piatok 20. novembra 2020

Neisté dianie s mrazivou atmosférou

Keď som videl obálku Hotela Lavína, okamžite mi prišiel na myseľ Bernard Minier a jeho Mráz. Podobnosť týchto dvoch diel zrejme nie je náhodná - oba pochádzajú z pera francúzskych autorov, oba sa odohrávajú počas treskúcej zimy a navyše nás privádzajú do prostredia odľahlých inštitúcií. Tam sa však podobnosť končí, pretože Niko Tackian si razí vlastnú cestu, a to tak v rámci kompozície, ako aj celkového vyznenia. Čítanie jeho knihy si totiž vyžaduje istú mieru sústredenia. Príbeh sa odohráva v rôznych rovinách, je popretkávaný pochybnosťami hrdinu o plynutí času a okrem toho nevie presne odhadnúť, čo je sen a čo realita. Nemusíte sa však báť, nejde o zložitý dej, autor chce predsa čitateľov zaujať, nie ich odradiť...

"Všetci traja ticho stáli okolo tela mladej ženy, na tvári ktorej sa zračil úžasný pokoj. Joshua nevedel, či je horšie vidieť ju v takom stave, alebo pocit, že nemá meno ani identitu. Nachádzala sa na okraji priepasti, v ktorej zmizne bez akejkoľvek stopy. Mŕtvi zostávajú v pamäti živých a v jej prípade to nebol nikto, ani rodina, ani priatelia... Bola sama v hlbinách svojej duše a nič nebolo chladnejšie ako zabudnutie (...) Vtom Joshua pocítil, že mu ľadový závan zmrazil vnútornosti. Na dverách neznámej z Naye bolo čiernym atramentom napísané číslo 81... Číslo izby v Hoteli Lavína. Číslo jeho nočnej mory." (str. 81)
Niko Tackian je na poli detektívok etablovaný už niekoľko rokov a z jeho textu cítiť, že nie je žiaden nováčik. Už prvé vety románu vás navnadia, uvedú do nezvyčajnej situácie a nastolia dynamické tempo. To sa udržuje po celý čas, čo je dané jednak krátkymi kapitolami (cca trojstranovými), jednak nespoľahlivosťou plynúcou zo spôsobu rozprávania. Hlavná postava sa totiž zmieta medzi rokmi 1980 a 2018. Ako je to možné? Joshuu Obersona spoznávame ako ochrankára v Hoteli Lavína, kde sa potýka so zmiznutím mladého dievčaťa. Vlastná zmätenosť mu nepridáva na pokoji, v mysli sa mu vynára viac otázok než odpovedí, a keď nemôže veriť ani sám sebe, ako môže dôverovať ostatným? Po tom, ako ho zasype lavína a istý čas strávi v kóme, sa po prebudení ocitne... v budúcnosti? Alebo je všetko celkom inak a iba sa s ním pohráva jeho pamäť a všetko, čo sa mu stalo, bol len sen? Nájsť cestu z tohto komplikovaného kruhu mu pomáha kolegyňa Sibylle, pričom východiskovým bodom môže byť spis k prípadu neznámej ženy... Hotel Lavína je charakterizovaný ako snový triler a tento pojem napĺňa vrchovato. Osobne nemám rád hmlisté príbehy, kde si nie ste istí, čo sa vlastne deje, ale tu mi to neprekážalo. Veľmi mi totiž vyhovujú krátke úseky textu a román nie je navyše rozsiahly, takže dej rýchlo odsýpa a zbytočne sa nenaťahuje. Rovnako oceňujem aj mrazivú atmosféru zasnežených hôr a svojské postavy, sprevádzajúce Joshuu v jeho predstavách. Nikovi Tackianovi sa podarilo aj na malom priestore vyrozprávať veľký príbeh, blízky svojím vyznením aj severskej literatúre. Francúzi opäť dokazujú, že tento žáner je takisto ich doménou, a je skvelé, že vydavateľstvo Lindeni s nimi zoznamuje aj slovenských čitateľov.
Niko Tackian (zdroj: Quais du Polar)
"Vo vzduchu akoby viselo nejaké nebezpečenstvo. Nespôsobovala to len noc a morbídnosť okolia chátrajúceho obydlia. Joshua cítil hrozbu učupenú kdesi v okolitej čierňave. Mal zavolať Sybille a povedať jej aspoň, kde ho nájde, ak... No čosi silnejšie ako rozum ho poháňalo rovno do vlčej papule. Vypol mobil a otvoril bráničku. Hrdlo mu okamžite stislo ľadové zovretie. Keď kráčal po čerstvo zasneženom chodníku, v prstoch zacítil mravčenie a srdce sa mu prudko rozbúšilo. Zomrieš tu, ozval sa hlas v jeho hlave." (str. 180)
V prípade úspechu sa nepochybne dočkáme prekladu aj ďalších autorových diel. Zvedavosť mi určite nedá pokoj a siahnem po nich, aby som sa uistil, že Niko Tackian nebuduje svoju tvorbu na rovnakých základoch. Hotel Lavína je samostatným románom bez príslušnosti k sérii, takže ako skúška, či u nás obstojí, je dokonalý. Nazdávam sa, že sa mu to podarí, pretože nemohol vyjsť v lepšom čase. V dňoch, keď sa teplota nebezpečne približuje mínusovým hodnotám, nie je nič lepšie ako uvelebiť sa doma s teplým nápojom a mrazivým trilerom. 

Originálny názov: Avalanche Hotel
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Marta Činovská
Počet strán: 240

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára