štvrtok 15. augusta 2019

Úžasná Plochozem odkrýva zákulisie mestských stráží

Kultová sága Terryho Pratchetta sa konečne dočkala zaslúženého slovenského vydania. Som rád, že si ju vzalo pod krídla práve vydavateľstvo Slovart, pretože máme ako čitatelia istotu, že sa jej dostane primeranej kvality aj prístupu. To prakticky dokázala už úvodná kniha Farba mágie, ktorá nám predstavila mesto Ankh-Morpork a jeho svojráznych obyvateľov. Stráže! Stráže! je v poradí ôsmou knihou, ktorú autor v rámci série napísal, ale prvou v rámci príbehov mestskej hliadky. Vydavateľstvo sa tak usiluje o zrozumiteľnejší zážitok, aby sme v prílišnom skákaní medzi postavami a miestami nemali veľký chaos. Napokon, Úžasná Plochozem obsahuje vyše štyridsať kníh, takže akákoľvek snaha o istý systém je vítaná.
"Nik nevie, prečo trpaslíci, ktorí vo vrchoch vedú usporiadaný život, naň celkom zabudnú, len čo sa presťahujú do veľkomesta. Niečo sa zmocní aj toho najnevinnejšieho malého kutača a donúti ho chodiť v krúžkovej zbroji, vláčiť sekeru, zmeniť si meno na čosi ako Hrdlorez Megapäsťsson a chlastať do nemoty." (str. 61)
Hoci sa môže zdať, že členovia mestskej stráže patria k výkvetu obyvateľstva, opak je pravdou. Traja strážcovia sotva môžu dokonale ustrážiť poriadok v meste nerestí, sídle Cechu zlodejov i Cechu vrahov, no zrejme práve preto ani oni nemajú celkom čisté svedomie. Novopečený strážnik Mrkva spoznáva svojich kolegov aj zákutia Ankh-Morporku, pričom musí bojovať proti bájnemu drakovi, čo krúži nad ich hlavami, i proti mocenským záujmom eminencií pestrých zoskupení. Príbeh je popretkávaný všemožnými postavičkami, pričom nemôžete neobdivovať fantáziu Terryho Pratchetta. Už chápem, čo na ňom toľkí ospevujú. Nevytvoril iba obyčajnú ságu, ale plnohodnotný svet plný farieb, chutí a vôní (či skôr zápachov). Stráže! Stráže! sú navyše vhodné na to, aby ste spolu s hliadkou prenikli do končín, kam by noha slušného občana nikdy nezavítala, a spoznali tak skutočný kolorit hlavného dejiska. Umožnia vám to už spomenuté postavy, pričom každá je svojím spôsobom jedinečná, či už svojím pôvodom, schopnosťami alebo hoci aj menom. Tu sa pristavím, pretože slovenské ekvivalenty sú naozaj vydarené, prekladateľovi Vladislavovi Gálisovi sa podarilo zachovať ducha originálu a vystihnúť charaktery ich nositeľov, čo určite nebolo ľahké.
Obraz Plochozeme
"Obrovský drak sa zdvihol so škripotom, ako keď do ohňa vletí hrča kovových reťazí. Pokúsil sa zraziť drobného mučiteľa zo vzduchu. Mrakove nohy sa konečne poddali a pripustili, že sa na chvíľu stanú nohami hrdinu. Rozbehol sa k drakovi, vytasil meč, hoci zrejme zbytočne, zdrapil lady pod pazuchu a za zvädnutú plesovú róbu a vyhodil si ju na plece." (str. 181-182)
Terry Pratchett má dar alegoricky zobraziť rôzne udalosti či osobnosti z nášho sveta v tom fantazijnom. Pozorní čitatelia tak budú mať o zábavu navyše, ak v príbehu budú pátrať po súvislostiach s realitou. Úžasná Plochozem je prehliadkou popkultúrnych narážok, autor sa pohráva nielen s dejom, ale aj so samotným textom, doplneným o množstvo vysvetlení v podobe poznámok pod čiarou, ktoré nielenže mnohé objasnia, ale i opätovne pobavia. Stráže! Stráže! ma bavili viac ako Farba mágie, sú plné nadčasového humoru a postáv, ktoré je nemožné neobľúbiť si. Stránkami preteká mágia, ktorá vás pozýva stať sa súčasťou nekonečného sveta. Dajte sa uniesť, bude to stáť zato!

Originálny názov: Guards! Guards!
Príslušnosť k sérii: Úžasná Plochozem (8. diel) / Mestská stráž (1. diel)
Preklad: Vladislav Gális
Počet strán: 328

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára