nedeľa 28. júla 2019

Monštrum nakoniec len trochu rozlepilo oči

Trilógia Nespútaný chaos je exemplárnym príkladom autorského štýlu Patricka Nessa. Na fantazijnom základe vyslovuje myšlienky týkajúce sa ľudskej spoločnosti, a to všetko v jazyku blízkom mladým čitateľom. Rozvíjanie ich kritického myslenia a základných hodnôt je prvkom, ktorý z tohto spisovateľa urobil jedno z najvyhľadávanejších mien na poli žánru young adult. Každá kniha v rámci trilógie predstavuje iný dejový rámec - Počúvaj nôž nás uviedla v rámci akejsi "road movie" do centra nového sveta, zoznámil nás s ústrednými postavami a ich motiváciou. Nájdi odpoveď zamiešala karty, odkryla všetky tajomstvá a jasne stanovila strany v nadchádzajúcej vojne. Prebuď monštrum teda mala byť strhujúcim a dramatickým vyvrcholením, už len podľa názvu. Lenže očakávania ostali v tomto prípade, žiaľ, nenaplnené.
"Zase raz tlkotov bombardujeme. Pomohla som Leeho po tom, ako nám povedali, že tlkoti prichádzajú, odniesť na prieskumnú loď, kde sa majsterky ihneď pustili do práce. Zvonka k nám aj cez lodné dvere doľahlo kričanie ľudí na kopci. Ich zdesenie, no zároveň aj hnev." (str. 207)
V centre deja sú už tradične dve postavy - Todd a Viola, pričom väčšiu vnútornú premenu v tomto prípade prekonáva Todd. Napokon, práve naňho bola zameraná o čosi viac - hlavne na jeho morálne vyrovnávanie sa s možnými dôsledkami zabitia a vieru, že v každom človeku (či bytosti) sa skrýva dobro. To sa prejavuje predovšetkým v jeho vzťahu so starostom/prezidentom Prentissom. Ten bol počas dvoch častí záporákom série, čo sa v románe Prebuď monštrum už nejaví tak jasne. Vojna (či snaha o mier) totiž stiera rozdiely a dáva dokopy aj zarytých protivníkov. A práve v tomto motíve sa podľa mňa skrýva najväčšia slabina príbehu. Niežeby som si hovel v krviprelievaní a očakával neľútostný boj. Ibaže zhruba 300 strán sa prakticky nič neudialo okrem neustálych rozhovorov o tom istom. Navyše z troch uhlov pohľadu (k Toddovi a Viole pribudol tlkot - domorodá bytosť). Prentissova mantra znie - Som kruh a kruh je mnou. Nemohol som sa ubrániť dojmu, že jej podľahol aj sám autor, ktorý sa točil v kruhu a nie a nie z neho vyjsť von. Mierne to oživili dva zvraty (jedno BUM a návrat postavy z prvého dielu), ale inak sa dej oproti minulým častiam až povážlivo zmiernil.
Patrick Ness
"Tlkotské útoky neustávajú. Každý deň od toho prvého na elektráreň, osem dní za sebou, nepoľavujú. Zaútočia a zabijú vojakov, ktorí sa pre nás snažia vonku vyhĺbiť studňu, z ktorej by sme získali vodu, čo tak strašne potrebujeme. Zaútočia v noci a zabijú hliadky na náhodných miestach na okraji mesta." (str. 171)
Prebuď monštrum je román určený len tým čitateľom, ktorí už majú za sebou predošlé diely Nespútaného chaosu. Patrick Ness totiž nič nevysvetľuje, skočí priamo do diania, preto je nutná jeho znalosť. Zároveň si však myslím, že každý, kto otočil poslednú stránku knihy Nájdi odpoveď, prirodzene siahne aj po záverečnej časti. Jej hlavnou devízou je myšlienková rovina, čo je vzhľadom na cieľovú skupinu chvályhodné. Ukazuje, že aj vyhrotené konflikty sa dajú riešiť mierovou cestou a asertívna komunikácia dokáže robiť zázraky. Inakosť už dávno nie je tŕňom v oku, hoci sa stále nájdu jedinci, ktorí sa bijú do pŕs za vlastné (a jediné správne) videnie sveta. Patrick Ness neprestáva vo svojom vlastnom boji za jedinečnosť, a hoci záver trilógie trochu zaostáva za svojimi predchodcami, nenecháva za sebou žiadne výrazné otvorené konce.

Originálny názov: Monsters of Men
Príslušnosť k sérii: Nespútaný chaos (3. diel)
Preklad: Ivana Cingelová
Počet strán: 519

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára