štvrtok 9. apríla 2020

Smrteľne nebezpečné klebety

Debut Lesley Kara ma zaujal najskôr obsahom. Vzala si totiž na mušku obyčajné klebetenie, ktoré sa však vplyvom nesprávnych adresátov môže obrátiť voči šíriteľovi priam s fatálnymi následkami. V tomto smere môže Fáma pôsobiť ako morálna výzva a zrkadlo mnohým fanúšikom neovereného šírenia informácií. Príbehu veľmi pristane prostredie malomesta, kde sa reči šíria rýchlosťou blesku, rovnako ako vedomie, že za zatvorenými dverami susedia skladajú svoje masky a môžu žiť celkom odlišný život od toho, aký prezentujú na verejnosti. S knihou sa tak dokáže stotožniť skutočne každý, otázkou ostáva už len miera naplnenia žánrovej kvality.
"Keby som bola niekto, kto sa usiluje skryť svoju totožnosť pred svetom a odohnať démonov, neviem si predstaviť lepšie miesto, kde by som mohla tráviť dni, ako je pokojné, utešujúce prostredie Vôní a kameňov. Musí byť ťažké držať tie klamstvá stále v pohybe ako taniere, čo sa krútia na paliciach. Ako tak niekto dokáže žiť a pritom sa nezblázniť? Stisnem lopatky, aby som uvoľnila napätie. A to som si hovorila, že si vyhodím Sally McGowanovú z hlavy. Zabývala sa tam ako nezvaný hosť." (str. 43)
Susedskú komunitu postaví do pozoru Joanna, ktorá začuje pred synovou školou čosi o novej identite niekdajšej detskej vrahyne. Keďže Joanna je v mestečku nová a uvedomuje si potrebu začleniť sa aj s Alfiem do miestneho kolektívu, posunie informáciu ďalším matkám. Knižný klub a ďalšie zoskupenia sú priam liahňou klebiet, a tak sa fáma o tom, že medzi nimi žije slávna kriminálnička s novým menom, rozšíri ako požiar. Joannu to síce mrzí, no ani ona neostane imúnna. Podozrieva každú ženu s rovnakými iniciálkami, ako mala Sally McGowanová. Tá bola ako desaťročná obvinená zo zabitia len o päť rokov mladšieho chlapca. Prípad otriasol krajinou a Sally okamžite prischla nálepka detskej vrahyne, ktorej sa nezbavila ani za roky vo väzení. Po prepustení sa dočkala zmeny identity, ale je otázne, dokedy ostane nepozorovane a pokojne žiť... Do hry totiž vstúpia aj ďalšie osoby spojené s dávnym zločinom, ktorí Sally nikdy nezabudli, čo spôsobila. Onačenie psychotriler sedí na Fámu ako uliate. Väčšinu deja ide totiž najmä o psychologickú stránku zúčastnených - ako pristupujú k novinkám, ako u ľudí funguje tzv. haló efekt či ako sa vyrovnávajú s vlastnými pocitmi viny. Trilerová stránka prichádza skôr ku koncu, kedy dochádza k odhaleniam a uzatváraniu každej dejovej línie. V tomto smere funguje gradácia skutočne bezchybne, Lesley Kara si svedomito pripravuje pôdu pre nadchádzajúce udalosti. Ak však niekto dáva prednosť príbehom s väčšou dávkou napätia, zvratov a akcie, jeho očakávania nebudú naplnené.
Lesley Kara
"Je to ako nočná mora, keď vás naháňajú a nedokážete bežať dosť rýchlo. Ibaže toto nie je sen. Toto sa naozaj deje a sama som tá, ktorá naháňa. Nohy sa mi zabárajú do mokrého piesku a od námahy ma bolia lýtka. Musím sa dostať ku schodom na promenádu, ale čím sú bližšie, tým je piesok suchší a beží sa mi čoraz ťažšie. Mám pocit, akoby som bola v spomalenom filme. Nech má Alfieho ktokoľvek, teraz už môže byť na chodníčku na útese. Ak tú ženu nedobehnem, o pár minút môže prejsť cez mačinu k autu." (str. 139)
Fáma má pokojný priebeh, odporúčam ju najmä čitateľom, ktorý sa vyhýbajú trilerom, kde krv tečie potokom a násilie je zobrazené je príliš explicitne. Román Lesley Kara má jednoducho typický britský "elegantný" nádych spočívajúci v postupnom odhaľovaní pravdy, s množstvom podozrivých postáv a napokon s (ne)očakávaným odhalením. Text sa číta ľahko, čaká na vás 54 kratších kapitol, rozprávaných z pohľadu hlavnej postavy Joanny. Okrem detektívnej zápletky je významnou súčasťou deja aj jej osobný rodinný život, či už vo vzťahu k matke, otcovi jej syna, alebo v snahe pomôcť Alfiemu nájsť si kamarátov. Ak teda hľadáte čosi na skrátenie dní v domácom prostredí, Fáma vám k tomu môže dopomôcť.

Originálny názov: The Rumour
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Tamara Chovanová
Počet strán: 267

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media (Lindeni).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára