nedeľa 23. februára 2020

V každom človeku sa skrýva kus mágie

Vždy keď si poviem, že už sa nebudem púšťať do ďalšej novej série, tuším, že svoje predsavzatie ako obvykle poruším. Prvá veterná čarodejka má navyše dosť stručnú anotáciu, okrem toho vyznieva ako variácia iných príbehov, ktoré sme už mali možnosť čítať. Lenže vydavateľstvo CooBoo je stávkou na istotou, pokiaľ ide o očakávania čitateľov a vie, čo im prinesie potešenie. Elise Kova je americká autorka, zameriavajúca sa na epické dobrodružstvá plné mágie, vášne a silných postáv. Uznajte, že čomusi takému sa ťažko odoláva. Prvá veterná čarodejka (to slovo mi trochu trhá oči, zaváňa mi češtinou) je skvelým úvodom do série, ktorej piata časť momentálne čaká na vydanie. Fanúšikovia žánru young adult budú spokojní, výhodou knihy je i to, že môže osloviť širšiu škálu čitateľov.
"Vysoko nad ňou sa týčilo cisárske krídlo. Pri tom pohľade jej brnelo celé telo. Prvý raz od pádu uprela zrak na pozlátené vežičky. Neexistoval dôvod, aby bola nažive. Špičky čneli neuveriteľne vysoko nad strmým zrázom. Pokúšala sa predstaviť si, do čoho asi narazila pri páde, ale nič nedávalo zmysel. Všetky rímsy a ozdoby sa nachádzali po bokoch vežičky; zletela by veľmi hlboko, kým by niečo narušilo jej pád. Zo súčasného zorného uhla dospela k názoru, že vzduchom musela preplachtiť dobrých šesť či sedem dĺžok, aby do niečoho narazila. Celé sa jej to zdalo nanajvýš nepravdepodobné." (str. 127)
Východisko deja je pomerne triviálne - Solaris je ríša, kde už veky prebieha vojna na viacerých frontoch, a ľudia túžobne spomínajú na časy, keď sa problémy dali riešiť pomocou mágie. Lenže mágov už poriadne dlho nikto nevidel, čo sa zmení vďaka mladej knihovníčke Vhalle. Tá v sebe objaví mágiu, založenú na štyroch živloch, a odrazu sa stáva symbolom nového začiatku a najmä nádeje. Kiežby to však všetci vnímali tak pozitívne. Vhalla sa totiž stane zároveň aj cieľom mocibažných, ktorí v nej nevidia ľudskú bytosť, ale prostriedok na dosiahnutie svojich cieľov. Vhalla si tak musí dať veľký pozor, komu vloží do rúk svoju dôveru. Zmieta sa medzi Vežou mágov, princom Aldrikom, jeho bratom i vlastnými priateľmi v snahe nájsť cestu von zo zamotanej situácie. Páčilo sa mi, že Vhalla nechcela nič viac, len žiť svoj obyčajný život, no tvárou v tvár výzvam nezutekala. Mágia živlov je autorkina prvotina, a tak v texte badať prílišnú inšpiráciu inými dielami. Občas sa to prejavilo aj v nedostatočnom vykreslení postáv, ich motivácie či celkového fungovania magického sveta. Na druhej strane môžeme dúfať, že to bol jej zámer a necháva si prekvapenia do ďalších pokračovaní. Ďalšou výhodou je rýchle plynutie textu, bez zdĺhavých opisov či úvah postáv. Mám však dojem, že počiatočná obyčajnosť Vhally akoby Elise Kova zviazala ruky. Tak veľmi sa snažila presvedčiť čitateľa, že nie je výnimočná, až som jej uveril. Preto mi neskôr padlo zaťažko skočiť jej na lep, keď všetci nápadníci a ostatní začali vidieť Vhallu ako to najúžasnejšie stvorenie. Len tak, ako šibnutím čarovného prútika...
Elise Kova
"Sareem ju bozkával. Pre ňu to bola tá najnepravdepodobnejšia a najšialenejšia vec na svete, ale stála tam, pritlačená o dvere - s jeho pravou rukou vedľa tváre, ľavou na jej páse. Naozaj sa to dialo. Pery mal mäkké a jeho dych ju pálil na líci. Sekundy plynuli a jej na tom bozku čosi nesedelo. Pokúsila sa zatvoriť oči. Užiť si to. No jej pery sa odmietali pohnúť a napokon, keď sa odtiahol, si pripadala hlúpo." (str. 192)
Knihu by som odporučil najmä dievčatám v tínedžerskom veku, čitateľom, ktorí s daným žánrom iba začínajú, alebo tým, ktorí majú radi nenáročné rozprávkové hrdinstvá. Počas čítania som sa neraz usmieval. Nie z pobavenia, ale pre pocit "príjemnosti", ktorý román Elise Kova vo mne vyvolal. Akoby si uvedomovala, že nepíše vrcholné dielo fantastiky určenej pre mladých, no rozhodla sa pritom baviť a stiahnuť so sebou aj čitateľa. Keď sa naladíte na autorkinu vlnu, Prvú veternú čarodejku si užijete omnoho väčšmi. Je síce postavená hlavne na vzťahoch, no oceňujem význam zodpovednosti, ktorá sa tu prejavuje vo veľkej miere. Nielen zodpovednosť za vykonávanie mágie, ale i za seba, svoj osud a svojich blízkych. V podobne ladených príbehoch to totiž nie je zvykom... A myšlienka, že určitým čarom oplýva každý, je len čerešničkou na torte. Zhrnuté - Mágia živlov je pomerne jednoduché čítanie, ktoré neprekvapí, ale zaujme príjemnými postavami, morálnymi hodnotami a adekvátnym spracovaním s ohľadom na cieľovú skupinu.

Originálny názov: Air Awakens
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Mágia živlov)
Preklad: Gabriela Patkolová
Počet strán: 366

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára