utorok 16. júla 2019

C. L. Taylor je na vrchole tvorivých síl (Spánek)

Knihy anglickej spisovateľky Cally L. Taylor sú označované ako psychotrilery, ale nie je to celkom presné pomenovanie. Jej romány totiž majú vždy čosi navyše - či už je to spoločenský presah, romantická línia alebo - ako v prípade jej novinky Spánek - temný, priam hororový nádych. Hrdinkami sú zakaždým ženy v dramatickej situácii, v ktorej sa ocitli buď vinou nešťastných okolností, alebo nepriateľských pohnútok. Snažia sa poraziť protivníka, získať späť stratenú rovnováhu a dokázať okoliu, že konali vždy v najlepšom záujme. Je zaujímavé, ako C. L. Taylor dokáže aj banálnu situáciu obrátiť na napínavý námet. Navyše tým, že cieli na bežných ľudí, si uvedomíte, že na ich mieste by ste sa mohli ľahko ocitnúť aj vy sami.
"Sledovat, jak Joe a Malcolm vlečou Davida nahoru po schodech, bylo něco příšerného. Když mě záchranáři vyprošťovali z havarovaného vozu, byla jsem v bezvědomí, ale při pohledu na Davidovo těžké bezvládné tělo a svěšenou hlavu jsem se neubránila myšlenkám na Freddyho a Petera a na to, jak asi vypadali." (str. 118) 
Je zaujímavé, ako si spisovateľka vždy zvolí tému, pri ktorej jej postačí uviesť názov jedným výstižným slovom. Spánok je pre väčšinu ľudí vítaným odpočinkom, pre hlavnú postavu Annu je však zdrojom nepokoja. Túži po oddychu, ale zároveň sa desí nočných môr, ktoré sa ukážu ako prízrak tragickej udalosti. Anna totiž nedokáže zabudnúť na fatálnu autonehodu, čo ju prenasleduje aj na odľahlý škótsky ostrov (s chutným názvom Rum). A práve tam, kde chce pri novej práci nájsť nový život, natrafí v hoteli na sedem hostí, pričom každý čosi skrýva... predovšetkým pravdu o tom, že je vrah. Aby bola atmosféra ešte dokonalejšia, prítomní sú odrezaní od sveta pre nepriaznivé počasie a nulový signál.
 "Ozve sa další zavrzání. Někdo prochází kolem mého pokoje. Ani se nehnu. Ani nedutám. Soustředím veškerou pozornost na kliku. Dovnitř se nikdo nedostane. Zamkla jsem a klíče mám v kapse džín. Se zatajeným dychem sleduju, jak se klika pomalu, pomaloučku naklání..." (str. 196)
Mohlo by to znieť až gýčovo alebo veľké klišé, ale nemusíte sa báť. Cally Taylor je príliš talentovaná, aby nechala svoj príbeh skĺznuť do tejto roviny. Nie je prvoplánovo postavený na odhaľovaní identity vraha či napätí vyplývajúcom z dramatických situácií. Spánek skôr ukazuje, ako sa dokážu výčitky svedomia a nespavosť podpísať pod ľudským vnímaním a konaním. Keďže Anna je zároveň aj rozprávačkou príbehu, máme dané pocity z prvej ruky. Autorka si zakladá na dôslednej psychologizácii, takže tí, čo tiež čelia bezsenným nociam, sa do deja vžijú ešte výraznejšie. C. L. Taylor tentoraz ponúka o niečo komornejší triler (vzhľadom na dejisko), ale o to väčší dojem vo vás napokon zanechá. Čítal som všetky romány, ktoré doteraz vyšli vo vydavateľstve Domino a môžem povedať, že spisovateľka prekonáva sama seba. Spánek patrí u mňa určite medzi jej najlepšie tituly.

Originálny názov: The Sleep
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Zuzana Pernicová
Počet strán: 312

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Domino.
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára