streda 5. augusta 2020

Láska a česť kráčajú ruka v ruke

Kristi Ann Hunterová nie je slovenským čitateľom (či skôr čitateľkám) neznáme meno. Ich srdcia si získala sériou Sága rodu Hawthornovcov a teraz svoje pevné miesto na poli žánru historickej romance potvrdzuje ďalšou - s názvom Sídlo Haven Manor. A nepochybne sa znovu zaradí medzi najočakávanejšie tituly vydavateľstva i527.net. Obyvatelia Haven Manoru totiž disponujú všetkými predpokladmi, aby obstáli v skúške obľúbenosti. Prvou ústrednou hrdinkou je Katherine - Kit - FitzGilbertová, ktorá veľmi dobre pozná spôsoby aristokracie, rovnako ako jej pretvárku a veľmi pofidérny zmysel pre morálku. Sama sa totiž kedysi stala jej obeťou a teraz proti nej bojuje v záujme ochrany svojich blízkych.
"Nemohla dovoliť, aby ju našiel. Nikdy. Aj napriek tomu, že ju prenasledoval, zdal sa jej veľmi milý. Kit zúfalo túžila aspoň na chvíľku uveriť tomu, že aj medzi vyššou vrstvou britskej spoločnosti sa nachádzajú milí a čestní ľudia. A ak k nim on patril, nezaslúžil si, aby ho tak veľmi zaujala. Pre oboch bude lepšie, ak na dnešný večer úplne zabudnú. Musí predsa existovať niečo, čím by zmarila jeho očarenie, aby mu ušetrila bezsenné noci, keď sa bude sám seba spytovať čo keby. Veľmi dobre vedela, aké sú také prebdené noci vyčerpávajúce." (str. 32)
Kit prichádza do Londýna, aby nie veľmi čistým spôsobom presvedčila vysoko postaveného šľachtica, nech sa na dvanásť rokov vzdá nároku na časť svojho majetku. Do hlavného mesta by nikdy viac nevkročila, ale situácia si vyžaduje, aby potlačila svoje nutkanie utiecť. Robí to predsa kvôli deťom, o ktoré sa stará spolu s ďalšími dvoma ženami. Graham, lord Wharton, je Kit očarený, no ich zblíženie musí ustúpiť vznešenejším cieľom. Aj Graham má totiž svoj jasný plán - nájsť zmiznutú sestru svojho priateľa, a je to práve Kit, u koho vybadá možnú stopu. Kit si však vybudovala silnú hradbu pozostávajúcu z viny a hanby a akékoľvek nadviazanie vzťahu s aristokratom u nej neprichádza do úvahy. Páčilo sa mi, ako sa jej múr postupne rúca a sama v sebe nachádza odpustenie a zmierenie. Záhadná guvernantka pekne poukázala na to, že tí, čo potrebujú pomoc, sa jej často nedočkajú, a občas treba osudu dopomôcť k zlepšeniu. Pritom však netreba strácať zo zreteľa vieru vo vyššie dobro a sily, čo vedú naše kroky. 
Kristi Ann Hunter
Kristi Ann Hunterová
"Graham im inak ako nosením vecí nevedel pomôcť. Preto iba odnášal riad dole schodmi a prenášal vedrá vody z kuchyne a naspäť. Väčšinu času však strávil postávaním v kúte a pripravoval sa na to, že si dnes možno zatancuje s Kit. Mal s ňou už toľko zážitkov. V lese, v knižnici, v londýnskej plesovej sále. V tých okamihoch cítil, akoby to malo zmeniť jeho život. Ale napokon sa nič také neudialo. Túžil vedieť, čo by ho čakalo, keby sa skutočne otvoril myšlienke, že by zostal so ženou ako Kit. Alebo lepšie povedané, keby sa žena ako Kit otvorila možnosti, že by pomyslela na chlapa, ako je on." (str. 164)
Novinka Kristi Ann Hunterovej vás zavedie do plesových sál aj tichých zákutí anglického vidieka. V tomto smere oceňujem, že vydavateľstvo ponechalo pri slovenskom vydaní pôvodnú obálku. Verne zobrazuje sídlo Haven Manor aj nežnú a romantickú atmosféru diela. Keď sa v príbehu vyskytujú deti, často bývajú kameňom úrazu, či už preto, že autori ich nedokážu "ustriehnuť" a správajú sa priveľmi dospelo, alebo ich nedokážu celkom uspokojivo zakomponovať do deja. V prípade Záhadnej guvernantky podobné prešľapy nehrozia. Deti v nej vystupujúce sa správajú primerane veku a ich pobyt v sídle a spojenie s príbehom sú viac než relevantné. Jednoducho povedané, autorka predviedla opäť skvelý nástup, a ak si vysokú latku udrží aj naďalej, táto séria jej rozhodne hanbu neurobí!

Originálny názov: A Defense od Honor
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Sídlo Haven Manor)
Preklad. Mirka Molnárová Novysedláková
Počet strán: 375

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára