piatok 3. januára 2020

Iskrivý súboj pravdy a lži

Som rád, že vydavateľstvo Slovenský spisovateľ "oživilo" u nás americkú autorku Sandru Brown. Jej čaru som prepadol ešte počas štúdia na strednej škole a odvtedy sa na tom nič nezmenilo. Stále si zachováva svoj pútavý rozprávačský štýl a atmosféru kníh založenú na kombinácii romantiky a napätia. Zrada je druhý román vo vynovenom rade (po predošlých Krvavých spomienkach), ktorý len potvrdzuje spisovateľkin talent. A to hneď od úvodu, poňatého naozaj zaujímavo. V bare vedú rozhovor dvaja vrahovia, čakajúci na svoju obeť. Tá ani len netuší, aké siete sa okolo nej spriadajú. Situácia sa však veľmi rýchlo nečakane zvrtne a strhujúci začiatok navodí správnu náladu, čo vám vydrží až do poslednej strany.
"Krv toho mŕtveho muža. Striasla sa, no nedovolila si myslieť na to, ako zomrel. V opačnom prípade by ju určite úplne paralyzoval strach z toho, že ju čaká rovnaký osud. Prinútila sa teda prehliadnuť škvrny na oblečení a všimla si, že má členky zviazané šatkou s maskáčovým vzorom. Začala šúchať nohami a snažila sa bavlnenú látku roztiahnuť, aby si dokázala nohy vytiahnuť a potom... Potom čo? Zadné dvere budú stále zamknuté, bez možnosti úniku. Mohla by svojho únoscu kopnúť zozadu do hlavy. Dobre mierený nečakaný úder by ho mohol na pár sekúnd omráčiť. A potom by havaroval." (str. 31)
Počiatočný zvrat, samozrejme, nie je prvoplánový, pretože Jordie Bennetová (obeť) a Shaw Kinnard (vrah) majú čosi spoločné, a tak sa Shaw obráti chrbtom svojim zamestnávateľom a rozbehne vlastný plán. Jordie sa tak ocitá v jeho područí ako rukojemníčka, hoci veľmi skoro sa karta opäť obráti a, ako každý čitateľ správne tuší, začnú spolupracovať. Pozor však na prípadné žánrové očakávania! Romantika je síce u Sandry Brown základným kameňom, no zďaleka nie je jediným. Rovnako dôležitou (ak nie je ešte výraznejšou) je kriminálna rovina, práve ona posúva dej vpred a pripravuje pôdu pre rôzne peripetie. A na hrdinov ich veru čaká požehnane. Ako už napovedá aj samotný názov, Zrada číha na každom rohu a dôvera je rizikom. Takisto sa nemusíte obávať, že spojenie lásky a napätia v ženskom prevedení bude nedostatočné, naopak. Sandra má na konte toľko kníh, že za tie roky si vybrúsila svoj štýl do dokonalosti a dokáže veľmi šarmantne spojiť viacero línií. Prejavuje sa to hlavne u postáv, ktoré dýchajú uveriteľnosťou a hneď sí získajú vašu pozornosť. I keď musím povedať, že skôr sa to podarí najmä Shawovi, ktorý sa spočiatku javí ako zaujímavejší. Jordie bude musieť na svoj nástup chvíľu počkať, zatiaľ sa totiž prejaví ako namyslená horenoska, ale pod vplyvom dramatických udalostí sa rýchlo ukážu aj jej iné, pozitívnejšie stránky.
"Zranila ho zámerne, ale trápilo ju, že kvôli tomu tak trpel. Pokiaľ to prežije, bude čeliť krutému trestu za svoje zločiny. To vedomie by ju malo uspokojovať, no bolo to inak. Pri predstave jeho hrozivej tváre sa nestriasla od hnusu. Namiesto toho do nej zatúžila znova pozrieť. Vybavila si jeho dotyk, ale nestrhla sa. Naopak, úprimne chcela, aby sa jej znovu dotýkal. Nesnažila sa vymazať jeho bozk z mysle. Vrývala si ho do pamäti a ľutovala, že bola iba jeden." (str. 202)
Ako môžete vidieť, postavy ani zďaleka nie sú dokonalé, čo je super. Nie som totiž veľkým fanúšikom oslňujúcich prototypov, ktorí sú nielen krásni, príťažliví a charizmatickí, ale navyše aj odvážni, lojálni a nadovšetko milujúci. V rámci určitých žánrov je to, samozrejme, pochopiteľné, ale tu by to pôsobilo ako päsť na oko. Už som spomenul, že postavy majú svoju minulosť, no takisto i budúcnosť. Niektoré vedľajšie dejové línie ostali akoby neuzavreté, ale načo aj? Tej hlavnej to nijako neubližuje a páči sa mi myšlienka, že kdesi v univerze sa dané motívy azda vyriešia aj samy od seba. Aspoň verím, že to bol autorkin zámer, a nejde o dôsledok nevedomých medzier v príbehu. Zrada patrí k tým romantickým trilerom, ktoré poľahky oslovia širšiu skupinu čitateľov - od nadšencov ľúbostných románov až po tých, čo dávajú prednosť napätiu. Ja som ocenil hlavne ústredné duo, hoci v závere skĺzli obe postavy k maximálnemu klišé. Sandre Brown to však rád odpustím, napokon, o svojich kvalitách ma presvedčila už dávno.

Originálny názov: Sting
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Barbora Andrezálová
Počet strán: 359

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára