sobota 28. novembra 2020

Nechajte sa vtiahnuť do strhujúcej temnoty

Kate Marshallová je späť! Žiadalo sa mi dopísať v plnej sile, ale to by bolo mierne zavádzajúce. Kto totiž čítal úvodný diel série Deväť brestov, vie, že ústredná hrdinka sa potýka s množstvom problémov. Niet sa čomu čudovať, má za sebou natoľko búrlivú minulosť, že bojovať proti jej démonom je na jedného človeka priveľa. Napriek tomu je schopná sa pri správnej motivácii vzchopiť, čo dokazuje aj novinka Temné piesky. Tá pokračuje v nastolenom rozprávačskom tempe série a znovu začíname bez zbytočného balastu. Tam, kde iní autori pomaly budujú atmosféru a pracujú s postupnou gradáciou, Robert Bryndza nečaká a od prvých strán čitateľa vťahuje do napínavého diania. A vám neostáva nič iné, iba sa nechať opantať a užiť si ďalší zamotaný prípad. 

"Spadla s vlasmi v tvári. Odhrnul jej ich metlou a prehodil jej ich cez plece. Mala zavreté oči. Na čele mala ranu tam, kde narazila do okraja postele, a krv, ktorá jej stekala po líci, bola tmavozelená a miešala sa s krvou, ktorá jej pri dýchaní bublala v nozdrách. Dobre. Dýcha. Veľmi opatrne si kľakol a priložil jej na krk dva prsty. Mala jemnú pokožku a cez nočné videnie veľmi čistú a bielu. Ako slonovú kosť. Cítil pravidelný a silný pulz. Chvíľu jej hladkal dlhý krk a potom stiahol prsty. Odľahlo mu, že žije. Drží ju tu ešte len druhý deň. Ešte ich čaká kopa zábavy." (str. 121)
Názov Temné piesky rovnako ako jeho predchodca Deväť brestov odkazuje na konkrétne miesto, úzko súvisiace s dejom, zároveň má však aj nespochybniteľný symbolický význam. Postavy sa totiž viac či menej nebadane ponárajú do sveta beznádeje, strachu a smrti. A to od chvíle, keď Kate a jej syn Jake natrafia na telo mladého muža. Oficiálna správa o úmrtí Simona Kendala hovorí o nehode, no jeho matka neverí, že by nádejného olympionika postihol takýto osud, a po niekoľkých týždňoch poprosí Kate, aby vyšetrila jeho skon. Vody rozbúri aj únos talianskej profesorky Magdaleny Rossi, pričom podozrivým sa stáva Katin kolega z univerzity Tristan. Magdalena sa zaujímala o legendy týkajúce sa Temných pieskov a mohla byť významným zdrojom informácií pre vyšetrovateľský tím. Viacero utopených ľudí budí pozornosť, no málokto by predpokladal, že by tieto nehody mohli mať oveľa tragickejší podtón. Jediná osoba, ktorá by azda mohla poodhaliť dôvody miznutia ľudí, je zatvorená v psychiatrickej liečebni. A netreba zabúdať, samozrejme, ani na Jakovho otca, niekdajšieho Katinho milenca a nadriadeného, z ktorého sa vykľul sériový vrah a ktorý túži byť súčasťou synovho života. Robert Bryndza využíva všetky typické prvky krimitrilerov a zároveň ich posúva na novú úroveň. Kate Marshallová je nedokonalá, bojuje s alkoholizmom, čelí trpkej minulosti, no pritom nestráca zo zreteľa spravodlivosť a prinesenie pokoja pozostalým. Napriek jej neduhom je ťažké nevybudovať si k nej vzťah, aj keď som sa stretol s názormi niektorých čitateľov, že jej odluka od syna pre neschopnosť postarať sa oňho je silná káva. Podľa mňa je to téma, o ktorej sa v súčasnej krimiliteratúre hovorí veľmi málo, a tlieskam autorovi, že sa do nej nebojí ísť a zobrazuje ju uveriteľne a citlivo. Podobné názory mi pripadajú pokrytecky moralistické, už len preto, že tento motív je jedným z nosných pre charakterizáciu ústrednej hrdinky a dá sa s ním krásne pracovať aj v budúcnosti. Pevnou súčasťou deja je opäť aj Tristan, tentoraz sa mu dostáva o niečo viac priestoru, čím ašpiruje na jedného z najobľúbenejších protagonistov série.  
Robert Bryndza (zdroj: Albatros Media)
"V nemocničnej čakárni myslel na to, čo povie polícii. Čím viac rozmýšľal o bakerovskej rodine a o tom, čo spravili, tým väčšmi sa hneval. Musí sa porozprávať s políciou, musí vypovedať. Povie im všetko. Požiada ich, aby počas vyšetrovania vynechali jeho meno. Kým pôjde do tuhého, už bude hádam mŕtvy. Porozprával sa so svojím právnikom, oznámil mu, že to už dlho nepotrvá, a trval na tom, že v jeho testamente sú na prvom mieste mačky. Niekto sa o ne musí postarať." (str. 215)
Príbeh vnímame zásluhou vševediaceho rozprávača z viacerých uhlov, čo poskytuje autorovi možnosť manévrovať a prenášať nás na rôzne miesta. A tak okrem Kate a Tristana vidíme aj zoznamovanie sa Magdaleny s jej novou situáciou či konanie členov vplyvnej rodiny, ktorá si s ohľadom na Katino vyšetrovanie háji svoje záujmy. Dĺžka kapitol je primeraná, nejde síce o kratučké "jednohubky" v štýle filmových scén, no podporujú dynamiku textu a dokážu vás presvedčiť, že dáte ešte jednu navyše... Temné piesky sú dostatočnou odmenou za mesiace čakania, ktoré začalo otočením poslednej stránky Deviatich brestov. Sú dôstojným pokračovaním série, čo obstojí aj ako samostatný príbeh. Vždy je však lepšie poznať všetky diely, Kate Marshallová za to rozhodne stojí.

Originálny názov: Shadow Sands
Príslušnosť k sérii: 2. diel (Kate Marshallová)
Preklad: Vladislav Gális
Počet strán: 320

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára