piatok 31. júla 2020

Návod na prežitie pre mužov

... respektíve pre muža, v jednotnom čísle, pretože autor si ako profesionálny terapeut uvedomuje jedinečnosť každého človeka a nesnaží sa zovšeobecňovať. Teda aspoň nie vždy a nie úmyselne. Vydavateľstvo NOXI v krátko slede prinieslo na slovenský trh dve knihy s "vypípanými" názvami. Okrem diela Johna Kima je to román Alexandry Potterovej Priznania štyridsiatničky, ktorá si pos*ala život. Obe sa úprimne a bez zábran venujú rôznym aspektom každodennosti, čo miestami vyvolá úsmev na vašej tvári, inokedy vás prinúti k zamysleniu. A práve na snahe prehovoriť do duše stavia kniha Bol som mizerný ču*ák. John Kim vníma vlastnú nedokonalosť, ale neberie ju ako príťaž, skôr ako možnosť zlepšiť sám seba. 
"Ak sme zameraní na seba, egoistickí alebo plní nárokov, sme uzavretí. Sme ako cement. Nediskutujeme. Len ukazujeme prstom. Sedíme vysoko a pozeráme dole. A tak nemáme priestor na sebapochopenie a uvedomenie. Bez tohto priestoru neexistuje príležitosť pre schránku návrhov na zlepšenie. A bez nej nemôže nastať súdržnosť a dôvera. Ľudia sa necítia bezpečne. Rozvoj sa zastaví. Všetci máme ego. Kontrolovať ho je náročné. Je to proti prírode. Znamená to, že by sme akceptovali, že nie sme dokonalí." (str. 49)
Motivačné knihy nie sú literatúrou, po ktorej by som siahal. Rád si nahováram, že to nepotrebujem 😀, no občas sa nájde titul, ktorý sa vymyká bežným štandardom. John Kim nemoralizuje, všetko, na čo poukazuje, má odžité na vlastnej koži. Prostredie, v ktorom vyrastal, mu poskytlo možnosť rozvíjať svoj komunikačný talent, spoznať rôzne typy ľudí, aj tých z vyšších spoločenských či umeleckých kruhov. Pozlátka, úspech, peniaze, zvýšené ego - trblietavý svet vyzerá na pohľad pekne, ale skrýva v sebe temné zákutia. John Kim sa našťastie zbadal celkom včas, a keďže sa dokázal dostať z labilných oblakov späť na pevnú zem, chce s tým pomôcť aj ostatným, ktorí si možno ani neuvedomujú, že to potrebujú. Už dávno nežijeme v dobe, kedy si muži musia dokazovať svoju silu, nadradenosť a neohrozenosť. Aj my máme svoju citlivú stránku, obavy či pochybnosti. John Kim rozdelil knihu do šiestich častí - Ja, Zdravie, Láska a vzťahy, Kariéra a úspech, Komunikácia a Všetko ostatné. Nie je potrebné čítať všetko v uvedenom poradí, sám autor dokonca predpokladá, že mužov najviac zaujíma tretia časť... Každá začína takzvaným poldecákom, kde sú heslovito zhrnuté základné body tej-ktorej pasáže. Máte tak prehľad, čo vás čaká, a možnosť zistiť, či vás to zaujíma. Kniha obsahuje dovedna šesťdesiatšesť rád, odpozorovaných a prežitých samotným autorom. Niektoré sú objasnené jeho vlastnými zážitkami, čím získavajú na autenticite a je pre čitateľa ľahšie stotožniť sa s nimi. Obával som sa totiž, že pôjde o ďalšiu publikáciu s prázdnymi frázami, ktoré človek nemá šancu v takom množstve aplikovať v bežnom dni, ale zmena často prichádza nenápadne a občas si k nej musíme dopomôcť sami. John Kim preto netlačí na pílu svoje rady podsúva zľahka a nenásilne.
John Kim (zdroj: Voyage LA)
"Mal som klienta, ktorý urobil všetko možné, aby mohol byť so svojou vtedajšou priateľkou aj potom, čo ho neustále podvádzala a znova a znova mu zlomila srdce. Urobil všetko, čo chcela: dal jej desaťtisíc dolárov, aby si dala do poriadku život, a dokonca súhlasil, že sa kvôli nej presťahuje do inej krajiny, napriek tomu, že to nechcel. Mal sa tam s ňou stretnúť, ale jeho auto sa pokazilo niekoľko kilometrov pred hranicou. Jedno z mnohých znamení, ktoré mu vesmír poskytol. Ale on všetky ignoroval. Presťahoval sa aj tak a ona sa s ním po dvoch týždňoch predsa len rozišla. Stratil seba aj svoj život, niekoľkokrát." (str. 157)
Kniha Bol som mizerný ču*ák je kniha, ktorú by si mal v dnešnej dobe prečítať nejeden muž. Žiaľ, pravdepodobne po nej siahnu skôr tí, ktorí daný návod byť "normálny" až tak nepotrebujú. Možno ale nájdu spôsob, ako otvoriť oči zvyšku mužskej populácie, tak ako sám John Kim. Ja som zistil hlavne, že motivačná literatúre nemusí byť založená iba na kalkule, otrepaných frázach a nič nehovoriacich príkladoch, ale môže byť aj pútavá, dynamická a prezentovať myšlienky šarmantne a pritom celkom otvorene. 

Originálny názov: I Used To Be A Miserable F*ck
Preklad: Katarína Mayer
Počet strán: 295


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára