štvrtok 30. júla 2020

Iskrivá príťažlivosť v napínavom šate

Som veľmi rád, že vydavateľstvo Slovenský spisovateľ oživilo tradíciu prekladov diel Sandry Brown, s ktorej tvorbou som sa zoznámil ešte počas strednej školy. Má originálny štýl a dokáže spojiť romantiku s krimi ako máloktorá autorka moderných ženských románov. Na knihu Voľný pád sme si museli pre korona útlm počkať o niečo dlhšie, ale oplatilo sa. Opäť tu máme zábavný i dobrodružný koktejl plný šteklivých scén aj živelnej akcie. Iste, občas sa vyskytnú pasáže mierne pritiahnuté za vlasy, ale aj to tvorí kolorit autorkinho remesla. Silní, sebavedomí hrdinovia, odhodlaní protivníci a zápletka, kde sú v hre vysoké stávky.
"Konečne sa zbavila polície a nemienila ich priviesť späť kvôli tomu, že tu uviazla s Ryeom. Vyzeralo to vlastne, akoby ju uniesol, ale tak ďaleko nechcela zájsť. Upriamiť na seba pozornosť strážcov zákona bola tá posledná vec, po ktorej túžila. Presne na to sa zrejme Rye spolieha. A tí dvaja muži v kaviarni? Majú na svedomí udalosti uplynulej noci, ako hovoril Mallett? Ak áno a ak naozaj idú po tej schránke, mohla by byť v nebezpečenstve? Keby sa jej podarilo získať ju od Ryea alebo keby nástojila na tom, aby jej ju vrátil, a on by ju poslúchol, tak potom čo?" (str. 115)
Sandra Brown ostáva verná svojmu nastolenému kurzu a aj tentoraz spoja hlavné postavy zložité kriminálne okolnosti. A ako tiež býva u spisovateľky zvykom, spočiatku stoja na opačných stranách, no pod vplyvom udalostí sú nútení spolupracovať, zatiaľ čo iskrenie túžby medzi nimi postupne prerastá do hlbšieho citu. Takto to vyznieva, akoby boli Brownovej diela písané podľa určitej schémy, ale nedajte sa pomýliť. Každé si vás získa iným spôsobom a ponúkne niečo navyše. Voľný pád spracúva viacero motívov, ktoré spoločne skvelo fungujú, aj keď na prvý pohľad niektoré z nich nemusia mať veľa styčných bodov - letectvo, rakovina, politika, moc, intrigy... Román má dramatický rozbeh, ktorým sa nastolí atmosféra aj dynamika celého deja. Rye Mallett je jediný, kto sa podujme letieť v nepriaznivom počasí na východnom pobreží a doručiť čiernu schránku so záhadným obsahom na miesto určenia. Lenže ktosi sabotuje jeho úsilie a Rye je nútený núdzovo pristáť. O schránku má očividne záujem viacero skupín, napríklad atraktívna Brynn O´Nealová, ktorá tvrdí, že spolupracuje s jeho klientom. Ryeova nedôvera je však príliš mocná, aby jej schránku iba tak odovzdal, a tak sa stáva súčasťou nebezpečného kolotoča lží, zrady a mocenských hier. Sandra Brown pozná zloženie i očakávania svojej cieľovej skupiny, a tak si v jej románe príde na svoje široká zložka čitateľov. Napätie je dávkované v rozumnej miere, rovnako ako ľúbostné pasáže, nič neprevažuje ani nie je zahnané do kúta v prospech iných námetov. Voľný pád je označovaný ako triler, čo nie je síce ďaleko od pravdy, ale človek neznalý žánru a autorkinej tvorby by mohol byť prekvapený z výsledného textu. Verím však, že aj príjemne, kde je predsa napísané, že napätie nemôže byť okorenené aj ďalším typom vzrušenia?
Sandra Brown (zdroj: Mystery Sequels)

"Každý z nich mal iný štýl, no obaja boli rovnako nebezpeční a oddaní svojim zamestnávateľom, nemenovanému pánovi a panej, z ktorých jeden bol pacient. Premýšľal, kto to asi tak môže byť, keď mohli dať vystopovať mobilný telefón a mali k dispozícii takýto párik, ktorý za nich robil špinavú prácu. Je aj Nathan Lambert jednou z ich bábok? Alebo vari za nitky ťahá práve on? Brynn ho opísala ako génia, to však nemusel byť nutne kompliment. Mnohí géniovia boli šialenci, využívajúci svoju genialitu ako ospravedlnenie za zverstvá, ktoré páchali." (str. 147)
Celý príbeh sa odohráva v krátkom časovom rámci, čomu zodpovedajú aj úseky textu označené časovými údajmi. Podporuje sa tým dynamika a zároveň stupňuje napätie vyplývajúce z nutnosti hrdinov stihnúť včas všetko, čo majú pred sebou. Unikanie pred políciou aj zabijakmi je využité v plnej miere a vôbec pri tom nevadí, že Sandra Brown občas siahne po klišé, s akými sa stretávame aj v iných jej knihách. Či už ide o postavy, ich zbližovanie, alebo skorumpovaných vládnych činiteľov. Voľný pád je ako stvorený na horúce letné dni, prináša vám primeranú mieru napätia aj zábavy a ukáže, že romantika už dávno nie je iba doménou "červenej knižnice".

Originálny názov: Tailspin
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Barbora Andrezálová
Počet strán: 390

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára