnej situácii v Malmo, potom prichádza premostenie s minulosťou a napokon je tu i uhol pohľadu samotnej obete - Anniky. Ak teda máte v obľube komplexné romány, kde autorka nenechá veľa otvorených koncov a venuje sa naplno každému motívu, tento titul je pre vás tým pravým. A to aj v prípade, ak vítate dôkladné oboznámenie čitateľa s prostredím, postavami a ich vnútrom. Detailná kresba je zjavne jedným zo znakov Frennstedtovej štýlu. Ja osobne dávam síce prednosť dynamickejším textom, no Odložené prípady to kompenzujú skvelým príbehom. Občas sa síce pristihnete pri tom, že línie zasadené do minulosti by ste chceli trochu urýchliť, no ku koncu máte oveľa širší pohľad na zobrazené udalosti. A práve o to v Nezvestnej ide - poukázať na ich nevyhnutné prepojenie s prítomnosťou v danom časovom rámci.
Tina Frennstedt (zdroj: Forum.se)
"Snažím sa kričať, no slová sa mi zaseknú v hrudi. Rukami mi stláča hrdlo aj ústa a snaží sa ma zadusiť. Nahováram si, že zabudol, že som to ja. Preto ma pritlačil k zemi, aby ma nevidel. Aby z môjho tela násilím dostal hrozbu, ktorá sa naňho zniesla. Len na krátky okamih som pocítila aj niečo iné ako bolesť a trápenie. Kratučká chvíľa sebaklamu, keď som stála v kúpeľni a zistila to. Výkrik v mojom vnútri bol taký hlasný, že mi hlavou stihla preblesnúť myšlienka, či sa nepredral aj navonok, kým som sa zviezla na podlahu." (str. 225)
Ako je zvykom, aj Tess ako ústredná postava má za sebou pohnutú minulosť, ktorú potrebuje doriešiť. Samozrejme, nepôjde to tak ľahko, aby to autorka nemohla roztiahnuť do viacerých kníh. Nezvestná sa v podstate ničím výrazným neodlišuje od iných škandinávskych trilerov, ale do kariet jej hrá neutíchajúci záujem o severskú literatúru a série so silnými postavami. Navyše má skvelú obálku, s ktorej grafikou sa dá pracovať aj pri ďalších častiach série. Stručne a jasne - máme tu spisovateľku so skúsenosťami s reálnymi zločinmi, dve časové línie, originálne postavy, čo občas naráža na množstvo detailných opisov a výplňových scén. Stále však treba mať na pamäti, že ide o úvod do početného pátrania po zločincoch, a tak je tu aspoň priestor na zvyšovanie latky.

Originálny názov: Försvunnen
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Odložené prípady)
Preklad: Katarína Uhríková
Počet strán: 414

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára