sobota 4. apríla 2020

Objavovanie vlastného potenciálu

Motivačné knihy nie sú práve žánrom, po ktorom často siaham. Návody na správny život, myslenie či zmenu postojov by mali byť v prvom rade produktom vnútornej motivácie, je márne spoliehať sa, že potrebná zmena príde zvonku. Občas sa však objaví titul, ktorý sa vymyká bežným štandardom a ponúka čosi navyše. Medzi také radím aj knihu Sila podvedomia. Zaujala ma hlavne tým, že vychádza z individuality človeka, neoháňa sa otrepanými frázami a každý čitateľ/záujemca o tému sa ňou môže riadiť podľa vlastného uváženia. Stačí nájsť si chvíľu pokoja, sústrediť sa a aktivovať svoju vnútornú silu.
"Vďaka technickým zariadeniam máme možnosť vstúpiť do väčšieho skúsenostného sveta a dávajú nám mnoho, pokiaľ ide o vzájomnú prepojenosť a okamžité vedomosti. Ale mnoho týchto technických vynálezov len podporuje nevyrovnaný vzťah medzi naším podvedomím a vedomou mysľou. Technika, nech je akokoľvek skvelá, istým spôsobom zasiahla do našej schopnosti precítiť svet prírody - more, hviezdy, temnotu noci. Skôr sa zasekneme v žiari modrého, škodlivého LED svetla, preto sa čoraz viac vzďaľujeme od našej "základnej dosky", od našej duševnej základne, nášho podvedomia." (str. 46-47)
Autorkou Sily povedomia je Kimberly Friedmutter, bývalá modelka a herečka, ktorá si včas uvedomila plytkosť svojich vzťahov a stagnáciu života, ktorý navonok vyzeral ako sen mnohých ľudí. Kimberly však chcela v sebe znovu objaviť motiváciu, čo ju kedysi priviedla k napĺňaniu ideálov, vrátiť sa pomyselne do detských čias, keď nič nebolo nemožné. A tak sa začala zaoberať hypnoterapiou a spolupráca s rôznorodými klientmi ju naučila jednu vec - že prebudiť vyššie sily môže v sebe každý. Kimberly Friedmutter vytvorila šesť princípov podvedomia, aby ukázala vnútorné nástroje na budovanie a ovládanie schopnosti konať - a v neposlednom rade žiť naplno. Ide o kroky, ktoré vám majú pomôcť v uvedomení si vlastného potenciálu, a to: Staňte sa zodpovednými; Napojte sa na svoje podvedomie; Vykročte k zmene; Hodnoťte seba a svojho suseda; Dajte, aby ste dostali; Žite naplno. Hneď v úvode sa dozviete, že je zásadný rozdiel medzi meditáciou a prienikom do podvedomia. Meditácia sa sústredí na uvoľnené myslenie, zatiaľ čo Kimberly vás vedie k celkovému vypnutiu, načúvaniu, čo sa deje vo vašom vnútri. Je zvykom, že kým sa autori a autorky motivačných kníh dostanú k podstate veci, čaká na čitateľov exkurz do ich minulosti, prípadne objasňovanie predmetu záujmu. Nie je to inak ani v tomto prípade, no našťastie len v minimálnej miere. Máte tak šancu ponoriť sa do samých seba pomerne skoro, avšak nemáte pocit, že danej tematike nerozumiete. Kimberly Friedmutter sa vyjadruje jasne, vecne a tak, aby ste mali sami motiváciu skúsiť, čo navrhuje.
Kimberly Friedmutter (zdroj: Park Cities People)
"Hovorí sa, aby sme nasledovali svoje túžby, ale mne to pripadá trochu neurčité a zbytočné - väčšina z nás nerozumie tomu, čo slovo túžba vlastne znamená, a pre čo sú v živote zapálení. Rada sa ich pýtam rôzne otázky: Čo vás teší? Vďaka čomu máte chuť pokračovať? Na čo máte slabosť? Čo má zmysel pre vás a/alebo tých, ktorých ľúbite? Keď sa zamyslíte nad všetkými možnými kombináciami svojich vlastností - pozitívnych aj negatívnych, ktorá vám pomôže objaviť, čo naozaj chcete?" (str. 174)
Každá kapitola je obohatená o konkrétne príbehy ľudí, ktorým autorka pomohla na ich ceste za lepším životom. Práve na základe nich si uvedomíte, že nezáleží na postavení, profesii či partnerských vzťahoch, všetci si zaslúžia čosi viac, ak po tom naozaj túžia a sú ochotní skúsiť niečo nové. Okrem nahliadnutia do vášho vnútra vám Kimberly Friedmutter vysvetlí, aké je dôležité vážiť si nielen samých seba, ale aj ostatných ľudí. To oceňujem, pretože dnešná doba priam nabáda k tomu, aby sa každý snažil byť lepší, bohatší, úspešnejší ako iní, a pomaly sa vytráca základná symbióza. Sila podvedomia ma zaujala po dlhšom čase ako jedna z mála motivačných kníh. Správne počúvanie podvedomia je proces, ktorý sa nedá naučiť lusknutím prsta, ale pomocou tohto titulu k tomu budete určite oveľa bližšie.

Originálny názov: Subconscious Power
Preklad: Zuzana Budinská
Počet strán: 303

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Motýľ

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára