nedeľa 21. júna 2020

Odvrátená strana spravodlivosti

Amerického spisovateľa Johna Grishama netreba predstavovať, jeho dlhoročné úspechy na poli právnických trilerov hovoria jasnou rečou. Hoci si John občas odskočí k športovej tematike, príbehy zo súdnych siení a obrazy mravenčej práce odhodlaných advokátov hrajú uňho prvé husle. Krásnym príkladom je aj aktuálna novinka Strážni anjeli. Tá ponúka okrem tradičnej kriminálnej zápletky aj silnú kritiku dier v systéme a sociálnej rovnosti. Prvá kniha, ktorú som od Grishama čítal ešte na strednej škole, bola Kedy zabiť. Mala podobný námet - černoch bol obvinený z vraždy, ktorú nespáchal, navyše na americkom Juhu. Je smutné, že hoci odvtedy prešlo pomerne veľa času, situácia sa nezmenila, aj keď navonok funguje pozlátka úcty a tolerancie. 
"Okamžite sa zrodila teória a vražda bola vyriešená. Policajti nadobudli presvedčenie, že Quincy útok dôsledne naplánoval a počkal na večer, keď Keith zostal v práci dlhšie a sám. V elektromere za kanceláriou vypol prúd, vošiel zadnými nezamknutými dverami, a keďže tam nebol prvýkrát, presne vedel, kde nájde Keitha. V tme si svietil baterkou, vrazil do Keithovej kancelárie, dva razy vystrelil a ušiel. Vzhľadom na množstvo krvi na mieste činu sa dalo predpokladať, že sa dostala aj na mnohé predmety v miestnosti." (str. 36)
Presah do spoločenských či politických tém nie je Grishamovi cudzí. Ako bývalý člen Snemovne reprezentantov nestráca kontakt s dianím doma či vo svete a Strážni anjeli sú funkčným dielikom v mozaike súčasných udalostí. Príbehy ľudí súvisiace s rasovo motivovanou diskrimináciou zapĺňajú stránky novín a rovnako sú hnacím motorom tohto románu. Hlavným hrdinom je episkopálny kňaz a právnik v jednom Cullen Post, člen neveľkého tímu usilujúceho sa oslobodiť nespravodlivo odsúdených. Momentálne majú rozpracovaných šesť prípadov, najviac sa však venujú Ouincymu Millerovi, černochovi sediacemu vo väzení už dvadsaťdva rokov za vraždu právnika, ktorú nespáchal. Zmanipulovaný proces si vybral svoju daň v podobe obetného baránka, zatiaľ čo skutoční páchatelia ostali na slobode. Hrôzostrašnú situáciu podčiarkuje fakt, že do celej frašky boli zapojení aj šerif, prokurátor či klamstvá šíriaci svedkovia. Ako niekoľkokrát Post zdôrazňuje, cieľom ich kancelárie nie je odhaliť pravého vinníka, iba dosiahnuť oslobodzujúci rozsudok pre svojho klienta. Čim viac sa však Post ponára do tajov floridského malomesta, tým viac stúpa na päty nebezpečným ľuďom. A zahrávať sa s drogovým kartelom nie je veru nikdy dobrý nápad. John Grisham stavia svoj román predovšetkým na dôkladnom pátraní a dedukcii. Spolu s Cullenom Postom sa jeho autom presúvame po rôznych miestach, navštevujeme množstvo ľudí a vyhodnocujeme ich prínos a nové informácie. Spočiatku sa vám môže zdať, že sa v záplave mien ľahko stratíte, ale ide o skúseného autora, ktorý čitateľovi nedovolí cítiť sa zmätene. Vždy keď do deja opätovne vstúpi určitá postava, Grisham v krátkosti pripomenie jej zapojenie. Je to skvelý krok, príbeh je totiž natoľko košatý, že bez týchto barličiek by sa v rukách menej zdatného spisovateľa rýchlo roztrieštil.
zdroj: Washington Independent
"Poznajú našu povesť, vedia, že sme ostražití. Takisto vedia, že Quincy nezabil Keitha Russa, a nepáči sa im naše pátranie po pravde. Nechcú sa s nami otvorene konfrontovať, nesnažia sa nás zastrašiť, aspoň zatiaľ nie, potvrdili by tým svoju existenciu, čo by ich pravdepodobne prinútilo spáchať ďalší zločin, a tomu by sa najradšej vyhli. Požiar, bomba alebo guľka zanechávajú stopy." (str. 197-198)
Cullen Post je zároveň rozprávačom príbehu, pričom Grisham zvolil zaujímavý postup. Scény, kde Post nevystupuje, sú, samozrejme, rozprávané v tretej osobe, a s príchodom Posta sa mení forma na prvú osobu - len tak, nepozorovane, z odseku na odsek. Napriek tomu to nepôsobí rušivo a, popravde, možno si to ani nevšimnete. Čo si však všimnete určite, je množstvo menších motívov, čo ozvláštnia príbeh a dodajú mu ešte väčšiu iskru, ako napríklad brutálne praktiky kartelov či kliatby vúdú a strašidelný dom. Čo sa slovenského vydania týka, musím povedať, že naša obálka sa mi pozdáva viac než tá pôvodná (viď obrázok). Originálne vydanie síce reflektuje Postove nekonečné cesty za vykonaním spravodlivosti, no tá slovenská lepšie odráža tiesnivú atmosféru väzenia. Strážni anjeli sú skvelým právnickým trilerom a mne by vôbec neprekážalo stretnúť sa s Cullenom Postom a jeho spolupracovníkmi aj viackrát. Základ deja môže predsa ľahko slúžiť ako námet pre celú sériu...

Originálny názov: The Guardians
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Alena Redlingerová
Počet strán: 324

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Ikar.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára