nedeľa 1. novembra 2020

Je možné ukradnúť si pre seba lepší osud?

Nebeská tkáčka je záverečným dielom trilógie Iskari, ktorá by si podľa mňa zaslúžila viac pozornosti. Tej sa totiž neraz dostáva dielam kvalitatívne menej vydareným a ostatné, hoci zaujímavejšie, ostávajú akoby v zákryte. Kristen Ciccarelli sa podarilo vytvoriť celkom nový svet s vlastnou mytológiou, kde je dobrodružstvo na dennom poriadku a hrdinom sa môže stať každý, kto nestráca vieru vo svoje ideály. Túto definíciu napĺňa aj ústredná hrdinka tretej časti série. Každý diel sa zameriava na iný príbeh, napriek tomu vám odporúčať jednotlivé knihy v určenom poradí. Inak by vám mohli ujsť niektoré súvislosti, prípadne by ste sa mohli strácať v mýtoch, ktoré sú priamo prepojené s dejom. 

"Namsara Asha predstavovala jedinú prekážku medzi ňou a slobodou. A v tejto chvíli, keď prechádzala pohľadom z vôd plných mŕtvol k mužovi, ktorý mal v pláne vydať ju jej najúhlavnejšej nepriateľke, netúžila Eris po ničom tak ako po slobode. No keď ju Kor popohnal po pláži k stromom zahaleným oparom, zlodejkine rozvírené myšlienky zahnala ostrá bolesť. Sklopila zrak na zapálené zápästia a putá z ocele s prímesou hviezdneho prachu. Za pár dní sa ten materiál prehryzie všetkými vrstvami - pokožkou, svalmi a kosťami." (str. 130)
Posledný namsara nám predstavil princeznú Ashu, potýkajúcu sa s dôsledkami bojov s drakmi, Uväznená kráľovná nám zas viac predstavila vzťahy medzi dvoma kráľovstvami. Druhý diel mal síce klesajúcu tendenciu, čo sa pútavosti týka, no to je prípad väčšiny prostredných častí sérií. Akoby si ich autori a autorky pripravovali pôdu pre finále. Iskari je typickým príkladom - Nebeská tkáčka nielenže skvele spracúva všetky predošlé motívy a postavy, no zároveň si razí osobitnú cestu vďaka novej hrdinke. Eris je zlodejka, ale rozhodne nie obyčajná - využíva vreteno, čo jej umožňuje cestovať medzi svetmi. Tým sa stáva nepolapiteľnou, no každý dar má svoje slabiny. Eris sa ocitá v područí pirátskeho kapitána, ktorý je odhodlaný využiť jej talent skutočne naplno a bez zábran. Eris má za úlohu uniesť Ashu, nám dobre známu princeznú. Do deja významnou mierou zasahuje aj Safire - veliteľka kráľovskej armády. Jej sa dostávalo viac priestoru i predtým, preto nie je žiadnym prekvapením, že aj tu jej patrí jedno z hlavných slov. Dva odlišné svety sa tak spoja pod vplyvom okolností, no namiesto sporov dôjde k zvratu, ktorý donúti nepriateľky k spolupráci. Dejových zauzlení je v príbehu viacero, žiadna kapitola nie je iba hluchým miestom, Kristen Ciccarelli si udržiava vašu pozornosť po celý čas. Pomáhajú jej v tom aj vhodne zvolené motívy, ako napríklad pirátske prostredie. To je vďačným prvkom, pokiaľ je využité v správnej miere, nie iba ako prvoplánové osvieženie. Rovnakou mierou sa na úspechu knihy podieľa aj spomínaná mytológia. Napokon, odkazuje na ňu aj samotný názov. Nebeská tkáčka je starodávna bytosť a bohyňa, ktorej línia sa tiahne celou sériou. Aj v tomto románe sú kapitoly občas prerušené/doplnené osobitnými bájami (hoci ich je tu o niečo menej ako predtým), ktoré dotvárajú celkový príbeh a napokon sa s ním aj pekne prepájajú. 
"V tú noc nespriadala hviezdy z ľudských duší. Namiesto toho privolala boha tieňov so slovami, že zvážila jeho ponuku a rozhodla sa ju prijať. Boh tieňov ju začul. A prišiel. V okamihu, keď prekročil jej prah, Nebeská tkáčka utkala sieť z hviezdneho svitu, aby ho do nej chytila. Zaplietla ho do svojich vlákien tak pevne, že sa nemohol ani pohnúť. Zdvihla nôž, aby ho zabila, hoci postava pred ňou zrazu nepripomínala mocného boha. Nevyzeral ako boh chaosu a skazy. Len ako bytosť plná žiaľu." (str. 210)
Trilógia Iskari je určená mladším i starším čitateľom. Skôr narodených zaujmú prepletené vzťahy, odkazy na iné známe diela a autorkina schopnosť spájať rôzne námety, mladšie ročníky zas ocenia pestré prostredie, neutíchajúce dianie a silné charaktery. To sa týka najmä dievčat. Niežeby chlapci a muži nedisponovali silnými vlastnosťami, no sú to práve ženské postavy, ktoré tiahnu dej a vystupujú do popredia. Nebeská tkáčka nesklamala, je dôstojným zavŕšením čitateľskej cesty a signálom, že Kristen Ciccarelli ešte na pôde žánru young adult nepovedala posledné slovo.

Originálny názov: The Sky Weaver
Príslušnosť k sérii: 3. diel (Iskari)
Preklad: Denisa Ghaniová
Počet strán: 366

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára