utorok 2. júna 2020

Umenie a nádej v boji proti nenávisti

Séria Ukryté majstrovské dielo z dielne vydavateľstva i527.net pokračuje druhým dielom. Opäť sa v ňom rozvíjajú dve časové línie - v súčasnosti a počas druhej svetovej vojny. Ústredná dvojica série Sera Jamesová a William Hanover prestáli vlnobitie spôsobené sporom o záhadný obraz a sú pripravení spečatiť svoj vzťah. Lenže osud má vlastné plány, a tak musia čeliť ďalšej hrozbe. Tentoraz je ohrozená Willova sloboda, čo môže ich manželstvo buď stmeliť, alebo rozbiť na márne kúsky. Prvá časť Motýľ a husle dokázala krásne prepojiť prítomnosť s hrôzami koncentračného tábora. V prípade Vrabcov z Terezína sa mi táto snaha zdala o niečo menej vydarená a silenejšia, no stále ide o príbeh, čo vás chytí za srdce.
"Postupne začala rozoznávať dym a skrvavené telá okolo seba. Zasiahla ich bomba? Ach, Bože... čo sa to deje? Muži - dospelí muži - plakali. Zovšadiaľ sa ozýval kašeľ. Dusivý kašeľ a prskanie. Keď chvíľková strata periférneho videnia pominula, obzrela sa okolo seba a pred očami sa jej objavila šokujúca scéna. Vo vzduchu sa víril dym a popol. Sadzami pokryté postavy pobehovali sem a tam. Keď sa pozrela nahor, v chabom svetle videla, že zo stropu krytu ešte stále visia lampáše. Sklenené tienidlá, ktoré mali chrániť plameň, boli rozbité a pohojdávali sa na drôtikoch." (str. 97)
Kristy Cambronová rozširuje svet svojich postáv a do diania  zapája ďalšie osoby z ich okolia. To sa týka najmä Willa a jeho odcudzeného otca Thomasa. No napriek tomu, že by bol schopný dokázať jeho nevinu, Will nemá radosť z toho, že by sa s ním mohla Sera skontaktovať. Práve Londýn, kde Thomas pobýva, sa stáva spojivom medzi časovými líniami, pretože práve v ňom sa počas druhej svetovej vojny ocitla Karolína, hrdinka danej dejovej pasáže. V poslednej chvíli sa jej podaril opustiť Prahu, no ako židovka nie je v bezpečí ani v Anglicku. Bombardovanie, odsudzovanie a hlavne starosť o rodinu vo východnej Európe ju oberajú o pokoj a vnútornú istotu. A tak sa rozhodne odísť do rodného mesta, pričom jej pomáha novinár Liam. Ako sa ukáže, aj on má skryté úmysly, no spolu sa im azda podarí dosiahnuť stanovené ciele. Medzi Serou a Karolínou badať veľa podobných znakov a vlastností - obe sú odhodlané, verné a rozhodnuté stáť za ľuďmi, ktorých milujú a pomôcť im za akúkoľvek cenu. Práve osobnostné kvality a neochvejná viera sú faktory, ktoré Kristy Cambronová vyzdvihuje. A hoci bola vojna v našich končinách (a nielen tu) krutou a krvavou záležitosťou, zo stránok románu na vás stále "striehne" neutíchajúca nádej.
Kristy Cambronová
"Esesáci stáli pred každým radom, čítali mená a ukazovali väzňom, ktorým smerom majú ísť. Na to, že sa na nádvorí zhromaždil taký veľký zástup nič netušiacich ľudí, prebiehalo všetko pomerne systematicky. Karolína sa obzerala okolo seba a nevychádzala z údivu nad tým, s akou dôslednosťou si vojaci zaznamenávali meno každého muža, ženy a dieťaťa, ktorých vyhnali z ich pražských domovov. Vo svojej brutalite boli veľmi efektívni." (str. 204)
Veľmi významným spojivom medzi Serou a Karolínou je osud dievčatka z koncentračného tábora v Terezíne. Nechcem veľa prezrádzať z deja, aby si každý čitateľ užil Vrabce z Terezína naplno. Ale môžete si byť istí, že osudy postáv vám nebudú vôbec ľahostajné. Vzhľadom na rozmach témy druhej svetovej vojny sú niektoré romány akýmsi priživovaním sa, no v prípade Kristy Cambronovej je vidieť, že jej skutočne záleží na nevypovedaných osudoch a na pripomínaní hrôz nedávnej histórie. Robí to citlivo a s úctou k daným námetom, no nezatvára oči ani pred náročnými scénami. Séria Ukryté majstrovské dielo tak pokračuje dôstojne a potešilo by ma, ak by sa k nej autorka ešte niekedy vrátila.

i527.net - vydavateľstvo kníh #KdeDobroViťazí

Originálny názov: A Sparrow in Terezin
Príslušnosť k sérii: 2. diel (Ukryté majstrovské dielo)
Preklad: Zuzana Vengliková
Počet strán: 317

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára