štvrtok 22. októbra 2020

Nevyhnutné zmeny nemusia byť nutne zlé

Séria Sídlo Haven Manor pokračuje druhým dielom. Som rád, že vydavateľstvo i527.net nenecháva svojich čitateľov čakať pridlho a naservírovalo nám Odvážnu dámu pomerne rýchlo po uvedení prvej časti (Záhadná guvernantka). Historické romance sú vďačným žánrom, pretože autorkám umožňujú lavírovať medzi ľúbostným námetom, napätím, humorom i výraznejšou psychologizáciou. Kristi Ann Hunterová patrí medzi spisovateľky, ktoré kladú dôraz predovšetkým na strety na prvý pohľad nesúrodých charakterov a snahu nájsť si svoje miesto v rodine, domove i vo svete. 

"Ešte nikdy predtým sa mu nestalo, že by ho zaujal niekto zo služobníctva. Niečo mu na tom všetko nedávalo zmysel, počnúc ňou, domom i ostatnými okolnosťami. William mal rád, keď mu veci dávali zmysel. Možno išlo práve o ten druh zvedavosti, keď vás niečo jednoducho veľmi vystraší a vy neviete prestať pozorovať tú strašnú situáciu, pretože musíte vedieť, čo príde potom. Určite si nemyslel, že by drobná gazdiná mohla preňho predstavovať nebezpečenstvo." (str. 79)
Väčšina sérií je tvorená samostatnými príbehmi, ale túto trilógiu odporúčam čítať v stanovenom poradí. Nielenže získate komplexnejší zážitok, ale budete sa ľahšie orientovať v postavách, ich vzťahoch a okolnostiach, za akých sa odvíjajú ich osudy. Markíz z Chemsfordu sa ako nový majiteľ sídla Haven Manor musí potýkať s nedôverou tamojšieho služobníctva a jeho činnosťou. Čelí hlavne svojskej gazdinej Dafne, ktorá sa pred ním snaží zatajiť svoje veľké tajomstvo... Je skvelé, ako ľahko dokáže Kristi Ann Hutnerová skĺbiť náročnú tému s nadhľadom a láskavým humorom. Deti žijúce pod strechou sídla totiž nemajú v živote šťastie, ale tu našli pokoj a milý prístup. No nejde iba o deti, samotná Dafne nerada myslí na svoju minulosť. Ruka v ruke s tým totiž kráča vedomie, že má na dosah vlastného syna, ktorý ani netuší o ich pokrvnom príbuzenstve... Názov teda pôsobí miestami zavádzajúco, keďže Dafne odmieta postaviť sa svojim činom čelom, ale nakoniec v sebe predsa len musí nájsť dostatok odhodlania a vnútornej sily. 
K. A. Hunterová
""Dafne si ani nevedela predstaviť, ako lord Chemsford naloží so zistením, že sníva o tom, že by v ňom vzbudila záujem. Bude si myslieť, že ho chce uhnať? Že od začiatku ho plánovala vohnať do chomúta? Akoby niečo také vôbec dokázala. Žena ako ona by nikdy nemala mužovi v jeho postavení čo ponúknuť. A už vôbec nie teraz. Jediné, čo by na nej vo vyššej spoločnosti uznali, bol jej talent v hre na klavíri. To, že dokáže rýchlo a efektívne prezliecť posteľnú bielizeň, by určite neocenili, práve naopak." (str. 236)
Odvážna dáma je na historickú romancu pomerne rozsiahly román, ale číta sa rýchlo. Disponuje zaujímavými postavami, ktoré si vás rýchlo získajú, hlavne vďaka Dafniným zábavným kúskom a Williamovej snahe vymaniť sa z osídel rodinných problémov. Obaja hrdinovia sa musia vyrovnať s ťažkosťami po svojom, ale keď zistia, že sa nemusia trápiť sami, postupne nachádzajú cestu k odpusteniu i k sebe navzájom. Heslo #KdeDobroVitazi v kontexte kníh vydavateľstva i527.net sa tak opäť potvrdil a ja sa už teraz teším na záverečný diel série.

Originálny názov: A Return of Devotion
Príslušnosť k sérii: 2. diel (Sídlo Haven Manor)
Preklad: Mirka Molnárová Novysedláková
Počet strán: 400

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára