nedeľa 13. októbra 2019

Čas hrdinov - autorov i postáv

Vydavateľstvo Artis Omnis potvrdzuje svoj status podporovateľa domácej fantastiky už druhou časťou antológie Čas hrdinov, kde sa predstavuje trinásť autorov a autoriek tohto žánru. Na ďalšiu várku originálnych poviedok si museli priaznivci mýtov, legiend a imaginácie počkať sedem rokov, ale oplatilo sa. Zostavovatelia Alexandra Pavelková a Martin Králik si dali skutočne záležať, popri ostrieľaných harcovníkoch sa v zbierke objavujú aj nováčikovia ako dôkaz, že fantastika prekvitá a ani zďaleka netrpí únavou materiálu. Magická sedmička čakania priniesla magickú trinástku čítania, predstavujúcu pestrú plejádu postáv, bytostí a osudov.
"Cesareo sa pozviechal. Chvíľu hľadel na mŕtvolu svojho kumpána. Potom ho obišiel a sklonil sa k batohu s kosťami. Vtedy naň dopadol tieň. Reo schmatol uzlík a v kotúli sa vrhol nabok. Okamih zaváhania a bol by už bez hlavy. Takže Luca klamal. Život, o ktorý práve prišiel, nebol posledný. Oživený žoldnier držal stále svoj meč, v druhej ruke dýku, ktorú si vytiahol zo srdca. Reo rozmotal balík a vytiahol z neho stehennú kosť." (I. Molnárová Dubcová: Vae Victis, s. 113)
Jednotlivé príbehy tvoria spolu naozaj zaujímavú mozaiku. Na svoje si príde azda každý fanúšik fantastiky. Ešte aby nie, v antológii nájdete napätie, mágiu, bájne tvory, humor, nevšedné zápletky, prekvapivé zvraty aj nepredvídateľné konce. Rôzne autorské štýly nepôsobia rušivo, práve naopak, vhodne sa dopĺňajú, na čom má určite zásluhu dvojica zostavovateľov. Poviedky sú zoradené tak, že jedna neprevažuje nad druhou, vypĺňajú zbierku v symbióze a s ohľadom na čo najväčší čitateľský zážitok. Väčšina z nich sa pohybuje v rozmedzí okolo 20-30 strán, takže sa čítajú rýchlo a dajú sa dávkovať kedykoľvek a kdekoľvek. Ale pozor, sú vysoko nákazlivé, takže hrozí nutkanie čítať ďalej! Niet sa čomu čudovať, už úvodná poviedka z pera Ďura Červenáka nastolí vysokú kvalitatívnu latku a navodí príjemne temno-nostalgickú atmosféru vďaka jeho kultovej postave. A na čie riadky sa ešte môžete tešiť? Po štiavnickom majstrovi si podávajú štafetu Lenona Štiblaríková, Lívia Hlavačková, Ivana Molnárová Dubcová, Monika Kandríková, Robert Hric, Anna Olejárová, Ján Gálik, Marja Holecyová, Zdeno Jašek, Katarína Soyka, Jozef Girovský a Alexandra Pavelková.
"Bolo to zvláštne, ako som všetkým zrazu robil radosť. Ostrý lakeť ma obdivoval, Púpava bola ku mne milá a plietla so mnou veniec a ja som nemusel cvičiť. Prial som si, aby to takto zostalo navždy. Keď som kládol venček na Bľabotaninu hlavu, úprimne som sa usmieval. Vyzerala, že by mi v tej chvíli najradšej darovala celý jablkový strom. Alebo ker či čo." (M. Holecyová: O tom, čo mal zabijak za lubom a ako to nakoniec dopadlo, s. 221)
S tvorbou niektorých autorov z Času hrdinov II som sa stretol po prvýkrát, niekoľkých poznám osobne, iných ako stálice súťaže Cena Fantázie. Na konci každej poviedky je o autorovi či autorke krátka charakteristika, čo hodnotím ako príjemný krok. Iste je veľa čitateľov, ktorí si s autormi radi porovnajú svoj vkus alebo vďaka tomu zistia, že už s nimi vlastne mali dočinenia aj predtým. Čo by však bol výborný obsah bez zodpovedajúcej obálky? O tú sa postaral Michal Ivan a tradične ide o skvelú prácu, ktorá zaujme už na prvý pohľad. Rovnako mi nedá nepochváliť formát knihy a kvalitný papier, čo je u vydavateľstva zvykom. Každý čitateľ môže byť právom hrdý, že drží v rukách antológiu vydarenú po všetkých stránkach. A len pre doplnenie, tých knižných je dokopy 349.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára