nedeľa 9. februára 2020

Láska vo víre spoločenských zmien

Konečne sme sa dočkali! Tretia časť série kníh z Veľkostatku Belle Meade je na svete, a tak sa opätovne môžeme ponoriť do víru romantiky, neistoty a tragédií plynúcich z americkej občianskej vojny. Niežeby Príbehy z Belmontu, ďalšia séria Tamery Alexanderovej, neboli rovnako pútavé, ale práve Belle Meade vo mne oživil pestrofarebné predstavy o plantážnickom živote na Juhu. Vo väčšej miere sa totiž venujú situácii otrokov a presahujú tak ľúbostný rámec. Láska je síce hnacou silou a námetom románu, avšak cesta k jej naplneniu nie je vôbec jednoduchá. Naopak, je podmienená prekonaním osobných aj spoločenských prekážok, no o to viac si ju hrdinovia vážia.
"Železniční magnáti boli lojálna cháska. A bezohľadná. Vôbec im neprekážalo, že na ochranu svojich investícií zvalili vinu na hlavu nevinného človeka. Len aby ju neniesli železnice. Ak bola pravda o nehode v Dutchman´s Curve zatajená, ako si Sy myslel, nikdy nevyjde najavo. Jedine, že by ju odhalil niekto zo železníc. Lenže... Keď vzal do úvahy, čo môže stratiť, ak nezíska zmluvu na Hardingov projekt a nezabezpečí si investorov na nákup pozemkov, mohlo ísť o najväčší risk jeho života." (str. 57)
Zbližovanie hlavných postáv Sylasa Rutledgea a Alexandry Jamisonovej je už od počiatku odsúdené na zaťažkávajúce skúšky. On stojí na čele železničnej spoločnosti, ktorá chce investovať v Nashville, ona je učiteľkou, ktorá mu môže pomôcť v nadväzovaní kontaktov, no pri nehode vlaku prišla o snúbenca a o Sylasovom podniku nemá najlepšiu mienku. Samozrejme, postupne sa bariéry medzi nich stenčujú, no ich vzťah pokračuje na pozadí ďalších významných zmien. Alexandra totiž vyučuje na Fiskovej univerzite pre oslobodených otrokov, čo sa na konzervatívnom Juhu rovná spoločenskej samovražde. A tak nečudo, že je Alexandra rodinou i známymi odsunutá na okraj. Sylas predstavuje voči nej osobnostný opak, pretože kým ona je zodpovedná a racionálna, on je ako hazardný hráč absolútne nevhodnou partiou. Ako sa však lepšie ukáže prerod človeka, ak nie z darebáka na polepšeného jedinca? Sylas je prototypom osoby, ktorá dokáže zanechať ľahkovážnu minulosť a vybudovať si budúcnosť na pevnejších základoch. A Alexandra je zas príkladom odpustenia vyvierajúceho z hĺbky duše a zmierenia sa s udalosťami, ktoré nemá ako ovplyvniť. V tomto zmysle oceňujem aj názov románu, pretože veta Stav sa o jej srdce pekne odkazuje na Sylasovu hráčsku vášeň aj Alexandrinu citlivú stránku. Nehovoriac o tom, že skvelo dopĺňa názvy zvyšných kníh série.
"Alexandra prešla pohľadom po triede, aby sa presvedčila, že ostatní študenti pracujú na zadanej úlohe, a znovu sa sklonila k sedemdesiatročnej slečne Henriette. Iba za šesť dní sa jej podarilo zvládnuť abecedu. Taký veľký hlad po vedomostiach, aký mali jej študenti, ešte nevidela. A mali na to dobrý dôvod. Ako znovu a znovu zdôrazňoval George White, vzdelanie znamenalo slobodu. Keď sa zamyslela, to isté platilo aj pre ňu." (str. 208)
Tridsaťpäť kapitol vám utečie ako voda, no na záver na vás čaká milé prekvapenie v podobe Alexandrinho čokoládového koláča. Celý príbeh tým získava krásnu autentickú bodku, čo je pre Tameru Alexanderovú typické. Napokon, nijako sa netají tým, že inšpiráciu pre svoje romány berie v reálnych udalostiach južanského Nashvillu a jeho okolia. Stav sa o jej srdce je pekným vyvrcholením série, ktorou autorka vzdala česť známej plantáži aj vlastnému talentu. Po prevrátení poslednej strany sa vo mne miešal príjemný zážitok s pocitom ľútosti, že séria sa dostala na svoj koniec. Verím však, že vydavateľstvo i527.net s prekladom Alexanderovej kníh nekončí a dočkáme sa ďalších skvostov z jej pera.

Originálny názov: To Wager Her Heart
Príslušnosť k sérii: 3. diel (Veľkostatok Belle Meade)
Preklad: Jana Kyseľová
Počet strán: 351

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára