sobota 1. augusta 2020

Ktorý uhol pohľad je ten správny?

Austrálsky scenárista Christian White debutoval na literárnej scéne vydarenou kriminálkou Nezvestná, kde šikovne prepojil dve časové roviny. V aktuálnej novinke Manželka a vdova ostáva verný svojmu úspešnému konceptu, ale ponúka ho v pozmenenom prevedení. Namiesto odstupu medzi dekádami sa pohráva s dvoma uhlami pohľadu na udalosti a situácie, v ktorých sa ocitli hlavné postavy. A rovnako ako v prípade prvého Whiteovho románu sa aj teraz môžete tešiť na kvalitné čítanie s tiesnivou atmosférou ostrova, zívajúceho počas zimného obdobia ponurou prázdnotou. Autor nadovšetku pochybnosť dokázal, že sa nezaradí medzi mená s jedným známym titulom, ale treba s ním na poli obľúbeného žánru počítať.
"Jej nenáhlivá jazda musela Fishera frustrovať, ale nepožiadal ju, aby pridala. Na rozdiel o neho sa tam vôbec neponáhľala. Ostrov pre ňu predstavoval jasný výkričník na konci vety - nech už sa John zaplietol do čohokoľvek, odhalia to a jej život sa vráti do starých koľají. V tej chvíli na ceste sa dalo ľahko uveriť predstave, že je to všetko len omyl a že John všetko veľmi jednoducho vysvetlí. Kým bola veta nedopovedaná, stále je nádej. Mohla to nazvať nádejou, ale hodilo by sa aj popieranie." (str. 66)
Christian White sa prejavuje ako zručný hráč s osudmi svojich postáv aj s vnímaním čitateľa. Pomaly tká pavučinu súvislostí a odhaľuje ich pozadie a vy sa snažíte uhádnuť, čo sa ukrýva za tajomnými pohnútkami dvoch žien. Niečo sa vám odhadnúť podarí, ale určite nie všetko. Autor má cit pre dávkovanie prekvapení, a tak sa na nečakané zvraty môžete tešiť až do samého konca. Vdovou z názvu je Kate, žena v domácnosti, žijúca pod patronátom úspešného manžela - lekára Johna. Jej životné smerovanie naberie obrátky, keď márne s dcérou čakajú na letisko na Johnov príchod. Nielenže nesedel v lietadle z Londýna, navyše sa ukáže, že tam vôbec nebol... A vy už aj hádate, ako sa Kate stala vdovou... Manželku predstavuje pokladníčka v supermarkete Abby, matka dvoch rebelujúcich tínedžerov, spočívajúca v pokojnom zväzku a oddávajúca sa záľube v preparovaní zvierat. Keď jej milenka a policajtka oznámi, že jej muž Ray bol zavraždený, Abby neostáva smútiť so založenými rukami a ako fanúšička reálnych kriminálnych prípadov sa púšťa do vyšetrovania na vlastnú päsť. Z tohto krátkeho náčrtu deja si môžete vydedukovať isté prepojenie oboch žien, ale vaša domnienka o spoločnom manželovi bude mylná. Bolo by to priveľmi prvoplánové a jednoduché, Christian White rozhodne netrpí podobnými klišé. S otvoreným náručím vás pozýva pohrúžiť sa do záhad obostierajúcich dvoch mužov, ktorých ich manželky, ako sa zdá, vôbec nepoznali. Pátranie po ich minulosti je dynamické, no nie unáhlené, detailné, ale bez zbytočných opisov. Iste, aj tie tu majú svoje miesto, sú však využité funkčne a nie iba na vyplnenie textu. Živé dialógy posúvajú príbeh rýchlo vpred a ani sa nenazdáte, už ste na konci.
"Čo spraví, ak luminol odhalí krv na Rayovom oblečení? Pobeží s dôkazmi na políciu, alebo bude manželovo tajomstvo nosiť v sebe ako nádor, kamkoľvek pôjde? Čo by mala manželka v takom prípade urobiť? Ako ďaleko môže zájsť kvôli láske? Vtom sa vynorila ďalšia otázka, vystrelila ako zátka z fľaše šampanského. Vraždil jej manžel? Ani po tom záhadnom telefonáte, tajnej zbierke gej porna a nedávnom defenzívnom správaní si nedokázala predstaviť, že by vedel pripraviť niekoho o život." (str. 154)
Som rád, že Tatran ponecháva knihám Christiana Whitea jednotnú grafiku, pekne sa vedľa vynímajú a vzdávajú hold ich atmosfére - tajomnej, temnej ako samotné ľudské vnútro. To je napokon hnacím motorom Manželky a vdovy, každý z nás v sebe skrýva netušené myšlienky, pocity a predstavy. Na tvorbe tohto Austrálčana oceňujem aj to, že si vystačí s krátkym rozsahom a pritom nie je úsporný vo vyjadrovaní. Ide priamo na vec, bez vaty a zbytočných odbočiek. A keďže zatiaľ nerozbehol žiadnu sériu, každý román je samostatnou jednotkou, preto netušíte, s akým príbehom a akými postavami vás prekvapí nabudúce. A pevne verím, že tých "nabudúce" bude ešte veľa, pretože ide o skutočne pútavé trilery.

Originálny názov: The Wife And The Widow
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Zuzana Močková-Lorková
Počet strán: 246

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára