sobota 20. marca 2021

Zrkadlo nikdy neklame... alebo predsa?

Milujem tvorbu Kristíny Ježovičovej pre mladých dospelých! Tak, a je to vonku. Toto priznanie však nie je nič oproti otvorenosti, s akou ona sama dokáže hovoriť o problémoch, o ktorých sa bežne nedočítame, a prispôsobiť ich na mieru cieľovej skupine. Svojich hrdinov pritom nijako nešetrí, ide až na kosť a občas si kladiete otázku, či vôbec existuje nejaká nádej na zlepšenie. Z tohto pohľadu sa javí Kikin rozprávačský štýl až extrémne, hoci toto slovo sa v súčasnosti používa skôr v negatívnom zmysle. Ale či už ide o námet, jednotlivé motívy, alebo reč postáv, neberie si servítku pred ústa a ťaží z nich maximum. Román Vydrž to so mnou vás vtiahne už od samého začiatku vďaka Karolíne a Karolovi. Dievča v zrkadle a Zrkadlo v chlapcovi tvoria na prvý pohľad dve rôzne dejové línie, inokedy natrafíte na nebadané prepojenie, ale postupne sa vám ujasní, kde je sever.

"Z kresla pred telkou sa ozývajú nadávky. TA3 s ním dokáže dve veci. Buď je z neho medveď počas zimného spánku a uspí ho na celé poobedie, alebo sa premení na Hulka v najväčšom stave rozzúrenia. Ako fanatický vyznávač Smeru nahodil svoju druhú podobu. Vôbec sa mu nepáči myšlienka, že by mal Smer odstúpiť. Ja si myslím pravý opak. Pred dverami si obúvam čižmy a vystriem dáždnik. Kráčam bezcieľne prázdnou ulicou. Ale sama viem, že cieľ mám, len si to nepriznám. Čakám, či neuvidím prichádzať otca. Ak by sa z kanála vynoril Pennywise a zožral by ma ako malinu, všimol by si to niekto? Možno by som preňho bola priveľkým hltom." (str. 31)

Autorka sa nezdržiava zbytočnými opismi ani expozíciou postáv, takže už od prvej strany ste vtiahnutí do deja, respektíve vnútorného života Karolíny a jej... koho? Na to prídete i sami. Mne to trklo až vo chvíli, keď bol v jednej kapitole spomínaný walkman a v ďalšej film Let´s dance. Viem, mohlo mi dopnúť aj skôr, ale lepšie neskoro ako nikdy 😀. Anotácia knihy toho veľa neprezrádza, ale dokáže navnadiť. Keď však spoznáte príbeh bližšie, uvedomíte si, že predsa len obsahuje veľa pravdivých náznakov, najmä čo sa týka každodenného boja so zrkadlom. Je obraz v ňom skutočný, alebo ho skresľuje naše vnímanie seba samého? Kaja pendluje medzi rozvedenými rodičmi, čelí ponižovaniu z jeho strany a ani jej vzťahy s rovesníkmi sa nedajú označiť za plnohodnotné. Obávaný i nenávidený on má všetky atribúty nešťastného, frustrovaného a chorobne neznášanlivého príbuzného, ktorý dokáže zadupať sebavedomie svojich blízkych až pod zem. Doslova... Čudoval som sa, prečo sa Kaja viac-menej dobrovoľne každý víkend vydáva na milosť tyranovi, ale je pravda, že kontakt s otcom bol pre ňu potrebným a pre vývoj deja aj nevyhnutným prvkom. Kaja si vsugerovala predstavu o svojej výraznej nadváhe, sotva znesie pohľad na seba a to jej bráni v nadväzovaní kontaktov. Zmena prichádza, keď stretne pekného chlapca, zanieteného aktivistu, ktorý bol rád, keby sa videla jeho očami. Páčilo sa mi, ako Kika postupne, nenápadne prepájala dve línie a aj Lukáš bol svojím spôsobom spojivkom medzi nimi. Karol, druhý protagonista, je talentovaný futbalista, ktorý má rád hudbu, dievčatá a svoje pevné miesto v tíme. Status quo však naruší príchod novej futbalistky, a dievča v dovtedy chlapčenskom klube je pre Karola ako päsť na oko. Ozve sa v ňom alfa samec a v snahe ukázať novej členke, kde je jej miesto, si ani nevšimne, že ona dáva prednosť jeho sestre Karolíne... Kristína Ježovičová si nikdy nevyberá ľahké témy a román Vydrž to so mnou je toho exemplárnym príkladom. Ak čakáte ľahké, nenáročné čítanie, majte sa na pozore. Kniha obsahuje pomerne málo pozitívne ladených scén, ale o to výraznejšie je celkové posolstvo, ktoré toto dielo šíri. 

Kristína Ježovičová (zdroj: ZN.sk)
"Z Kajinej izby počujem fučanie a vzdychy. Jasné, že som zvedavý, či tam s niekým nekefuje. Skúsim pozrieť cez kľúčovú dierku, ale nič nevidím. Pootvorím dvere. Aha, jasné, že to nerobí. To mi mohlo byť hneď jasné. Cvičí... a požičala si môj walkman, teda ten, ktorý tu nechala mama. Jej staré kazety mam dakde pod posteľou, Potichu zatvorím dvere. Keď odchádzam na tréning, nájdem Kaju logať vodu ako o život. Keď si ma všimne, zastaví svoj boj. Mám pocit, že sa chce so mnou rozprávať, ale všetko, o čom chce vyprávať, mám napísané vo očiach a ona tiež. Už ste zažili, žeby reči dvoch nímandov zmenili svet? Ha? Tak akoby mohli zmeniť nášho otca?" (str. 154)

Autorka využíva veľmi živý, hovorový a expresívny jazyk, nie však prvoplánovo. Citlivejšie povahy možno občas povytiahnu obočie, ale reč je šitá na mieru charakterom postáv a isté situácie si jednoducho vyžadujú výrazy "od srdca". Dej je zasadený do obdobia po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, čím sa Kike podarilo do knihy prepašovať aj spoločenský rozmer a potrebu uvedomiť si silu zodpovednosti aj u mladých ľudí, ktorí si len formujú svoj pohľad na svet a politiku. Veľmi ma prekvapilo odhalenie, že sama Kika čelila podobným problémom. Považujem ju za krásnu, skvelú a veľmi sympatickú babu, a môj obdiv k nej teraz ešte vzrástol. Román Vydrž to so mnou obsahuje aj viacero ďalších motívov, ale už nechcem viac prezrádzať, je predsa na vás, aby ste sa s nimi oboznámili 😉. Rozhodne sa máte na čo tešiť. Jedinú výčitku mám len smerom k jazykovej úprave, pani redaktorka odviedla totiž veľmi slabú prácu. Väčšinou sa snažím nevšímať si nejaké preklepy a podobne, stane sa, ale opakujúce sa zlé čiarky a dokonca štyri (!!) hrubice fakt dokážu pokaziť dojem z čítania. Nie je to však chyba autorky či obsahu, ten vychádza z tohto boja víťazne. 


Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára