piatok 25. októbra 2019

Vojnová špionáž v romantickom duchu

Príbehy z obdobia svetových vojen zažívajú momentálne rozkvet. Ide o udalosti, ktoré si treba pripomínať, aby sme nezabudli a poučili sa z chýb našich predkov. Hrôzy daného obdobia však zrodili z obyčajných ľudí často nečakaných hrdinov, hraničné situácie na pomedzí života a smrti preverili pravý charakter a stali sa námetom mnohých neskorších spracovaní. Medzi autorky, ktoré siahli po zaujímavom námete, patrí aj Roseanna M. Whiteová. Poňala ho však vo svetle bližšom širokej škále čitateľov - jej román Muž bez mena ponúka okrem napätia aj ľúbostný príbeh, vášeň, vieru v ľudskosť v spojení s existenciálnymi otázkami, typickými azda pre každú generáciu.
"Očami zastala na slovách máte pravdu. To znamená, že... to znamená, že Peter Holstein kráľa Georgea pred politikou cisára Wilhelma varoval. Keby bol zradca, nedávalo by to žiaden zmysel. Iba ak by to bol ten najprefíkanejší zradca na svete. Keby hral na obe strany. Vodu kázal a víno pil. On si v Nemecku ponechá kontakty i majetky a kráľovi poradí, aby tie svoje prerušil. Keby pracoval tak nenápadne, že ak ho mal človek prichytiť, musel by ho sledovať a čítať jeho listy omnoho dlhšie než pár týždňov." (str. 185)
Aby som upresnil časové zaradenie príbehu - je zasadený do obdobia prvej svetovej vojny. Mám pocit, že v rámci beletrie ťahá v porovnaní s druhou za kratší koniec, o to viac ma román Roseanny Whiteovej zaujal. Hoci ide v prvom rade o epický útvar, predsa len sa dá z neho veľa dozvedieť. A o najmä cez postavy, ktoré vám svojimi postojmi, charaktermi či optikou, akou hľadia na svet, prirastú k srdcu. Ale dajte si pozor, pretože dôvera je krehká a v Mužovi bez mena môže byť aj životu nebezpečná. Protagonistka Rosemary Greshamová má "lepkavé" prsty, čo ju privedie k úlohe, ktorá svojím významom prekonáva jej očakávania. Má sa dostať do domu džentlmena a nájsť dôkazy, ktoré ho môžu očistiť, alebo - naopak - odsúdiť. Peter Holstein má totiž nemecký pôvod, a to sa vo vojnových časoch rovná biľagu špióna a zradcu. Peter sa pred nepriateľskými náladami uchýli na svoje vidiecke sídlo, ale tu sa jeho problémy ešte len začnú. Tajomná knihovníčka Rosemary prevráti jeho život naruby, čo sa v spojení s kritickou spoločenskou situáciou ukáže ako náramná komplikácia.
Roseanna M. Whiteová
"Aké by to asi bolo cítiť jeho pery na svojich. Bolo by to sladké? Ako jahody, ktoré jej neustále posielal, odkedy sa dozvedel, že ich má rada? Alebo teplé? Ako jeho ruka ovinutá okolo tej jej? Alebo chlácholivé ako čaj, ktorý jej nechal poslať minulý týždeň v jedno upršané studené popoludnie? Alebo možno žeravé a vzrušujúce a... zničujúce. Ako ten požiar v stajniach. Pravdepodobne to posledné. Napriek všetkému to však túžila cítiť." (str. 281)
Roseanna M. Whiteová bola pre mňa doteraz neznámou autorkou, ale stačila jedna kniha a pevne verím, že vydavateľstvo i527.net bude s prekladmi jej diel pokračovať aj naďalej. Zaujalo ma, ako šikovne dokáže skĺbiť históriu s vnútorným vykreslením postáv, a to navyše veľmi autenticky. To sa týka hlavne Petra, hoci ani Rosemary, samozrejme, neobíde skrátka. Peter však trpí zajakávaním, a tak má ďaleko od dokonalých hrdinov romanticky ladených kníh. Práve to ho však poľudšťuje a ukazuje aj inú stránku - výraznejšie sa totiž prejavuje v listoch, kde badať aj jeho silnú vieru. To je ďalšie plus celého románu - inšpirujúce a potrebné najmä v časoch plných neistoty a v obklopení ľuďmi, ktorých zámery sú trochu nejasné. Muž bez mena odštartoval sériu Tiene nad Anglickom vo veľkom štýle, preto dúfam, že druhý diel príde čo najskôr.

Originálny názov: A Name Unknown
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Tiene nad Anglickom)
Počet strán: 400

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára