sobota 14. septembra 2019

Epická historická sága ako ukážka poctivého remesla

Poľský autor Andrzej Sapkowski si získal celosvetovú publicitu predovšetkým knižnou sériou Zaklínač, ktorá sa preslávila aj v hernej podobe, a fanúšikovia Geralta z Rivie netrpezlivo očakávajú i koncoročné seriálové spracovanie z dielne Netflixu. Priaznivo naklonenú atmosféru sa rozhodlo využiť vydavateľstvo Lindeni a slovenským čitateľom ponúka nové vydanie Sapkowskeho Husitskej trilógie. Aj v nej si autor zachováva svoj typický rozprávačský štýl založený na modernosti prepojenej s domácimi tradíciami. A hoci i tu nájdeme prvky Poliakovej nekonečnej fantázie, východisko je čisto reálne - ocitáme sa totiž v Sliezsku v prvej polovici 15. storočia. 
"Prvý elegán mávol palicou. Šarlej sa šikovne vyhol úderu, zachytil palicu a skrútil ju; elegán urobil kotrmelec a pleskol do blata. Tou istou palicou švacol demerit po hlave ďalšieho fičúra a odoslal ho ďalej po výčapnom pulte; úderom rýchlym ako myšlienka tresol po rukách tretieho. Medzitým sa pozviechal ten prvý a vrhol sa na Šarleja, ryčiac pritom ako ranený zubor." (str. 155)
Sapkowski predstavuje neskorý stredovek v celej jeho... chcel som napísať kráse, ale to by nebolo presné. Jeho text je jednoducho plný farieb, vôní (či skôr zápachu), krvi, bojov o moc, prehnanej túžby po moci aj poverčivosti. Zaujalo ma, ako šikovne autor narába s povahou jednotlivých scén. V rámci krčmovej bitky sa dočkáte nielen prieniku do mysle rôznych postáv, ale aj epickej "kucapace" a tú vystrieda zas intímnejší stret dvoch tiel... Keď už som pri tom, jazyk je explicitný aj pri vášnivých pasážach, zbytočné metafory pre citlivejších čitateľov teda nečakajte. Medik Reinmar z Bielawy sa musí mať stále na pozore pred svojimi nepriateľmi, a poľaviť nesmiete ani vy. Veža bláznov prekypuje pestrými motívmi, čo na jednej strane obohacuje príbeh, zároveň sa však niekto môže cítiť trochu stratený. To sa však stane len v minime prípadov, pretože román má dar vtiahnuť vás a rýchlo prebudiť zvedavosť. A to aj rôznymi narážkami, či už historickými, alebo politickými. Objavovanie prepojení deju neubližuje, je početne primerané a funkčné. Čo sa hlavnej postavy týka, Reinmar spočiatku nepôsobí veľmi schopne. Síce študuje medícinu, ale je to v podstate flákač, ktorý si pre pôžitok neváha začať s vydatou ženou, aj keď mu to spôsobí nemalé problémy. Postupne, pod tlakom okolností (a inkvizície) sa však vzchopí a ukáže aj svoje svetlejšie stránky.

"V Ziebiciach už nemá čo hľadať! Tie slová, možno preto, že boli také neľútostne úprimné, ho zaboleli viac než chladný a ľahostajný Adelin pohľad, viac než jej krutý hlas, keď naňho huckala rytierov, viac než údery, ktoré sa potom naňho zosypali, viac než väzenie." (str. 329)
Andrzeja Sapkowskeho by bolo možné prirovnať k mnohým známym spisovateľom, ale svojou tvorbou už dávno preukázal svoju jedinečnosť, takže skôr on nech slúži ako vzor pre ostatných. V jeho slovách ožívajú dávne hriechy aj vášne, pričom opisy sabatu či praktík prenasledovateľov kacírov vyvolávajú dojem, že autor ich videl na vlastné oči. Každá z dvadsiatich deviatich kapitol začína stručným náčrtom deja, ktorý však veľa neprezradí, iba navnadí. Text je členený na kratšie úseky, takže román môžete čítať aj v prípade nedostatku času. Ak by niekto nepoznal dobové súvislosti, pomôžu mu vysvetlivky na konci knihy. Veža bláznov ma veľmi príjemne prekvapila. Iste, očakával som určitú kvalitu, ale výsledné dojmy výrazne predbehli moje predpoklady.

Originálny názov: Narrenturm
Príslušnosť k sérii: Husitská trilógia (1. diel)
Preklad: Karol Chmel
Počet strán: 574

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media a vydavateľstvom Lindeni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára