pondelok 3. augusta 2020

Nebezpečné dôsledky mrazivých videní

Britský autor M. J. Arlidge sa na literárnom poli preslávil hlavne sériou krimitrilerov s vyšetrovateľkou Helen Graceovou. Svoj originálny rozprávačský štýl si zachováva aj v prípade samostatne stojaceho románu Talent na smrť. Ako napovedá názov, znovu sa môžete tešiť na napínavý čitateľský zážitok, dynamický text a postavy, ktoré si vás získajú svojimi zásadami i problémami. Tentoraz je dejiskom Chicago, neslávne známe i pre množstvo gangov a zločinov. V tomto prostredí má forenzný psychológ Adam Brandt nikdy nevysychajúcu studňu pracovných príležitostí. A hoci sa nazdáva, že za roky praxe sa už stretol azda s každým druhom duševnej poruchy, nový prípad ho razom presvedčí o opaku.
"V mysli sa mu vynorila Kassie, ako vzrušene rozpráva o strašnej kliatbe, čo vedela. Adam si iba na sekundu predstavil, čo by znamenalo, keby sa nemýlila, ako poznamenala Faith. Čo ak bola Kassie naozaj jasnovidka? Bola to vzrušujúca a zároveň desivá predstava. Nielen obava, že nemá kontrolu nad svojím osudom, ale aj vidina, že Kassie mohla predvídať jeho koniec. Keby naozaj vedela predpovedať budúcnosť, chcel by ju poznať?" (str. 130)
V Chicagu vyčíňa sériový vrah, vyberajúci si obete z pomerne bezpečných štvrtí. O to väčší je potom dopad jeho činov na miestne obyvateľstvo. Do hry nečakane vstupuje pätnásťročná Kassandra - Kassie - Wojceková, problémová samotárka s "darom", ktorý je však skôr prekliatím. Nečudo, že ju okolie považuje za podivnú, vedome sa totiž vyhýba očnému kontaktu a nadväzovaniu akýchkoľvek vzťahov. Dôvod? Kassie vie rozpoznať, kedy a ako dotyčný človek zomrie. Keď náhodou zazrie brutálnu smrť mladého Jacoba Jonesa, snaží sa mu vysvetliť, čo je vo veci, ale Jacob považuje zmätené slová hysterickej tínedžerky za výplod jej chorej mysle. Po príchode domov však nemá dosť času oľutovať svoje konanie, pretože ho už čaká postava v lyžiarskej maske... Kassie je podozrivá z vraždy a to vedie k stretnutiu so psychológom Brandtom. Adam je skeptický, čo sa týka Kassinho vysvetlenia, no postupne sa rúca jeho hradba nedôvery, aj pod vplyvom postoja jeho manželky Faith. Uveriť však tvrdeniu, že Kassie disponuje poznaním pochádzajúcim z oblasti kdesi nebom a zemou, nie je vôbec ľahké. A čo na to krutý zabijak...?  M. J. Arlidge vo svojom románe spojil dve duše, ktoré si môžu navzájom pomôcť, v správnom čase. Kassie sa nemá vo svojom živote o koho oprieť, a Adam má nutkanie vziať si pod ochranné krídla ustráchané dieťa. Aj preto je ľahké uveriť Adamovej postupne rastúcej dôvere, aj keď dával prednosť faktom a vede. Kassie je dobre vykreslená postava, hoci tínedžer ako ústredný hrdina býva v trileroch občas kameňom úrazu. V prípade Talentu na smrť je to však stávka na istotu, Kassie je hnacím motorom celého príbehu a rozhodne má čo ponúknuť.
M. J. Arlidge (zdroj: Metro Newspaper UK)
"Ďalšiu milú dobrodinku patriacu do strednej triedy uniesli z jej domu a skončila rozkrájaná na kusy v kufri vlastného auta. Pre prehnane namaľovanú hlásateľku a všetkých mamľasov, čo sledovali správy, to bola desivá predstava. Násilie mohlo preniknúť až k nim. Nájde si ich u nich doma, v spánku, pod sprchou, pri modlitbách... Pomyslenie na tisíce stredných manažérov, učiteliek, novomanželov a osamelo žijúcich ľudí, ktorí sa budú dnes večer prehadzovať v posteli, ho nesmierne vzrušovalo. Nočná mora už nebola jedine v ich hlavách, stála rovno pred nimi." (str. 248)
Text je rozdelený do troch častí a 151 kapitol, takže čítanie plynie veľmi rýchlo, obrazy sa striedajú ako na filmovom plátne. Niet sa čomu čudovať, M. J. Arlidge je i známy scenárista, podpísaný pod radom úspešných seriálov. Malá pauza od zabehnutej série sa ukázala ako dobrý ťah, autor ukázal vyšetrovanie zločinu aj z inej perspektívy a predstavil nové postavy, ktoré by som si tiež vedel predstaviť vo viacerých knihách. Talent na smrť je napínavé čítanie, čo vás v teplých dňoch vyvolá príjemné zimomriavky. A zároveň je to aj možnosť spoznať sa s autorovou tvorbou, ak ste nestihli naskočiť na rozbehnutú sériu s Helen Graceovou.

Originálny názov: A Gift for Dying
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Martin Štulrajter
Počet strán: 493

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára