štvrtok 15. apríla 2021

Nultá časť kultovej trilógie

Hry o život z pera Suzanne Collinsovej sa právom označujú za kultovú trilógiu. Nezameniteľne poznačili žáner young adult a stali sa inšpiráciou pre mnoho iných spisovateľov. Filmové spracovanie len podčiarklo obľúbenosť tejto série a dokázali, že je určená širokej škále čitateľov. Na ďalší titul z Panemu sme si museli počkať pomerne dlho, ale oplatilo sa. Autorka si však dobre uvedomuje, že by išla sama proti sebe, keby len žmýkala vyčerpanú pôvodnú tému, a radšej sa rozhodla rozšíriť svet, kde má ľudský život len malú hodnotu. V románe Balada o hadoch a vtáčatkách sa zameriava na mladé roky hlavného záporáka pôvodnej trilógie - prezidenta Coriolana Snowa. Bol to skvelý krok. Nielenže sa viac dozvieme o udalostiach odohrávajúcich sa desiatky rokov pred Katniss, ale máme navyše možnosť preniknúť viac do vnútra antagonistu, čo sa nestáva často. 

"Coriolanus zdvihol zrak práve včas, aby videl, ako dievča z Dvanásteho obvodu vzalo svoj syrový sendvič a zúrivo sa zahryzlo, načo ju prevŕtali guľky a prirazili ju k mrežiam. Jej telo skĺzlo na zem a jej krv sa premiešala s Arachninou. Z úst jej vypadli kúsky napoly prežutého jedla a ostali plávať v červenej mláke. Dav sa prudko stiahol a ľudia sa v panike pokúšali utiecť. Ubúdajúce svetlo len pridávalo na zúfalosti. Coriolanus zbadal, ako nejaký malý chlapec padol, a sledoval, ako mu dav šliapal po nohe, no vzápätí ho prudko zdvihla nejaká žena. Iní nemali toľko šťastia." (str. 122)

Snowovo krstné meno si rozhodne získa pozornosť, je jediným svojho druhu, s akým som sa stretol. Odkaz na krutých rímskych cisárov je zrejmý, hoci jeho hláskovanie je poriadnou skúškou, iba jeho napísanie si u mňa vyžaduje aspoň dva pokusy 😀. Suzanne to, našťastie, čitateľom uľahčuje, a pracuje aj s jeho prezývkou Coryo. Budúci prezident bol odmala vedený k tomu, že naňho čaká žiarivá politická budúcnosť. Žiaľ, nedostalo sa mu veľa rodinnej lásky, pretože jeho matka umrela pri pôrode aj s dcérkou a otec padol v boji. Coryo preto vyrastal s babičkou a sesternicou. Dej Balady o hadoch a vtáčatkách sa odohráva počas desiatych Hier o život a osemnásťročný Coriolanus sa ich rozhodne zúčastniť ako mentor, aby si zabezpečil univerzitné štipendium. Jeho zverenkyňou sa stáva Lucy Grayová, dievča z Dvanásteho obvodu s nevšedným speváckym a textárskym talentom. Áno, presne tak. Z toho obvodu, ktorý je fanúšikom Katniss a jej peripetií dobre známy. Nie je to náhoda, táto oblasť Panemu má pre dej zásadný vplyv, aj keď sa nedá poprieť, že ide o jeden z najevidentnejších odkazov na pôvodný príbeh. Tých nájdete, samozrejme, aj viac, hoci mne ich veľa i ušlo. Od vydania prvej časti série predsa len ubehlo neuveriteľných dvanásť (!) rokov. Dôležité je tiež poznamenať, že Balada je samostatným príbehom, takže kto čaká ďalšie zápolenie v aréne, môže ostať sklamaný. Niežeby sme sa nedočkali aj boja o život, ide o podstatnú časť deja, kniha má však odlišné celkové vyznenie a atmosféru. Román je rozdelený na tri časti (Mentor, Cena, Mierotvorca). Každá predstavuje Snowa z inej perspektívy, pričom musím oceniť Collinsovej autorský zámer. Coryo je síce ústrednou postavou, ale nedá sa označiť za hrdinu. Poznáme ho ako negatívnu osobnosť, bola by škoda, keby ho autorka šmahom ruky zmietla zo stola a snažila sa ho priveľmi poľudštiť. Samozrejme, Coriolanus nie je plochá postava, má aj určité pozitívne vlastnosti, ale badať v ňom krásny prerod a postupné naberanie záporných prvkov. Hrúbka knihy by azda vydala aj na dva tituly, no takto pôsobí omnoho komplexnejšie. Text je tentoraz popretkávaný aj viacerými filozofickými úvahami a podnetmi na čitateľovo zamyslenie. Suzanne Collinsová dospela a jej tvorba sa posunula na vyššiu úroveň. 

Suzanne Collins (zdroj: Dallas Morning News)
"Jej hlas zosilnel, keď sa - vedome či nie - ocitla späť pri mikrofóne. Možno prišla naposledy zaspievať, naposledy vystúpiť. Žiaden z hadov však nevyzeral, že by sa na ňu chystal zaútočiť. Vlastne pôsobila, akoby ich k sebe z arény privolávala. Zhluk pod Tesleeiným stĺpom sa preriedil, pár ich popadalo z tribún a tucty sa vyplazili z tunelov a pridali sa k prúdu smerujúcemu k Lucy Grayovej. Obklopili ju, zbiehali sa k nej zo všetkých strán a znemožňovali jej ďalší ústup. Ich žiarivé telá sa jej vlnili na bosých nohách a krútili sa jej okolo členkov a ona si pomaly ľahla na kus mramoru." (str. 346)

Hady a vtáčatká z názve možno vnímať doslovne aj obrazne. Balada zároveň ponúka mnoho rôznych interpretácií, či už pre pochmúrny dej, tragiku alebo kontroverzné postavy. Víťazstvo dobra je diskutabilné, ťaživé témy však vyvažuje romantická línia. Priznám sa, že tá mi celkom nesedela, ale s ohľadom na cieľovú skupinu a žáner je svojím spôsobom prirodzená. Panem je bohatý svet, poskytujúci nekonečné množstvo zaujímavých námetov, preto dúfam, že Suzanne Collinsová sa k nemu ešte vráti. A že jej to nebude trvať tak dlho... 

Originálny názov: The Ballad of Songbirds and Snakes
Príslušnosť k sérii: 0. diel (Hry o život)
Preklad: Ivana Cingelová, Zuzana Trstenská
Počet strán: 592

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára