sobota 27. júna 2020

Hudba a láska v boji proti vojnovej situácii

Roseanna M. Whiteová vstúpila do našich literárnych vôd knihou Muž bez mena. Tá uviedla sériu Tiene nad Anglickom, spájajúcu neľahké obdobie na prahu prvej svetovej vojny s romantikou a postavami, ktoré vám dokážu okamžite prirásť k srdcu. Historickú romancu autorka posúva na novú úroveň. Ukazuje, že nemusí byť zasadená iba do regentského či viktoriánskeho obdobia, prípadne do stredoveku, ale môže mať aj modernejší nádych. 20. storočie poskytuje široký priestor a bolo také bohaté na udalosti, že studnica námetov prakticky nikdy nevyschne. Pieseň bez nôt sa nesie v rovnakom duchu ako prvá časť série, a tak na čitateľov znovu čaká zaujímavý zážitok.
"Ozval sa ďalší známy zvuk - ale nie kľúča vchádzajúceho do zámku. Bol to zvuk pakľúča v zámku. Zjavne nie je v Aberystwythe jediná, kto sa snaží od Lukasa de Wildea niečo ukradnúť. Ale bola si istá, že je jediná, ktorej sa to podarí. Rýchlym, tichým pohybom siahla do tašky a vytiahla zázračný univerzálny kľúč. Potom ho so zatajeným dychom vsunula do zámku. Nie úplne - nechcela naraziť na pakľúč, aby tak dala najavo, že niekto je vnútri a pokúša sa prekaziť plány zlodeja." (str. 127)
S hlavnou hrdinkou Willou Forsytheovou sme sa už stretli v príbehu jej sestry, vydávajúcej sa za knihovníčku. Hoci, aby som bol presný, nie sú pokrvné príbuzné, keďže Forsytheovci vytvorili svoje putá na základe ťažkej životnej situácie. Živia sa krádežami a podvodmi, k čomu ich dohnala chudoba a obrovská priepasť medzi spoločenskými vrstvami. Keď preto príde ponuka získať veľký zárobok a dopomôcť si k zlepšeniu pomerov, rodina neváha. Okrem toho sa od nich vyžaduje využitie ich schopností v službe pre kráľovstvo - v rámci špionáže. Willino nadanie v hre na husle padne sivým eminenciám vhod - dostane totiž za úlohu získať od známeho huslistu Lukasa de Wildea šifrovací kľúč. Samozrejme, každému je jasné, že medzi nimi preskočí iskra, no cesta k vyznaniu lásky a vyriešeniu všetkých pálčivých problémov bude poriadne zamotaná a tŕnistá. A občas aj nebezpečná. O daný kľúč má záujem viacero skupín, čo Lukasa priamo ohrozuje. Práca jeho otca tak vrhá tieň na celú rodinu, Lukas navyše žije v strachu o matku a sestru, ktorých sa vojna priamo dotkla na území obsadenom Nemeckom.
R. M. White (zdroj: Goodreads)
"Dočerta! Nemôže sa jej páčiť. Nie je taká hlúpa. Prečo teda nenamietala, keď ju zatiahol z osvetlenej ulice do tmou zahalenej záhrady patriacej zrejme k niektorému z okolitých domov? Pretože možno by sa na to dalo pozerať ako na... leto. Krátke, prchavé, ktoré si treba užiť, kým je. Jesenné vetry reality o chvíľu zvíťazia. Prečo si neužiť teplo, kým je? Noc mu pristala. Viac než by mala - tiene vyrezávali každú jeho črtu do niečoho precízneho a extrémneho, vytesávali ostrejšiu hranu na jeho nose, pod lícom, bradou a mesačný svit mu bozkával spánky. Bol... nádherný." (str. 209)
Vydavateľstvo i527.net má cit pre knihy, ktoré vo vás vyvolajú všemožné pocity - od pobavenia cez nostalgiu až po konečné uspokojenie. Pieseň bez nôt patrí k najlepším titulom z jeho dielne, rovnako ako prvý diel Tieňov nad Anglickom. Romantické duše si určite prídu na svoje a budú netrpezlivo očakávať pokračovanie série. Rodina Forsytheovcov má ešte veľa členov a každý z nich si zaslúži svoj samostatný príbeh.

Originálny názov: A Song Unheard
Príslušnosť k sérii: 2. diel (Tiene nad Anglickom)
Preklad: Jana Hlatká
Počet strán: 372

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com a vydavateľstvu i527.net - vydavateľstvo kníh #KdeDobroViťazí




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára