sobota 12. októbra 2019

Odkrývanie zločinu s pestrou formou textu

Kriminálny triler V tme predstavuje nového inšpektora Adama Fawleyho. Ide síce o druhý diel v sérii (čo je škoda a trochu nezvyk), ale vzhľadom na klasickú štruktúru sa v každom románe rieši iný prípad, takže to v princípe nevadí. Vydavateľstvo Lindeni za relatívne krátky čas svojho pôsobenia prinieslo už viacero kvalitných sérií a ani táto očividne nebude výnimkou. Adam Fawley mi bol sympatický už od začiatku, najmä vďaka svojmu humoru a irónii. Istý nadhľad je potrebný, hlavne ak má dočinenia so záhadou, čo zjavne môže veľmi rýchlo skončiť v slepej uličke. Našťastie má okolo seba kreatívny a odhodlaný tím, na ktorý sa môže spoľahnúť. 
"V polotme sa oveľa ťažšie hľadá ten správny kľúč, ale podarí sa im to. Potom sa plecami zaprú do dverí a tie sa pomaly posúvajú, až ich nakoniec ovalí smrad a musia si dlaňami zakryť tváre. Pri nohách im na betónovej dlážke leží mladá žena v deravých džínsach a otrhanom svetri, ktorý bol zrejme kedysi žltý. Ústa má otvorené a oči zavreté. Pokožku má v sinavom svetle mŕtvolne bielu. Je tam však ešte niečo. A nič ich na to nepripravilo. Sedí to pri nej a ťahá ju za vlasy. Dieťa." (str. 19)
Knihu budete odkladať len s veľkým sebazaprením. Nielen pre príbeh, hoci aj ten je, samozrejme, podstatný. Cara Hunter si dobre uvedomuje kontakt s čitateľom a to, že väčšina z nich už je rozmaznaná a treba priniesť čosi nové, zábavnejšie. A to sa jej aj podarilo. Text je takpovediac interaktívny, vtiahne vás do diania, až máte pocit, že ste súčasťou vyšetrovania. A stačí málo - rozšíriť neviazaný text o novinové články, prepisy scenárov, policajné zápisnice, esemesky, náčrty miest činu z forenzného oddelenia či kvázi denníkové zápisky. Vďaka tomu sa román číta rýchlo, je dynamický a podnecuje vašu zvedavosť. V konečnom dôsledku samotný prípad nepôsobí až tak desivo, hoci nejde o žiadnu banalitu. V pivnici oxfordského domu je objavená mladá žena s dvojročným dieťaťom, čo dá do pohybu ďalší - odložený - prípad. Dve kriminálne udalosti spolu očividne súvisia a zdá sa, že unášajúci a znásilňujúci predátor bol vyšetrovateľom celý čas priamo pod nosom. Teda, aspoň na prvý pohľad. Cara Hunter je šikovná rozprávačka a pohráva sa s vašimi domnienkami, dajte si pozor, lebo jej ľahko sadnete na lep 😉
Cara Hunter

GQ: Nemáte v autobuse bezpečnostnú kameru?
TH: V tomto nie.GQ: Takže vôbec netušíte, kde vystúpila?TH: To som nepovedal. Myslím, že to bolo asi pri Tescu na Cowley Road. Bude vám to stačiť?GQ: Na začiatok áno. Ak teda neviete viac.TH: Nemáte za čo. (Zašomre.) Debil. (str. 253)
Sú trilery, kde sú jasne rozdané karty, vieme, kto je záporák a kto stojí na strane zákona. Vo svete Cary Hunter nič nie je čiernobiele a dobre to vie aj Adam Fowley. V tme nasleduje jeden zvrat za druhým, a to som si spočiatku myslel, že pôjde o klasicky "pokojnú" britskú kriminálku založenú skôr na dedukcii než na napätí. Stačila jedna kniha a Cara Hunter sa u mňa zaradila medzi najoriginálnejšie zjavy na poli daného žánru. Prirodzene, spolu s Adamom Fawleym, vyrovnávajúcim sa s osobnou tragédiou, ale predsa schopným cieliť za spravodlivosťou. Je to dobrý základ pre rozvoj postavy, súdiac podľa tohto jedného diela ho autorka zrejme povedie správnym smerom. A snáď sa dočkáme aj dovydania prvej časti série. Tá je síce dostupná v českom preklade, ale Lindeni možno ešte prekvapí svojich priaznivcov.

Originálny názov: In the Dark
Príslušnosť k sérii: DI Adam Fawley (2. diel)
Preklad: Vladislav Gális
Počet strán: 398

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára