piatok 28. februára 2020

Prelínanie minulosti a prítomnosti v tajomnej atmosfére

Americká autorka Jamie Jo Wrightová prichádza k slovenským čitateľom už s tretím románom, ktorým potvrdzuje nielen svoj rozprávačský talent, ale najmä typický štýl. Kombinovanie dvoch časových rovín spojených jednou záhadou je skvelým východiskom pre spletitý príbeh, najmä ak ho autorka využíva v plnej miere. Zúčtovanie pri Gossamerskom rybníku sa vyznačuje krásne ponurou atmosférou, čomu dopomáha aj obálka knihy - tajomná, hmlistá, až mysteriózna. Nech to však neodradí citlivejšie povahy, román obsahuje aj ľúbostné motívy a cieli na zdôraznenie správnych životných hodnôt.
"Náhle zmeravela. Chystala sa strčiť kľúčik do zámky, ale dvere už boli otvorené. Cez škáru bolo vidno tmavé vnútro jej domu. Vždy nechávala zapnuté svetlo v chodbe. Vždy. Nehovoriac o tom, že kým odišla preč, dvakrát skontrolovala, či zamkla. Pomaly ju obmotávali úponky strachu a srdce jej bilo čoraz prudšie. Obzrela sa cez plece a rýchlo preletela pohľadom po dvore, kríkoch a tieňoch. Nič. V bruchu pocítila zvláštne znepokojujúce pichanie, a tak sa musela rýchlo zamyslieť nad tým, ako to tu vyzeralo, keď odchádzala, a ako to vyzerá teraz." (str. 75)
Ústrednými postavami sú Annalise Forsythová a Libby Sheffieldová, obidve sú obyvateľkami mestečka Gossamer Grove v americkom štáte Wisconsin - jedna v súčasnosti a druhá v roku 1907. Annalise vedie kaviareň a plánuje zmeny v prospech nemajetných ľudí, keď ju zastihne nečakané dedičstvo. Eugene Hayes jej odkáže svoj zanedbaný príves, kde na ňu číha pozadie dobre ukrývaného tajomstva. Do mesta sa navyše vracia jej niekdajšia stredoškolská láska Garret, a postupne sa začína odhaľovať spojenie medzi Annalise a Libby. Práve Libby ma ako postava zaujala viac, asi preto, že zasadenie jej línie do začiatku 20. storočia vytvára pútavejšie dejisko. A takisto sa musí poriadne obracať ako  pracovníčka v otcových novinách. Keď sa jej dostane do rúk záhadné úmrtné oznámenie o ešte žijúcom diakonovi, ani netuší, že onedlho bude naozaj mŕtvy. Keďže nepôjde o posledné parte, Libby spojí sily s diakonovým synom Calvinom, aby prišli veci na koreň. Ak si však myslíte, že medzi Libby a Calvinom automaticky popri vyšetrovaní vznikne romantický vzťah, majte sa na pozore, pretože Libby nemá núdzu o viacerých nápadníkov! Tento motív autorke vyšiel, pretože otázka, komu napokon Libby venuje svoje srdce, príjemne odľahčuje napínavosť deja.
"Libby odsunula papier po stole. Niekto sa jej vysmieval. Áno, tancovala na okraji priepasti presne ako vtedy, keď mala pätnásť a s Calvinom sa ukryli do opustenej stodoly. Presne ako vtedy, keď sa rozprávali o svojich snoch, mladej láske a Calvin jej nežne hladil chrbát ruky. Zatvorila oči a on ju pobozkal, potom znovu o čosi vášnivejšie. Vtom ich našiel Elijah a na tvári sa mu zračila bolesť." (str. 227)
Jamie Jo Wrightová opätovne dokázala namiešať strhujúci koktejl plný napätia, mystiky a romantiky. Môj záujem vyburcovala už prvými kapitolami, pričom striedanie časových rovín bolo iba na prospech veci. Obe línie sú vyrovnané, majú svoje opodstatnenie, a hoci by fungovali aj samostatne, spolu tvoria pútavý celok. Zúčtovanie pri Gossamerskom rybníku je ďalším nespochybniteľným dôkazom autorkinho talentu a už teraz sa teším na kúsky z jej pera, ktoré ešte len čakajú na preklad. Verím, že vydavateľstvo i527.net - Knihy, kde dobro víťazí nás nenechá čakať pridlho.

Originálny názov: The Reckoning at Gossamer Pond
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Sofia Skokanová
Počet strán: 323

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára