pondelok 16. marca 2020

Iskrenie lásky v opare nebezpečenstva

Som rád, že vydavateľstvo i527.net prinieslo slovenským čitateľom ďalšiu sériu Dani Pettreyovej. V začiatkoch sa stala jeho vlajkovou loďou a aj ja som prepadol čaru jej románov. Táto americká autorka totiž dokáže veľmi ľahko a pútavo skĺbiť napätie s romantikou, pričom ani jeden prvok nevytláča do úzadia druhý. Aljašská odvaha predstavila plejádu rozmanitých postáv a zápletiek a rovnaký kolorit možno čakať i od série Strážcovia pobrežia. Ako naznačuje názov, hlavnými hrdinami budú členovia pobrežnej stráže, čo samo osebe predstavuje pestrý zdroj námetov. A začíname skutočne razantne, už prvá časť Vražedný príliv vás vtiahne do deja a navnadí na ďalšie pokračovania.
"Tvár do nitky premočeného Finna obmývala nielen spŕška slanej morskej vody, ale aj dážď, čo sa medzičasom spustil. Spolu s vodičom rýchlostnej raftovej lode sa blížili k prestrelke s výstražne blikajúcou sirénou. Hŕstka mužov - údajných drogových pašerákov - strieľala z lode na Sama vo Fletcherovom prívesnom člne, Caleba na rýchlostnom rafte a na loď pobrežnej stráže. Plavidlo pobrežnej stráže sa nachádzalo medzi člnom, v ktorom bol Sam, a ostreľovačmi. Tí neúnavne pokračovali v paľbe a nesťahovali sa na ústup ani napriek bezprostrednej prítomnosti pobrežnej stráže." (str. 46)
Krátke kapitoly pristanú deju, ktorý je rovnako dynamický a čítanie ubieha rýchlo. A to i preto, že chcete vedieť, ako bude príbeh napredovať. V úvode série zoznámime nielen s členmi pobrežnej stráže, ale predovšetkým s ústrednou dvojicou Finnom a Gabby. Tá pôsobí ako investigatívna reportérka, ktorá pichla do osieho hniezda a poštvala si proti sebe nebezpečných ľudí. Kvôli tomu hľadá útočisko u svojho brata Noaha - jedného zo Strážcov pobrežia. Návrat domov znamená, že sa Gabby opäť stretne so svojou niekdajšou láskou Finnom. A hoci sa obaja spočiatku tvária, že sú dávno za vodou, okolnosti ich zomknú viac než kedykoľvek predtým. Gabby totiž nie je sama, kto sa potýka s hrozivým prípadom. Poddôstojník pobrežnej stráže bol zavraždený a Finn sa púšťa do vyšetrovania, ktoré mu občas Gabby komplikuje svojou prílišnou horlivosťou. Ako som spomenul, dej odsýpa rýchlo a nestíhate sa nudiť. Často na vás číhajú zvraty, ktoré obrátia dianie celkom iným smerom, alebo slúžia na lepšie vykreslenie postáv. A nie iba tých hlavných. Vražedný príliv obsahuje množstvo vedľajších postáv, nie každá vám síce utkvie v pamäti, ale v ďalších častiach ešte nepochybne zohrajú svoju rolu.
Dani Pettreyová (zdroj: bcmd.org)
"Milovala pohľad na veľký a okrúhly mesiac v splne. Vtedy mala pocit, že by stačilo iba natiahnuť ruku a dotknúť sa ho. Predstavoval pre ňu znamenie svetla v inak temnom svete. Počas zimy to svetlo v jej živote predstavoval Finn. A teraz ju spolu s Noahom ochraňoval pred nebezpečenstvom. Aj keď sa proti tomu búrila a miestami sa takmer dusila ich ustavičnou pozornosťou, vedela, že to robia, lebo sa o ňu boja. A ak mala byť úprimná, vedela aj to, že obaja, Finn i jej brat, to robia z lásky. Keď sa pozrela do Finnových očí, cítila sa bezpečne, teda aspoň pred fyzickým nebezpečím. Čo sa týkalo emócií - to už bolo niečo úplne iné." (str. 205)
Prostredie pobrežnej stráže je zvolené skvelo, Dani Pettreyová ho vystihla dosť uveriteľne. Text je tiež doplnený o vysvetlivky, ak dôjde na pojmy či miery našincovi neznáme. Nie je ich však priveľa, dôraz je kladený, samozrejme, na epickosť. Vražedný príliv nastavil latku série vysoko, preto verím, že si ju udrží aj naďalej. Ku koncu knihy už bolo možné vybadať, kadiaľ sa bude príbeh uberať, a tak nám neostáva iné, len trpezlivo čakať, kým sa objaví na našich pultoch.

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára