štvrtok 27. augusta 2020

Nová séria pre fanúšikov magickej Ravky

Leigh Bardugo prichádza s ďalšou sériou z kráľovstva, ktoré sa dlhodobo zmieta na prahu svetla a tmy. Zjazvený kráľ vychádza z príbehov gríš, s ktorými sa už slovenskí čitatelia mali možnosť zoznámiť vďaka sériám Vrania šestka a Tieň kostí. Priamo na ne i nadväzuje, hoci zároveň obstojí aj ako samostatný celok. Samozrejme, vždy je lepšie poznať celkové univerzum, dej vám tým poskytne omnoho väčší zážitok a lepšie pochopíte vývoj postáv a ich charakterov. Noví čitatelia zas budú určite zvedavosťou vyburcovaní zistiť, čo predchádzalo dianiu v aktuálnej novinke, takže takisto neobídu skrátka. Leigh Bardugo totiž vie namiešať pestrý koktejl s poriadnou dávkou fantázie, ktorá vás prenesie do iného sveta a odpúta od bežných starostí. 

"Prečo mu záležalo na tom, čo bude s Ravkou? Zničenou, biednou, frustrujúcou Ravkou, Veľkou dámou. Uplakaným deckom. Topiacim sa mužom, ktorý vás namiesto toho, aby sa nechal zachrániť, stiahne pod hladinu. Krajinou, ktorá brala tak veľa a nevracala nič. Možno preto, že vedel, že on a jeho krajina sú rovnakí. Nikolai vždy túžil po niečom viac. Po viac pozornosti, viac lásky, niečom novom. Nezvládali ho jeho učitelia, pestúnky, matka. Nikto úplne nevedel, čo s ním." (str. 203)

Mágia je príťažlivá, krásna a prestížna, no rovnako dokáže byť zničujúca a krutá. Jej zneužitie viedlo ku krvavým bojom, v ktorých prišlo o život mnoho udatných gríš, vojakov a priateľov. Kráľ Nikolai stojí teraz na čele poznačenej krajiny, ale ľud ho víta ako záchrancu a symbol lepších zajtrajškov. Zjazvené telo však neukrýva iba dušu hrdinu. Nikolai si v sebe nesie aj temného démona a je len otázkou času, kedy sa prihlási o slovo. A keď ho začne temnota ovládať a on lačnie po krvi, musia sa do pátrania po spôsobe, ako démona premôcť, zapojiť aj Nikolaiovi blízki. A hoci je táto dilógia podľa názvu (Nikolai Duology) zameraná hlavne naňho, príbeh sa veľkou mierou sústredí ešte na tri ďalšie postavy. Generálka Zoja pomáha Nikolaiovi udržať si trón, ona sama má bohaté skúsenosti s náročnými úlohami, hoci niekedy jej myšlienkové pochody skôr brzdili dej a pôsobili neprimerane jednoducho. Špiónka Nina sa mi javila ako najzaujímavejšia postava s jasným cieľom a uveriteľnými pocitmi. Záhadné hlasy, smútok za mŕtvym milencom a priateľstvo s mladým dievčaťom sú základom, na ktorom sa dá stavať jej osud i v ďalšej časti. A napokon Isaak, až nečakane sympaticky neohrabaná postava, ktorého vykreslenie sa veľmi ľahko mohlo zvrhnúť na zbytočné šaškovanie, ale Leigh Bardugo to dokázala ustriehnuť a Isaak dodáva príbehu potrebný nadhľad a humor. V mnohých súčasných knihách žánru young adult sa rozvíja nešvár v podobe zľahčovania vlastných skutkov. Hrdinovia bojujú, zabíjajú, prichádzajú o blízkych, no ich psychika sa s tým vysporiada veľmi ľahko a rýchlo. Zjazvený kráľ si našťastie razí inú cestu, ukazuje, že každý čin má svoje dôsledky a aj postavy si radšej dvakrát premyslia, kým vykonajú čosi razantné. Nevrhajú sa bezhlavo do súbojov, zvažujú ťahy nepriateľa a možné reakcie ľudí. Ide síce o detail, ale v kontexte cieľovej skupiny a jej vnímania sveta dosť podstatný.

Leigh Bardugo (zdroj: iNews)

"Zoja si položila hlavu na drakov krk a cítila, ako ju zaplavila sila. Počula, ako jej srdce bije v rytme s jeho, pomaly a neúnavne, a potom hlbší zvuk pod ním, tichší, zvuk, ktorý sa dotýkal všetkého, zvuk vesmíru, tvorenie v srdci sveta. Želala si, aby na to bola dostatočne silná, ale čokoľvek od nej Juris chcel, nedokázala to spraviť. Si prostredník, Zoja. Privedieš griše späť k tomu, čím mali byť, kým ich moc časom a nešťastím nepodľahla skaze. Ale iba ak dokážeš otvoriť tie dvere." (str. 382)

Je možno trochu netypické, že vydavateľstvo Slovart vydáva súbežne dve série zo sveta gríš, vzhľadom na následnosť deja to môže byť trochu mätúce, ale obidva rozsiahle príbehy si určite zamilujete. Zjazvený kráľ spája romantiku, fantáziu, mágiu, politiku a morálne hodnoty a povyšuje young agult na žáner, ktorý sa už dávno nespája iba s upírmi a vlkolakmi. A tiež pekne ukazuje, že porazením nepriateľa sa nič nekončí, nanovo vystavať zničenú krajinu si takisto vyžaduje nemalé úsilie. Ravka, inšpirovaná dávnym Ruskom, stále nestráca nič zo svojho čara a poskytuje Leigh Bardugo mnoho možností, ako naložiť s ďalšími osudmi obľúbených postáv...

Originálny názov: King of Scars
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Nikolai Duology)
Preklad: Ivana Cingelová
Počet strán: 487

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovart.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára