nedeľa 15. decembra 2019

Draky nie sú len prvkom legiend

Kniha Posledný Namsara ma hneď zaujala z dvoch dôvodov. Obálkou, ktorá je naozaj pekná a dokáže upútať na prvý pohľad aj medzi množstvom iných kníh, a faktom, že sa sústredí na boj proti drakom. Tie sa ako bytosti a symbol zla vyskytujú v slovesnosti rôznych krajín už veľmi dlho, preto nečudo, že sa stali predmetom záujmu aj na poli young adult. Kristen Ciccarelli je kanadská autorka, u ktorej je trilógia Iskari debutom. Z textu trochu cítiť inšpiráciu inými dielami, respektíve sa v ňom vyskytujú tradičné prvky, ktoré ostrieľaným čitateľom môžu pripadať málo originálne, ale zároveň sa spisovateľke nedá uprieť snaha o ich nové spracovanie.
"Horeli terasy, dvory aj záhrady. Za denného svetla sa nad úzkymi uličkami vznášal už len dym a tmavé tiene drakov, ktoré odleteli do Prielomu a už sa nikdy nevrátili. Vo Firgaarde vypukol chaos. Niektorí draksori sa pridali na stranu kráľovnej, ktorá sa rozhodla prekliať draky za ich zradu. Ďalší utiekli, aby podporili najvyššiu kňažku, čo zo skazy obviňovala kráľovnú. Draksori sa rozdelili a pustili do bojov proti sebe. Ďalšie domy ľahli popolom. Firgaard sa menil na ruiny. To bola prvá zrada. Druhá prišla v podobe príbehov." (str. 39)
Hlavnou hrdinkou je kráľovská dcéra Asha, ktorá to napriek svojmu postaveniu nemá práve ľahké. Pred časom totiž kvôli jej nerozvážnosti draky vypálili mesto a ona sama si odniesla jazvu cez polovicu tela. Otec ju plánuje vydať, s čím nesúhlasí, a preto sa rozhodne nielen napraviť svoju chybu (a povesť), ale aj dať svojmu životu väčší zmysel. Vypraví sa zabiť obávaného prvodraka Kozua, čím nielen ochráni celé kráľovstvo, no zároveň sa bude môcť zbaviť nelichotivej prezývky Iskari - ničiteľka. Draky sa dajú totiž prilákať rozprávaním starých legiend, dôsledky však neraz bývajú tragické. Keď už sme pri tom, môžete sa s nimi zoznámiť aj v samotnej knihe, pretože tvoria občasné predely medzi kapitolami. Tento krok hodnotím ako jedno z najväčších pozitív, pretože sa tým rozširuje celková mytológia série a ozvláštňuje kompozícia textu. V súčasnosti už nie sú autori odkázaní iba na neviazaný text, takže akékoľvek grafické či rozširujúce obohatenie je viac než vítané. Dej stojí a padá jednoznačne na postave Ashe, ktorú Kristen Ciccarelli vytvorila odlišne od zaužívaných hrdiniek. Vzhľadom na svoj pôvod a výchovu je Asha často povýšenecká, ľahkovážna a občas máte chuť zatriasť ňou, no nie je to len póza, ale jej pravá tvár. Zdala sa mi vďaka tomu reálnejšia než iné postavy, ktoré sú oproti nej omnoho plochejšie, rovnako ako dialógy - chýba im iskra, vtip... No je tiež možné, že dôkladnejšiu charakteristiku iných postáv si autorka šetrí pre nasledujúce diely, pretože - čo je tiež celkom zaujímavé - tie sa venujú iným osobám ako Ashe.
Kristen Ciccarelli

"Čakala, že Torwin sa znechutene odtiahne, ale ten jej prstami jemne skĺzol po jazve s rovnakou nežnou zvedavosťou, s akou ju predtým skúmal očami. Ahsa sa uvoľnila a primkla sa k nemu. Ako to, že som si tak zvykla na dotyky otroka? A nielen zvykla... Telom jej prešiel nával novej energie, keď ju bezpečne zovrel v náručí a pritiahol si ju k sebe. Vdýchla jeho vôňu. Soľ a piesok. Mužnosť a zem. Je možné prepadnúť niečej vôni tak vášnivo, že toho človeka túžime aj ochutnať?" (str. 204)
Cieľová skupina si Posledného Namsaru nepochybne obľúbi. Obsahuje všetko, čo si možno od klasickej fantazijnej knihy pre mladých možno priať - silnú hrdinku, náročnú úlohu, vnútorné rozpory, komplikované vzťahy, decentnú lásku a rozprávkové motívy blízke širokej verejnosti. Zo strany Kristen Ciccarelli tak ide prakticky o stávku na istotu, veľmi nevybočuje z miery, no verím, že s pribúdajúcim počtom titulov sa odviaže trochu viac. Z jej textu cítiť snahu o experiment, no nazdávam sa, že ešte bola limitovaná debutujúcim románom. Čo však tiež hodnotím pozitívne, je málo miest, kde by sa len prešľapovalo na mieste, dej sa hýbe sústavne vpred a ak sa nebudete priveľmi zamýšľať nad jeho cestičkami (a predvídať ho), dočkáte sa aj niekoľkých vydarených prekvapení. Kráľovstvo so zakázanými príbehmi je výborne zvoleným dejiskom a autorka sa snaží využiť jeho možnosti naplno - a to tak jeho zákonmi, ako aj postavami z rôznych spoločenských vrstiev od otrokov cez vojakov až po tých najvyšších. Séria Iskari je skôr určená pre mladšie ročníky, nenáročnejších čitateľov či tých, ktorí so žánrom young adult ešte len začínajú, ale dokáže pobaviť aj ostatných. Mňa si získala a určite siahnem aj po pokračovaní.

Originálny názov:
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Iskari)
Preklad: Denisa Ghaniová
Počet strán: 376

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára