pondelok 2. decembra 2019

Začiatok série, ktorá vás udrží v strehu

Robert Bryndza je zabehnutý britský autor, ktorý je dobre známy aj na Slovensku. A to nielen vďaka kriminálnej sérii s Erikou Fosterovou, ale aj kvôli romantickým komédiám. Práve tie ma priviedli k čítaniu jeho románov a musím povedať, že poloha vtipného spisovateľa s trefnými dialógmi a bizarnými situáciami mu sadla. Preto som bol zvedavý, ako sa prejaví na poli trileru. Prvé diely s Erikou som prepásol, a tak sa mi ťažko naskakovalo na idúci vlak. Keď sa k nám však pod hlavičkou vydavateľstva Lindeni dostala prvá časť zbrusu novej série, neváhal som ani sekundu. A urobil som dobre. Deväť brestov je síce kriminálkou nevybočujúcou zo zaužívaných pravidiel, no zaujme vás svojou hrdinkou a spôsobom rozprávania. 
"Nože! Prečo som si nespomenula na nože? pomyslela si. Zvrtla sa a rozbehla sa do obývačky, ale potkla sa a pristála na telefóne, až jej vyrazilo dych. Prevrátila sa a pokúsila sa vstať, ale už na ňu skočil. Vrazil jej do tváre, márne kopala a metala sa, aj tak ju odvliekol do spálne a hodil ju na posteľ. Hlavou narazila do čela postele a pred očami sa jej zjavili hviezdičky. Župan mala rozhalený a pod ním bola nahá. Vyliezol na ňu, tvár mal zamazanú od krvi, až mu sčerveneli očné bielka a jeho úsmev pôsobil ešte šialenejšie." (str. 31)
Kate Marshallová sa ako hrdinka predstavuje vo veľkom štýle. Úvod nás zavedie do obdobia pred pätnástimi rokmi (1995), keď sa jej podarilo odhaliť totožnosť vraha z Deviatich brestov. Lenže daň za to bola privysoká a odvtedy sa potýka s následkami. Väčšinou sú to muži-detektívi, ktorí čelia démonom v podobe alkoholu či rozpadnutých rodinných vzťahov, vidieť v tejto podobe ženu je na jednej strane osviežujúca zmena, na druhej to pôsobí oveľa emocionálnejšie, keďže Kate sa sotva vedela postarať o vlastného syna. Obavy o Jakea sa vystupňujú aj v roku 2010 - ktosi totiž napodobňuje vraha Petra Conwaya a Kate sa trápi myšlienkou, že by mohol ísť z pomsty aj po nej a jej synovi. Ide však naozaj o napodobiteľa? Alebo nebodaj kedysi posadili za mreže nesprávnu osobu? Otázok je viac než odpovedí a aby prišla veci na koreň, púšťa sa do súkromného vyšetrovania aj so svojím univerzitným asistentom Tristanom. Ide o vydarenú dvojicu, chémia medzi nimi je výborná a skvelo sa dopĺňajú. Kate síce nemusí niektorým čitateľom prirásť k srdcu kvôli jej pokleskom, no postupne určite ocenia jej kvality.
Robert Bryndza
"Layla Gerrardová pocítila v celom tele pulzujúcu bolesť asi ako stav po opici skombinovaný s dehydratáciou. Bola v úplnej tme a pozerala do nej tak uprene, až mala pocit, že jej oči vypadnú z jamôk. Už niekoľkokrát sa prebrala v tme a pokúšala sa z toho nejako vysomáriť. Bola silná a vždy sa nazdávala, že by sa vládala pobiť s hocikým, ale toto sa odohralo príliš rýchlo. Muž bol oblečený v čiernom. Zazrela vlnenú lyžiarsku masku, ale všetko len na okamih." (str. 181)
Po prečítaní Deviatich brestov musím uznať, že Robertovi Bryndzovi pristane aj temnejšia stránka. Využíva vševediaceho rozprávača, čo je v tomto prípade vítané. Môžeme tak sledovať viacero uhlov pohľadu - Katin, Petrov aj vraha-napodobiteľa. Čo sa Kate týka, napriek jej neľahkej situácii pri kontakte s inými ľuďmi nepôsobí problematicky. Podvedome som očakával, kedy nastane okamih jej výbuchu, ale nemožno jej uprieť cit pre diplomaciu a rozvahu. Hoci istý posun v jej správaní je azda možné očakávať, predsa len ide iba o prvý diel série a ako sa zdá, autor si pre Kate pripravil ešte nejedno prekvapenie. Deväť brestov v sebe ukrýva viacero rovín, čomu zodpovedá aj obálka slovenského vydania. Na prvý pohľad jednoduchá, ale akonáhle sa vám kniha ocitne v rukách, prehovorí k vám detailnejším spracovaním. Robert Bryndza otvoril priestor pre zaujímavé príbehy, tak doň neváhajte vstúpiť.

Originálny názov: Nine Elms
Príslušnosť k sérii: 1. diel (Kate Marshallová)
Preklad: Vladislav Gális
Počet strán: 406

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára